Cennet Annelerin ayakları altındadır


Cennet annelerin ayakları altındadır. Bu sözü bilmeyen yoktur. Bugün işte o annelerin günü. Peki Anneler Günü nasıl doğdu? Hikayesi nedir?

Günlerin belki yılların en anlamlı günü Anneler Günü. Yine bir mayıs ayı ve yine bir anneler günü haftası. 365 günün içindeki en anlamlı gün. Peygamber Efendimiz’in (SAV) buyurduğu gibi “Cennet annelerin ayakları altındadır.” O yüce insanların, annelerimizin bizleri 9 ay karnında taşımakla yetinmeyen, bizi bizden daha fazla düşünen, hastalığımızda ya da en mutlu günlerimizde annelerimiz…

Yaşımız kaç olursa olsun bize hep bir çoçuk gözü ile bakan gerek dinimizde gerek sosyal hayatımızın mihenk taşı olan annelerimizin, Anneler Günü’nü kutlarız.

Anneler Günü nedir, nerden çıktı?
Amerika’nın Filedelfiya eyaletinde 9 Mayıs 1905 günü Jarvis isimli bir kızın annesi öldü. Annesini çok seven Jarvis’in üzüntüsü aylarca sürdü. Hayatta kimsesi kalmayan Jarvis ölüm olayına bir türlü alışamadı. Hayata küstü.

Canlılığını, yaşama sevincini yitirdi.

Yemedi içmedi, bir ara ölmeyi bile düşündü. Jarvis’in bu durumunu yakından izleyen komşusu, Jarvis’le arkadaş oldu.

Bir gün yaşlı komşu, sohbet sırasında Jarvis’e ?İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur? dedi.


Bu iki cümle, Jarvis’i çok etkiledi.

Ölümün de doğmak, yaşamak gibi bir doğa olayı olduğunu düşündü. Ancak bu doğruyu bulmak Jarvis’in annesine olan sevgisini azaltmadı.

Aradan geçen süre içinde ölüm kelimesinin soğukluğu gitti, yerine anne sevgisinin sıcaklığı geldi. Artık Jarvis annesini gözyaşları ile değil, severek anmaya başladı.

Acıları azaldı.

İçinde arı, duru bir sevgi oluştu.

Aradan bir yıl geçti.

Bu süre içinde Jarvis, hemen her gün annesinin mezarına çiçekler götürdü. Jarvis’in annesinin ölüm yıldönümünde bütün arkadaşları eve geldi.

O gün Jarvis, arkadaşlarına;
Geçen bir yıl içinde çektiğim acılar bana şunu öğretti:

Dünyada anne sevgisinin yerini dolduracak hiçbir sevgi yoktur. Yılın bir gününü annelere ayıralım. O günü annelerimizle ilgili anılarla dolduralım. Böylece annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim? dedi.

Arkadaşları Jarvis’in teklifini çok beğendiler. Birlikte hemen şehrin Belediye Başkanına gittiler. Başkan, onları dinledi. Öneriyi içtenlikle benimsedi.

Daha sonra bu öneri gazetelere, yazarlara anlatıldı. Jarvis ve arkadaşlarının çalışmaları kısa sürede sonuç verdi.

Sonunda; Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, Mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

Anneler günü ilk defa 1908 yılında kutlandı. Daha sonra bütün ülkelerde kutlanmaya başlandı. Unutmayalım ki bizim için bir gün değil her gün Anneler Günü.