Güncel Haber Girişi : 08 Kasım 2019 20:24

Bu sabah değişti! Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren karar

Bu sabah değişti! Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren karar
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, 'Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde', 'Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde', 'Polis Akademisi Başkanlığı Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde', 'Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giri

Bu sabah değişti! Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren karar ile ilgili görsel sonucu

Resmi Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarıyla ilgili kontenjana, Bakanlık onayı getirildi. Yine karara göre,  şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için, 'belirlenen puanın en az yüzde 80'ini almış olmak' şartı konuldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı:

"YÖNETMELİK

 

İçişleri Bakanlığından:

 

POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZLERİ GİRİŞ YÖNETMELİĞİNDE

 

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 - 6/6/2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) ve (l) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

j) Sağlık Yönetmeliği: 3/1/2018 tarihli ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini,"

 

"l) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını,"

 

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarıyla ilgili kontenjan, Bakanlık onayıyla belirlenir."

 

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 7 - (1) POMEM'lere alınacak öğrenci sayısı, başvuru ve sınav tarihleri, Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlıkça hazırlanan Sınav Başvuru Kılavuzu ile Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir.

 

(2) POMEM giriş sınavına başvurular her dönem için, Başkanlık tarafından belirlenen yer ve ilan edilen tarihler arasında şahsen yapılır.

 

(3) Adayların KPSS taban puanı Bakanlık onayıyla belirlenir. İlan edilen KPSS taban puanına göre yeterli sayıda başvurunun olmadığı durumlarda, taban puanı Bakanlık onayıyla değiştirilebilir.

 

(4) Eksik belge ve bilgi ile veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

 

(5) Başvuruda bulunan adaylardan Başkanlıkça belirlenen miktarda sınav ücreti alınır. Ücretler Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırılır. Şehit veya vazife malulü eş veya çocuklarından sınav ücreti alınmaz."

 

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (h) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

 

"ç) Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için, (c) bendinde belirlenen puanın en az % 80'ini almış olmak,"

 

"h) Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmadığına dair beyanı sunmak,"

 

"l) Erkek adaylar için intibak eğitiminin başladığı tarih itibarıyla 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununa göre silah altında bulunmamak."

 

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"Başvuruda istenen bilgi, belge ve başvuruların alınması

 

MADDE 9 - (1) Adaylar;

 

a) T.C. kimlik numarasını,

 

b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini,

 

c) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini,

 

ç) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini,

 

d) Emniyet teşkilatı şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarından başvuru yapacak olanlardan şehit veya vazife malulü bilgisini,

 

içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yapar.

 

(2) Emniyet teşkilatı dışında şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarından başvuru yapacak adaylar, onaylı şehit veya malullük belgesini yazılı veya elektronik ortamda yaptığı başvurusuna ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar sınav esnasında belgenin aslını Müracaat Kabul Komisyonuna teslim eder.

 

(3) Aday tarafından verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamaması veya ilave bilgilere ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir.

 

(4) Başvuru ile ilgili olarak istenen bilgi ve belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır."

 

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş; aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

"a) Müracaat kabul komisyonu; biri en az şube müdürü düzeyinde üç rütbeli personelden oluşur."

 

"f) Soru denetleme komisyonu; iki rütbeli personel ve üç öğretim elemanından oluşur."

 

"(2) Başkanlıkta Başkan, eğitim kurumlarında kurum müdürü tarafından, komisyonların emrine en fazla yirmişer memur yardımcı personel olarak görevlendirilebilir."

 

"(5) Sınavların yapılması, hazırlanması, işleyişi, sınav sonuçlarının açıklanması işlemleri merkezi sınav komisyonu tarafından koordine edilir."

 

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Ön sağlık kontrolü, Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

 

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Adayların ikamet illerine göre" ibaresi "Başkanlıkça" şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Başkanlıkça belirlenecek" ibaresi "Soru Hazırlama Komisyonunca hazırlanıp Soru Denetleme Komisyonunca uygun görülen" şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) POMEM giriş puanına göre lisans mezunu ve ön lisans mezunu adaylar için erkek, kadın ve şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için asıl, yedek ve başarısız olmak üzere ayrı ayrı sınav sonuç listesi düzenlenir. Asıl adayların bir katına tekabül eden sayıda yedek aday listesi, en yüksek puandan başlanarak belirlenir."

 

MADDE 11 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 12 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür"

 

POLİS MESLEK YÜKSEK OKULLARI GİRİŞ YÖNETMELİĞİ DE DEĞİŞTİ

 

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, yüksekokullara alınacak öğrenci sayısı, başvuru ve sınav tarihleri; Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlıkça hazırlanan Sınav Başvuru Kılavuzu ile Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilecek. Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, 'belirlenen puanın en az yüzde 80'ini almış olmak" şartı aranacak. İşte Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde yapılan değişiklik:

 

"YÖNETMELİK

 

İçişleri Bakanlığından:

 

POLİS MESLEK YÜKSEKOKULLARI GİRİŞ YÖNETMELİĞİNDE

 

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 - 17/5/2008 tarihli ve 26879 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi yürürlükten kaldırılmış, (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

 

"ı) Sağlık Yönetmeliği: 3/1/2018 tarihli ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğini,"

 

"n) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını,

 

o) Soru hazırlama komisyonu: Üç rütbeli personel ile sınav konularına göre yeterli sayıda öğretim elemanından oluşan komisyonu,

 

ö) Soru denetleme komisyonu: İki rütbeli personel ile üç öğretim elemanından oluşan komisyonu,

 

p) YKS: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavını,"

 

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarıyla ilgili kontenjan Bakanlık onayıyla belirlenir."

 

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

"(1) Yüksekokullara alınacak öğrenci sayısı, başvuru ve sınav tarihleri; Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlıkça hazırlanan Sınav Başvuru Kılavuzu ile Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir."

 

"(3) Eksik bilgi ve belgeyle veya posta yoluyla yapılan başvurular ile başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

 

(4) Adaylardan Başkanlıkça belirlenen miktarda sınav ücreti alınır. Ücretler Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırılır. Şehit ve vazife malulü eş ve çocuklarından sınav ücreti alınmaz."

 

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç), (d) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"ç) ÖSYM tarafından o yıl içinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavında; Bakanlık onayı ile belirlenen puan türü ya da türlerinden ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak.

 

d) Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, (ç) bendinde belirlenen puanın en az % 80'ini almış olmak."

 

"i) Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak."

 

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"Başvuruda istenen bilgi, belgeler ve başvuruların alınması

 

MADDE 9 - (1) Adaylar;

 

a) T.C. kimlik numarasını,

 

b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini,

 

c) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini,

 

ç) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini,

 

d) Emniyet teşkilatı şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak olanlardan şehit ve vazife malulü bilgisini,

 

içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yapar.

 

(2) Emniyet teşkilatı dışında şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarından başvuru yapacak adaylar, onaylı şehit veya malullük belgesini, yazılı veya elektronik ortamda yaptıkları başvurularına ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar sınav esnasında Müracaat Komisyonuna belgenin aslını ibraz eder.

 

(3) Verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamadığı durumlarda başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir.

 

(4) Başvurular Başkanlıkça oluşturulan Müracaat Kabul Komisyonlarınca şahsen alınır. Müracaat Kabul Komisyonu; biri en az şube müdürü düzeyinde üç rütbeli personelden oluşur. Komisyonun görevlendirilmesi Başkanlıkta Başkanın, polis eğitim kurumlarında kurum müdürünün onayı ile yapılır. Müracaat Kabul Komisyonunun görevleri ve çalışma esasları Başkanlıkça hazırlanan talimatla belirlenir.

 

(5) Başvuru ile ilgili olarak istenen bilgi ve belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır."

 

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan "fiziksel" ibareleri "fiziki" şeklinde, aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan "ikamet illerine göre" ibaresi "Başkanlıkça" şeklinde, sekizinci fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup aynı maddenin beşinci fıkrası ile dokuzuncu fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

"(8) Polis meslek yüksekokulu sınav komisyonları, sayısı ve yerleri Başkanlık tarafından belirlenen sınav merkezlerinde oluşturulur. Başkanlıkta Başkanın, polis eğitim kurumlarında kurum müdürünün onayı ile komisyonların emrine en fazla yirmişer memur yardımcı personel olarak görevlendirilebilir."

 

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Ön sağlık kontrolü, Sağlık Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

 

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan "fiziksel" ibareleri "fiziki" şeklinde, aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "iki" ibaresi "bir" şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (d) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (ç) bendinde yer alan "ve Soru Bankası Oluşturma" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

"a) Mülakat sınav komisyonu; İçişleri Bakanının, biri öğretim elemanı (sivil veya emniyet müdürü), biri psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu olmak üzere görevlendireceği beş personelden oluşur. İçişleri Bakanı tarafından üyeler arasından biri başkan olarak görevlendirilir.

 

b) İhtiyaca göre aynı usulle birden fazla mülakat sınav komisyonu kurulabilir."

 

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Emniyet Teşkilatı personeli" ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkrada yer alan "YGS'den" ibaresi "o yıl içinde yapılan YKS'den" şeklinde, aynı maddenin ikinci fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Yüksekokullara alınacak öğrenci sayısına göre belirlenen asıl adayların bir katına tekabül eden sayıda yedek aday, en yüksek puandan başlanarak belirlenir."

 

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(3) Geçici kayıt süresince suç işleyen adayların soruşturmaları, öğrenci disiplin hükümlerini içeren ve Bakan onayıyla yürürlüğe konulan yönetmelik hükümlerine göre yapılır."

 

MADDE 11 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 12 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür"

 

BEKÇİ OLMAK İSTEYENLER DİKKAT! İŞTE YENİ YÖNETMELİK

 

Bekçi alım ilanları, illere göre alımı yapılacak çarşı ve mahalle bekçisi sayısı, şartları, başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler başvurma süresinin bitiminden en az on beş gün önce artık Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilecek. Başvuru şartları ise şu şekilde olacak:

 

"YÖNETMELİK

 

İçişleri Bakanlığından:

 

ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLİĞİNE GİRİŞ SINAVI

 

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

 

DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 - 2/3/2018 tarihli ve 30348 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

 

"g) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını,"

 

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 6 - (1) İllere göre alımı yapılacak çarşı ve mahalle bekçisi sayısı, şartları, başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler başvurma süresinin bitiminden en az on beş gün önce Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir."

 

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"Başvuruda istenen bilgi ve belgeler ile başvuruların alınması

 

MADDE 8 - (1) Adaylar;

 

a) T.C. kimlik numarasını,

 

b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini,

 

c) 5 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıdığı beyanını,

 

ç) Mezuniyet bilgisini,

 

d) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini,

 

e) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini,

 

f) Emniyet teşkilatı şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak olanlardan şehit ve vazife malulü bilgisini,

 

içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yaparlar.

 

(2) Emniyet teşkilatı dışında şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak adaylar ise, ilgili kurum ya da valilik onaylı şehit veya malullük belgesini yazılı veya elektronik ortamda yaptığı başvurusuna ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar müracaat kabul tarihleri içinde elden veya posta yoluyla Müracaat Kabul Komisyonuna belgenin aslını teslim eder. Adaylar tarafından verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamaması veya ilave bilgilere ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir.

 

(3) Aranılan nitelikleri taşıyan adaylar Bakanlıkça belirlenen müracaat kabul komisyonlarına şahsen başvururlar.

 

(4) Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır."

 

MADDE 4 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 5 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür"

 

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ BAŞVURULARI

 

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Temin Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yeni karara göre, Subay Eğitim Merkezi (SUEM) başvuruları ve sınavlarıyla ilgili şu değişiklikler yer aldı:

 

"YÖNETMELİK

 

İçişleri Bakanlığından:

 

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM

 

MERKEZİ KOMUTANLIĞI TEMİN YÖNETMELİĞİNDE

 

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 - 8/11/2016 tarihli ve 29882 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Eğitim Merkez Komutanlığı Temin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (y), (aa), (bb) ve (ıı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

 

"y) Öğrenci: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Komutanlığında eğitime alınan subay ve astsubay adayları eğitim protokolleri kapsamında eğitim verilen dost ve müttefik ülkelerin personelini,"

 

"aa) Başvuru Sıralamaya Esas Puanı: Sivil kaynaklı subay adayları için KPSS notunun %70'i ile ALES notunun %30'u alınarak oluşturulan puanı,

 

bb) Sağlık Yönetmeliği: 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğini,"

 

"ıı) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını,"

 

"ss) Geçici Kayıt Tarihi: Yapılan sınavlarda başarılı olan asıl ve yedek adayların, istenen belgeleri tamamlayarak mezun olma şartını sağlamış ancak mezuniyet durumunu gösterir belgeyi alamamış adaylar hariç kayıt olduğu ve intibak eğitiminin başladığı tarihi,

 

şş) Senato: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Senatosunu,

 

tt) Kayıt Kabul Komisyonu: Geçici kayıt ve kabulle ilgili işlemleri yapmak üzere Başkanlıkça görevlendirilen komisyonu,"

 

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 7 - (1) SUEM giriş sınavına ilişkin duyurular, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının resmi internet sayfalarında yapılır. Başvuruların hangi tarihler arasında ve nereye yapılacağı ile başvuru tarihlerinin değiştirilmesi veya süresinin uzatılmasına ilişkin hususlar her dönem için Temin Merkezince belirlenir.

 

(2) Adayların başvuruları, elektronik ortam üzerinden Temin Merkezi tarafından belirtilen tarihler arasında alınır.

 

(3) Adayların KPSS ile ALES taban puanı ve puan türü Bakanlık onayıyla belirlenir. İlan edilen KPSS ve ALES taban puanına göre yeterli sayıda müracaatın olmadığı durumlarda, taban puanı Bakanlıkça değiştirilebilir. Başvurusu alınan erkek ve kadın adaylar ayrı ayrı olmak üzere her bir adayın Başvuru Sıralamaya Esas Puanı en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır ve o dönem için alınacak erkek ve kadın öğrenci kontenjanının on katına kadar adaylar çağrılır. Ancak, şehit veya vazife malulü eş veya çocukları için bu hüküm uygulanmaz. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında pilot, tabip ve bando branşlarındaki subay adayları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde güverte ve makine bölümünde istihdam edilmek üzere SUEM'e girecek adaylar için KPSS ve ALES notunun ihtiyaç halinde istenmemesi durumunda başvurusu kabul edilen tüm adaylar seçme sınavlarına çağrılır.

 

(4) Eksik belgeyle ve posta yolu ile veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez."

 

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 8 - (1) Astsubay kaynaklı adaylar, belirlenen başvuru tarihleri içerisinde, bağlı bulundukları ildeki karargah ve kurum amirliklerine bir talep formu ve ekinde 10 uncu maddede istenen bilgiler ile müracaat ederler. Ücretsiz izinli olan veya geçici görevli bulunan personel, başvurularını asli kadrolarının bulunduğu birim amirliklerine yaparlar.

 

(2) Subaylık sınavına katılacak personelin hazırladığı evrak bağlı olduğu birlik, karargah ve kurumlarınca incelenir. Adayın talep formu, birlik komutanı kanaat formu ve ALES sonuç belgesi; birlik, karargah ve kurumlarca faaliyet takvimine uygun olarak Temin Merkezine gönderilir.

 

(3) Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır.

 

(4) Müracaatlar, Temin Merkezince değerlendirilir. Sicil, ceza, mahkeme, hizmet yılı ve benzeri durumlarının tespiti ile istihbari yönden incelenmek üzere ilgisine göre Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına gönderilir ve aranılan şartları taşıdığı tespit edilenlerin müracaatı kabul edilir."

 

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 9 - (1) SUEM'e başvuru yapacak adaylardan;

 

a) Astsubay kaynaklı adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:

 

1) Subaylık için sınava müracaat tarihinde değerlendirme notu ortalaması, değerlendirmeye ilişkin tam notun yüzde seksenbeş ve daha yukarısı olmak,

 

2) 5 inci maddede yazılı olan şartlara haiz olmak,

 

3) EK-1'de örneği bulunan Birlik Komutanları Kanaat Raporunun olumlu olması,

 

4) Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma veya kovuşturma yapılıyor olmamak,

 

5) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak,

 

6) ALES'ten Bakanlık onayıyla belirlenen taban puanı veya üzerinde not almak,

 

7) Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde istihdam edilmek üzere başvuran adaylar için; Gemiadamları Sağlık Yönergesinde belirtilen, gemi adamlarında sınıf yeterlilikleri açısından aranacak sağlık şartlarını taşımak,

 

8) Hamile olmamak.

 

b) Sivil kaynaklı adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:

 

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

 

2) 5 inci maddede yazılı olan şartları haiz olmak,

 

3) KPSS ve ALES'te Bakanlık onayıyla belirlenen puan türünden taban puanı veya üzerinde puan almış olmak, şehit ve malul eş ve çocukları için belirlenen taban puanın en az %80'ini almış olmak,

 

4) Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre, müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle yirmi yedi yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için otuz iki yaşını bitirmemiş olmak,

 

5) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

 

6) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak, ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde istihdam edilmek üzere başvuran adaylar için Gemiadamları Sağlık Yönergesinde belirtilen "Gemiadamı Olur Sağlık Raporu"nu ilgili sağlık kuruluşundan almak,

 

7) Adayın kendisi ve evli ise eşi; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

 

8) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisi ve evli ise eşi; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahküm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahküm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,

 

9) Daha önce çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik, ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,

 

10) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

 

11) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,

 

12) Sağlık Yönetmeliği hükümleri nedeniyle ilişiği kesilenler ile ASEM'de halen eğitim gören ve aynı başvuru döneminde SUEM'e geçiş yapmak isteyenler hariç olmak üzere, herhangi bir nedenle askeri okullardan, emniyet teşkilatına bağlı okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Eğitim Kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak veya bu okulların yeterlilik sınavından başarısız olmamak, sivil okullardan çıkarılmamış olmak, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş/er olarak görevli iken ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,

 

13) Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,

 

14) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmadığına dair beyan sunmak,

 

15) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak,

 

16) Hamile olmamak.

 

c) SUEM'e başvuran adayların birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılması halinde, sınav sonuçlarına bakılmaksızın adaylıkları, öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir.

 

ç) Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında pilot, tabip ve bando branşlarındaki subay adayları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde güverte ve makine bölümünde istihdam edilmek üzere SUEM'e girecek sivil kaynaklı adaylar için, ihtiyaç duyulması halinde KPSS ve ALES notu istenmez. Bu husus Başkanlıkça ilgisine göre Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordine edilir."

 

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"Başvuruda istenen bilgi ve belgeler

 

MADDE 10 - (1) Adaylar;

 

a) T.C. kimlik numarasını,

 

b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini,

 

c) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini,

 

ç) Başvuru sırasında herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmadığı beyanını,

 

d) Sivil kaynaklı adaylar için KPSS sonuç bilgilerini,

 

e) ALES sonuç bilgilerini,

 

f) Sivil kaynaklı adaylar için askerlik ile ilişkisinin bulunmadığı bilgisini,

 

g) Lisans veya lisansüstü mezuniyet bilgisini veya Başkanlıkça belirlenecek tarihe kadar mezun olabilecek durumda olanların öğrenci belgesine ilişkin bilgisini,

 

içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yapar.

 

(2) Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocuklarından başvuru yapacak adaylar, onaylı şehit veya malullük belgesini yazılı veya elektronik ortamda yaptığı başvurusuna ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar sınav esnasında belgenin aslını ibraz eder.

 

(3) Temin merkezince, aday tarafından verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamaması veya ilave bilgilere ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir.

 

(4) Başvuru ile ilgili olarak istenen bilgi ve belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır."

 

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 11 - (1) Sınav komisyonları şu esaslara göre oluşturulur ve düzenlenir:

 

a) Merkezi sınav komisyonu: Komisyon, başkanı en az albay rütbesinde ve biri öğretim elemanı olmak üzere üç personelden oluşur. Komisyon, Bakan oluru ile belirlenir. Komisyon, sınavların mevzuata uygun olarak yapılmasını takip ve kontrol eder.

 

b) Fiziki kontrol komisyonu: Adayların; fiziki yeterlilik testi öncesi, boy kilo değerlerinin ölçülmesi ve bedeni şartları karşılama durumları ile renk körlüğü, vücudunda jilet izi bulunmamak, el ve yüz bölgesi ile yazlık üniforma giyildiğinde vücudun görünen yerlerinde tatuaj bulunmamak hususları ile fazla veya eksik uzuvlarının olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla temin merkezleri tarafından belirlenen yeteri kadar subay, astsubay, tabip ve yardımcı sağlık personelinden oluşur.

 

c) Fiziki yeterlilik sınav komisyonu: Bir üstsubay başkanlığında iki beden eğitimi öğretim elemanı olmak üzere yeterli sayıda personelden oluşur.

 

ç) Mülakat komisyonu: İçişleri Bakanının, biri öğretim elemanı (sivil veya subay) ile biri psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu olmak üzere görevlendireceği beş personelden oluşur. İçişleri Bakanınca üyeler arasından biri başkan olarak görevlendirilir. İhtiyaca göre birden fazla mülakat sınav komisyonunun kurulması halinde, personelin hangi mülakat sınav komisyonunda görev yapacağı, mülakatın yapılacağı gün, ilgili personelin ve personel temin merkezinden yetkili bir personelin hazır bulunduğu ortamda kura ile belirlenir ve müşterek tutanakla imza altına alınır.

 

d) İtiraz karar komisyonu: Komisyonlarca yapılan değerlendirmeler üzerinde denetim yapmak üzere Temin Merkezi Komutanı/Daire Başkanı, Akademi Başkan Yardımcısı, Eğitim Merkez Komutanı ve bir tabip olmak üzere dört personelden oluşur. Komisyon salt çoğunlukla karar alır; eşitlik halinde başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

 

e) Sınavın özelliğine göre ihtiyaç duyulması halinde, temin merkezinin teklifi ve başkanlık kararı ile bu maddedeki komisyonlar dışında temin faaliyetlerini kolaylaştırıcı idari komisyonlar oluşturulabilir.

 

(2) Temin Merkezince aday sayısı ve işlemlerin yoğunluğu dikkate alınarak Başkanlıkla koordineli olarak her alanda birden fazla komisyon oluşturulabilir. İhtiyaç duyulması halinde bahse konu komisyonlarda öğretim elemanı, Başkanlık tarafından görevlendirilir.

 

(3) Fiziki kontrol komisyonu ile fiziki yeterlilik sınav komisyonu kararlarına itiraz talebi olan adaylar itiraz karar komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında itiraz sebebi konu ile ilgili bir başka komisyonda tekrar sınava tabi tutulabilirler. İtiraz karar komisyonunun kararları nihai karar niteliğindedir.

 

(4) Komisyonların görevleri ve çalışma esasları Başkanlıkla koordineli olarak Temin Merkezince hazırlanan yönerge ile belirlenir."

 

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Sınav merkezleri ve sınav tarihleri kesinleşip ilan edildikten sonra değiştirilemez. Adayların kendilerine tahsis edilen tarihte sınava girmeleri zorunludur, ancak adayların hastalık, yaralanma gibi sebeplerle belirtilen tarihte sınava katılamayacağı durumlarda devlet hastanelerinden aldıkları raporu ibraz etmeleri halinde, sınav takvimi içerisindeki uygun görülen başka bir tarihte sınava alınabilir; sınav tarihi, son sınav gününe gelen aday için bu hüküm uygulanmaz."

 

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 17 - (1) Adayların başarı sıralamasına esas SUEM giriş puanı;

 

a) Astsubay kaynaklı olan adaylar için, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlediği branş kontenjanları doğrultusunda ayrı ayrı ALES puanının %40'ı, fiziki yeterlilik sınavı puanının %20'si, VKİ puanının %10'u ve mülakat sınavı puanının %30'unun toplamı olarak belirlenir. Adaylar arasından başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; ALES puanı, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanı, VKİ puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

 

b) Sivil kaynaklı adaylar için, KPSS puanının % 30'u, ALES puanının %10'u, fiziki yeterlilik sınavı puanının %20'si, VKİ puanının %10'u ve mülakat sınavı puanının %30'unun toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; Başvuru Sıralamaya Esas Puanı, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanı, VKİ puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

 

c) Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında pilot, tabip ve bando branşları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde güverte ve makine bölümünde istihdam edilmek üzere SUEM'e girecek sivil kaynaklı adaylar için KPSS ve ALES notunun ihtiyaç halinde istenmemesi durumunda, başarı sıralaması puanı, fiziki yeterlilik sınavı puanının %40'ı, VKİ puanının %10'u ve mülakat sınavı puanının %50'sinin toplamıdır. Adaylar arasında başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanı, VKİ puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

 

(2) SUEM giriş puanına göre erkek, kadın, astsubay kaynaklı olan adaylar ve dış kaynaktan şehit ve malul eş ve çocukları için asıl, yedek ve başarısız olmak üzere ayrı ayrı sınav sonuç listesi düzenlenir. Sivil kaynaklı erkek ve kadın adaylar için asıl adayların en az bir katına tekabül eden sayıda yedek aday listesi, en yüksek puandan başlanarak belirlenir. Astsubay kaynaklı olan adaylar ile şehit ve malul eş ve çocukları için asıl adayların % 30'una tekabül eden sayıda yedek aday listesi, en yüksek puandan başlanarak belirlenir.

 

(3) Adayların sınav sonuçları, sınav ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra Temin Merkezince ilan edilir. Asıl ve yedek adaylar ile ilgili güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemlerine başlanır.

 

(4) Sınav evrakı Temin Merkezince bir yıl süreyle, dava konusu olmuşsa davanın kesin karara bağlanmasına kadar ilgili birimde saklanır ve bu sürenin bitiminde tutanakla imha edilir."

 

MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 18 - (1) Yapılan sınavlarda başarılı olan asıl ve yedek adaylar Temin Merkezi tarafından Sağlık Yönetmeliğindeki hükümlere göre Sağlık Raporu almak üzere tam teşekküllü hastanelere sevk edilirler.

 

(2) "Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur" sağlık raporunu alan adaylar geçici kayıt yaptırmak üzere SUEM'e müracaat ederler. Astsubay kaynaklı adaylardan görevin sebep ve tesiri ile vazife veya harp malullüğü aylığı bağlananlar ile Sosyal Güvenlik Kurumunca haklarında vazife veya harp malulü olduğuna karar verilenlerden "Subay olarak sınıfının veya branşının uygun kadro görev yerlerinde görev yapar." kararlı sağlık raporu istenir. Sahil Güvenlik Komutanlığında bağlısı gemilerde istihdam edilmek üzere başvuran adaylardan ilave olarak; Gemiadamları Sağlık Yönergesinde belirtilen, gemi adamlarında sınıf yeterlilikleri açısından aranacak sağlık şartlarını taşıdığını gösteren "Gemiadamı Olur Sağlık Raporu"nu bu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarından alması istenir. "Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur" sağlık raporunu aldığı halde "Gemiadamı Olur Sağlık Raporunu" alamayan veya "Gemiadamı Olamaz Sağlık Raporu" alan adayların geçici kayıtları yapılmaz.

 

(3) Sağlık Yönetmeliğindeki şartları haiz olmayan ve olumsuz rapor verilen adayların geçici kayıtları yapılmaz."

 

MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 19 - (1) SUEM'e, kesin başarı listesine göre planlanmış ve olumlu sağlık raporunu almış asıl adayların geçici kayıtları yapılır. Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları Kayıt Kabul Komisyonunca incelenir. Raporunda eksiklik görülen adayların eksiklikleri tamamlatılır. Gerekirse öğrenci yeniden muayene ettirilebilir.

 

(2) Eksiklerini tamamlamayan, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu olumsuz olan, Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan veya yeniden muayene sonucunda Sağlık Yönetmeliğindeki şartları haiz olmadığı anlaşılan, adayların Başkanlıkça ilişikleri kesilir.

 

(3) Geçici kayıtlara başvuru, bizzat adayın kendisi tarafından yapılır."

 

MADDE 13 - Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 20 - (1) SUEM'e geçici kaydı yapılan adaylar Başkanlığın belirleyeceği takvim doğrultusunda intibak eğitimine tabi tutulurlar. İntibak eğitiminin nerede yapılacağı Başkanlıkça belirlenir. Eğer Başkanlık dışında bir yerde yapılacaksa intibak eğitimindeki esasları içeren bir protokol hazırlanır. Bu süre içinde adayların güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları başlatılır. Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile ilgili sonuçlar Başkanlık Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. İntibak eğitimi süresi içinde güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları tamamlanamayan adayların işlemlerine eğitim-öğretim döneminde devam edilir.

 

(2) Geçici kayıt ve intibak eğitimi süresince adayların SUEM öğrencisi olup olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporları ve buna bağlı olarak yapılacak tetkik ve tedaviler hariç diğer sağlık giderleri, iaşe ve ibateleri Başkanlıkça karşılanır.

 

(3) Geçici kayıt ve intibak eğitimi süresince suç işleyen adayların idari soruşturmaları ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır."

 

MADDE 14 - Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 21 - (1) Sağlık kurulu raporunu Temin Merkezince belirlenecek takvim içinde getirmeyen veya hakkında "Muvazzaf veya Sözleşmeli Subay Olamaz" raporu verilen adayların yerine yedek adaylar sırasıyla çağrılır. Çağrılan adaylardan sağlık raporu bulunmayanlar sağlık raporu almaları için Kayıt Kabul Komisyonunca belirlenecek bir süre verilerek tam teşekküllü hastanelere sevk edilirler. Bunlardan verilen süre içerisinde geçici kayıt için başvuruda bulunmayan veya hakkında "Muvazzaf veya Sözleşmeli Subay Olamaz" raporu düzenlenen adayların yerine yedek adaylar sırasıyla çağrılarak yukarıdaki usul tekrarlanır.

 

(2) Geçici kayıt sırasında, SUEM'e giremeyecekleri anlaşılan, eksik belge getiren, intibak eğitiminin başladığı günün mesai bitimine kadar başvuruda bulunmayan, SUEM'den ayrılan veya vefat eden adayların yerine yedek adaylar sırası ile çağrılır. Çağrılan yedek aday, kendine tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç üç işgünü içinde SUEM'e evrakları ile birlikte gelerek müracaatta bulunur. Çağrılan adaylardan sağlık raporu bulunmayanlar sağlık raporu almaları için Kayıt Kabul Komisyonunca belirlenecek bir süre verilerek tam teşekküllü hastanelere sevk edilirler. Bu süre içinde müracaat etmeyen ya da eksik belge ile gelen adaylar haklarını kaybetmiş sayılırlar ve bu adayların geçici kayıtları yapılmaz. Bu adayların dosyaları Temin Merkezi tarafından işlemden kaldırılır. Bunların yerine de yine aynı usulle yedek aday çağırma işlemi yapılır.

 

(3) İntibak eğitiminin üçte ikisi tamamlandıktan sonra kontenjan doldurulmamış olsa dahi yedek aday çağrılmaz."

 

MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle SUEM'den ayrılan veya çıkarılan adaylar bir daha SUEM giriş sınavlarına başvuruda bulunamazlar. Bu durum, ayrılan veya çıkarılan adaylara yazılı olarak tebliğ edilir."

 

MADDE 16 - Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"MADDE 23 - (1) Geçici kaydı yapılan adayların 9 uncu maddede belirtilen esaslara göre Başkanlıkça güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlattırılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile sağlık kurulu raporu sonucu olumlu olan adayların kesin kayıtları yapılır.

 

(2) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz olan, Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan, istifa eden, vefat eden veya giriş şartlarında belirtilen yükseköğretim kurumlarından Başkanlıkça belirlenecek tarihe kadar mezun olamayan adayların öğrenciliği sonlandırılır ve dosyaları SUEM Komutanlığı tarafından Başkanın onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir.

 

(3) Asıl adaylardan, eğitim-öğretim döneminin başlangıcına kadar, yedek adaylar için Başkanlıkça belirlenen süre içerisinde noterden tasdikli yüklenme senedi getirilmesi istenir, yüklenme senedinin getirilmemesi halinde adayın dosyası işlemden kaldırılmak üzere Başkanlığa gönderilir. Yüklenme senedi miktarı, her eğitim-öğretim dönemi için Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı görüşleri alınarak Başkanlık tarafından belirlenir."

 

MADDE 17 - Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 18 - Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(2) ASEM giriş sınavına başvurular elektronik ortam üzerinden Temin Merkezi tarafından belirlenen tarihler arasında alınır.

 

(3) Adayların KPSS taban puanı ve puan türü Bakanlık onayıyla belirlenir. İlan edilen KPSS taban puanına göre yeterli sayıda müracaatın olmadığı durumlarda, taban puanı Bakanlık onayıyla değiştirilebilir. Başvurusu alınan erkek ve kadın adaylar ayrı ayrı olmak üzere her bir adayın Başvuru Sıralamaya Esas Puanı en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır ve o dönem için alınacak erkek ve kadın öğrenci kontenjanının on katına kadar adaylar çağrılır. Ancak, şehit ve malul eş ve çocukları için bu hüküm uygulanmaz. Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı gemilerde güverte ve makine bölümünde, Jandarma Genel Komutanlığında ve Sahil Güvenlik Komutanlığında sağlık ve bando branşlarında istihdam edilmek üzere ASEM'e girecek adaylar için KPSS notunun ihtiyaç halinde istenmemesi durumunda başvurusu kabul edilen tüm adaylar seçme sınavlarına çağrılır."

 

MADDE 19 - Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(1) Uzman jandarma ve uzman erbaş kaynaklı adaylar, belirlenen başvuru tarihleri içerisinde, bağlı bulundukları ildeki karargah ve kurum amirliklerine bir