Ekonomi Haber Girişi : 02 Aralık 2019 20:56

Asgari ücret ne zaman belli olacak?

Asgari ücret ne zaman belli olacak?
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette ilk tur görüşmeleri bugün başladı. Asgari Tespit Komisyonu, 2020?de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için bugün bir araya geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı?nda bir araya gelen kom

Asgari ücret ne zaman belli olacak? ile ilgili görsel sonucu

Asgari ücret 2020 zammı ne kadar olacak? Asgari ücret 2020 zam oranı ne zaman belli olacak? soruları komisyonun bir araya gelmesiyle arttı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Selçuk görüşmesi sona erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı yaklaşık 1 saat sürdü. Komisyondan, zam oranları ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı ama, komisyonun aralık ayında iki kez daha toplanacağı bilgisi paylaşıldı. İşte Asgari ücret 2020 zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri…

İşçi, işveren ve  hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli  olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Aile, Çalışma ve  Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: "Komisyonun hem işçi hem de  işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel  gayemiz" - "Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya  ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Dolayısıyla  ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim'' açıklamalarında bulundu.

SEDİKALARIN TALEBİ NE?

Türk-İş, Hak-iş ve DİSK gelir vergisi basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesini talep ediyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 olduğuna dikkat çekerek, 2020 asgari ücret zam oranının bu rakam göz önünde bulundurularak çıkarılması gerektiğini söyledi.

İşvereni temsil eden, TİSK ise yeni asgari ücretin işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğinin ifade ederek, "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur" açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin  ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  İsmail Tatlıoğlu, bir soru üzerine asgari ücretin en az 2 bin 500 lira  olması gerektiğini söyledi.

AGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcileri olmak üzere 15 kişinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işvereni TİSK, işçiyi ise en fazla üyeye sahip olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ilk toplantının ardından, komisyon işçi ve işveren sahipliğinde ayrı ayrı toplanacak. Son toplantı ise yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak.

‘’ORTAK BİR NOKTADA BULUŞMAK EN TEMEL GAYEMİZ’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedefleri  doğrultusunda önceliklerden birinin istihdamı korumak ve daha da artırmak  olduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

Bu anlamda, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte.  Dolayısıyla ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da  mühim. İşin kendisini yani istihdamı koruduğumuzda bireyin daha mutlu olduğunu, bu vesileyle aile içindeki uyumun arttığını ve uyumlu ailelerin de müreffeh bir  toplumun inşasının yapı taşı olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmalarımızda esas  aldığımız yol haritamız da budur. Mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh toplum, bunu çok önemsiyoruz. Bu süreçte komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını  dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz.

Geçen yıl itibarıyla kamuda çalışan alt işveren işçilerin sürekli işçi  olarak istihdam edilmelerini sağladıklarını anımsatan Selçuk, şöyle konuştu: Asgari ücreti; 2019'da bekar ve çocuksuz bir işçimiz için günlük net  67,36 lira, aylık net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak tespit ettik. Dolayısıyla, yüzde 26 oranında artış sağlayarak, işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize  dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine  geçişten sonraki bu ilk asgari ücretin, oy birliği ile kabul edilmesi de uzlaşı  zeminin gücünü gösterdi. 2002'de 184,3 lira olan net asgari ücreti 2019'da 2 bin  20 lira 90 kuruşa çıkararak nominal olarak 10 kat artırdığımıza dikkatinizi  çekmek isterim. Reel anlamda ise asgari ücreti yaklaşık bir buçuk kat arttırmış  bulunmaktayız. Uluslararası veriler ışığında asgari ücretin işçiye sağladığı  satın alma gücüne baktığımızda, geldiğimiz nokta itibarıyla önemli bir ivmeye  sahibiz.

"ASGARİ ÜCRET BÜTÜN ÜLKE EKONOMİSİNİ DE ETKİLEMEKTE"

Asgari ücretlilerin gelirinde vergi diliminin değişmesi nedeniyle yaşanan düşüşü 7103 sayılı Kanunla önlediklerini anımsatan Selçuk, şöyle devam etti:

"Asgari ücret, özünde bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen; ihbar ve kıdem tazminatı, prim, vergi ve idari para cezaları, işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti, asgari geçim indirimini de bire bir etkiliyor. Diğer taraftan, genel ücret seviyesini, istihdamı, üretim-tüketim dengesini, yatırımları, rekabeti yani bir bütün olarak ülke ekonomisini de etkilemekte. Güncel verilere bakacak olursak, işsizlik rakamları ağustos ayı itibarıyla yüzde 14 seviyesinde. 2019 sonu beklentimiz ise yüzde 12,9 düzeyinde. 2020'de ise bu oranın yüzde 11,8 seviyesine gerileyeceğini ve azalan seyrini sürdüreceğini öngörüyoruz. Uygulayacağımız istihdamı destekleyici politikalar ile işsizlik rakamlarının tek haneye geldiğini ve sürdürülebilir bir seviyeye indiğini görüyor olacağız. Başta da ifade ettiğim gibi buradaki temel meselemiz işin kendisini yani istihdamı korumak. Tabii bu hedeflere ulaşılması ancak sosyal tarafların güçlü iş birliği ile mümkün. Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgarî ücretlilerin gelirinde vergi diliminin değişmesi nedeniyle meydana gelen düşüşü 7103 sayılı kanunla kalıcı hale getirerek önlediklerini hatırlatan Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

"Asgari ücret, özünde bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen, ihbar ve kıdem tazminatı, prim, vergi ve idari para cezaları, işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti, asgari geçim indirimini bire bir etkiliyor. Güncel verilere bakacak olursak, işsizlik rakamları ağustos itibarıyla 14  seviyesinde. 2019 sonu beklentimiz ise 12,9. 2020'de ise bu oranın 11,8 seviyesine gerileyeceğini ve azalan seyrini sürdüreceğini öngörüyoruz. Buradaki temel meselemiz işin kendisini yani istihdamı korumak. Bu hedeflere ulaşılması da ancak tüm soysal tarafların tümüyle işbirliği halinde, güç birliği yaparak korumak mümkün. Aralık ayının son haftası itibarıyla bakanlığımız ev sahipliğinde yapacağımız 4'üncü toplantı sonucunda açıklanarak belirlenecek ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan asgari ücretin; çalışanlarımız ve ailelerine, işverenlerimize ve bütün vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

"2020 YILI İÇİN ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARDAN FEDAKARLIK BEKLENMEMELİDİR''

İşçi, işveren ve  hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli  olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Türk-İş Genel  Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat: "2020 yılı için asgari ücretle çalışanlardan  fedakarlık beklenmemelidir. Fedakarlığı ekonomik gücü olanlar yapmalıdır. Asgari  ücretle çalışmak durumunda olan milyonlarca işçi ve ailesi, bu çalışmaların  olumlu sonuçlanmasını beklemektedir. Dünyada gelişmiş ilk 20 ülke içinde olan  Türkiye, bu performansını asgari ücret seviyesinde de göstermelidir. Avrupa  Birliği ülkeleri asgari ücret sıralamasındaki yeri ülkemizin konumuna  yakışmamaktadır"

Asgari ücret düzeyinin, idari para cezalarından sosyal güvenlik  primine esas günlük kazancın alt sınırına, işsizlik ödeneğinden bireysel  emeklilik sistemi katkı payına, asgari geçim indiriminden isteğe bağlı  sigortalılığa kadar uzanan birçok alanı etkilediğini vurgulayan Irgat, şöyle  konuştu:

"Fakat asgari ücret alarak yaşamlarını sürdürmek zorunda olan  çalışanların beklentisi çok daha farklı. Her alanda devam eden fiyat artışları  karşısında geçim şartları giderek ağırlaşmaktadır. Çalışanların ve ailelerinin  geleceğe dair umutları kaybolmamalıdır. Yarın enflasyondaki son durum devletin  istatistik kurumunca açıklanacak. Vurgulamak gerekir ki resmi enflasyon ile  halkın enflasyonu arasındaki fark giderek artmaktadır. Hissedilen ve yaşanılan  enflasyon daha yüksektir. Doğal gaz ve elektrik gibi dar gelirli kesimin  harcamalarında ağırlığı olan hizmetlerdeki fiyat artışı dayanılmaz boyutlarda  olmuştur. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük, mutfak  harcamasında bile kısıntıya neden olmuştur."

TOPLANTI TARİHLERİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret için ikinci toplantı 10 Aralık, üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta yapılacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş. Vergiler ve kesintiler düştüğünde işinin eline net 2 bin 20 lira 90 kuruş geçiyor.