Ekonomi Düzenleme Tarihi : 25 Eylül 2020 21:28 Haber Girişi : 25 Eylül 2020 21:30

Dev bankalardan altında büyük oyun!

Dev bankalardan altında büyük oyun!
Korona virüsün şiddetlendiği süreçte altına olan talebin artması altın piyasasındaki dengeyi bozdu. Financial Times haberine göre dev bankalar sadece kasalarındaki fiziksel altınlarını Londra?dan New York?a taşıyarak bile kazanç elde etti

Dev bankalardan altında büyük oyun!

Korona virüsün küresel tedarik zincirini bozmasıyla ve altın ve gümüş ticaretinin bu yıl rekor kıran rallisiyle bankalar değerli metaller ticaretinden büyük kazançlar elde etmeyi bekliyor.

Yatırım danışmanlığı firması Coalition’a göre, dünyanın en büyük 50 yatırım bankasındaki değerli metal gelirleri bu yıl iki katına çıkarak 2,5 milyar dolarla dokuz yılın en yüksek seviyesine tırmanacak. Elde edilen gelirse birkaç bankada yoğunlaşmış gözüküyor.

Analistlere göre kazançlardaki yükseliş yatırımcılardaki altın ve nadir metallere gerek korunma gerekse de yükselen fiyatlardan faydalanma amaçlı yatırım ilgisinden kaynaklanıyor.

Bank of Amerika Menkul Kıymetler Analisti Michael Widmer Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Her şeyi düzenlediğiniz zaman bu durum aşağı yukarı bedava akşam yemeğine benziyor” ifadelerinde bulundu.

DENGESİ BOZULAN PİYASA BANKALARA YARADI

Mart ayında korona virüs sebebiyle havacılık ve enerji sektöründe gerçekleşen bocalama ons başına altın fiyatını New York’ta 70 doların üzerine çıkardı. Bu fiyat Londra’daki altın fiyatının yukarısında ve bu normalde olması gerekenin birkaç dolar ötesinde bir açıklık. Bankaların değerli metal piyasasındaki kontrolüyse oldukça nadir bir fırsat kapısı açtı.

Coalition analistlerinden Amrit Shahani'ye göre, New York'a altın taşıyabilen bankalar sadece varlıkların yer değiştirmesinden kazanç sağlayabildiler. Bankalar daha yüksek bir fiyattaki vadeli sözleşmelere fiziksel altın taşıyabildiler.

Widmer’ın ifadelerine göre Londra borsasındaki 400 onsluk külçeler daha küçük 100 onsluk külçelere dönüştürülerek Chicago borsasına teslim edildi. Chicago altın borsasında depolanan altın miktarı mart ayından bu yana 69 milyar dolar artarak 37 milyon onsun üzerine çıktı. Sonuç olaraksa Chicago borsasındaki vadeli altın primleri Londra’daki fiyatın sadece 4 dolar üzerinde kalacak şekilde geriledi. Dünya Altın Konseyi Baş Borsa Stratejisti John Reade, “Bu oldukça iyi çalışan bir ticaretti fakat piyasa kendisini düzeltti” ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları Ağustost’ta ons başına 2000 dolar rekoruna ulaşırken gümüş fiyatları yedi yılın en yüksek seviyesi olan 30 doları buldu. Altın fiyatları bu dönemin ardından ons başına 1870 dolara kadar geriledi.

Shahani’ye göre, HSBC, JP Morgan Chase ve Çin merkezli ICBC Standard Bank de dahil olmak üzere büyük kasaları olan bankalar altın depolayarak döviz ticareti fonlarından da gelir elde etti. Dünya Altın Konseyi'ne göre, bu yıl altın destekli ETF'lere 60 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.

EMTİA PİYASALARINDAKİ OYUN BİTTİ Mİ?

Coalition analisti diğer bankaların emtialara yüklenmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyor. Shahani, “Kimse 10 milyar dolarla emtia ticareti yapmak için geri dönmeyecek. Önümüzdeki iki ila üç yıl boyunca değer artışı sürdürülebilir olmaması durumunda kimse bu şekildeki ticarete geri dönmeyecektir” dedi.

Shahani bankalardaki emtia gelirlerinin petrol fiyatlarındaki aşırı hareketleneler nedeniyle 7 milyar dolarla 10 yılın en yüksek seviyesine tırmanacağını öngörüyor. Brent petrol fiyatları nisan ayındaki varil başına 20 dolar değerinden ağustos sonunda 45 dolar değerinin üzerine çıkacak kadar yükseldi.