Dünya Haber Girişi : 20 Şubat 2020 21:28

Avrupa'da yükselen ırkçı partiler!

Avrupa'da yükselen ırkçı partiler!
23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu sene gözler aşırı sağcı partilerde olacak. İşte Avrupa Birliği'nde yükselişe geçen aşırı sağ partiler ve ülkelerinde aldıkları oy oranları

Avrupa'da yükselen ırkçı partiler! Bu yükselme neyi işaret ediyor?

23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu sene gözler aşırı sağcı partilerde olacak. 2014 yılında yapılan Avrupa parlamentosu seçimlerinde 70'ten fazla vekil ile temsil edilir hale gelen aşırı sağın bu seçimlerde oranını daha da artırması bekleniyor.

Özellikle Avrupa Birliği'nin hala çözüm aradığı göçmen krizi ile yükselişe geçen aşırı sağ partiler özellikle Macaristan, Polonya ve Avusturya gibi ülkelerde hızla artıyor.

Nisan 2018’de gerçekleşen Macaristan seçimlerinde göçmen karşıtı tutumuyla tanınan sağcı iktidar partisi FİDESZ yüzde 48,8 ile oyların neredeyse yarısını tek başına almıştı. Aşırı sağcı bir diğer parti olan Jobbik de seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 20'sini alarak ülkenin en çok oy alan iki partisi olmuştu.

Yine aşırı sağın yükselişe geçtiği Polonya’da da göçmen karşıtı söylemler ve kürtaj hakkı gibi alanlardaki çalışmaları ile öne çıkan PiS, yüzde 30’un üzerinde oy oranı almıştı. Avusturya’da sağcı partilerden FPÖ ise, ÖVP lideri Kurz'un başbakanlığını yaptığı hükümette koalisyon ortağı olarak yer alıyor. FPÖ, 2013’teki seçimlerde oyların yüzde 20,5'ini, 2017 yılında yüzde 26'ya çıkararak yükselen grafiği ile her geçen gün daha da ön plana çıkıyor.

İşte Avrupa Birliği'nde yükseleşe geçen aşırı sağ partiler ve ülkelerinde aldıkları oy oranları:

HTBloomberg

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.