Güncel Haber Girişi : 21 Şubat 2021 23:15

Ehliyet ve kimlikte yeni dönem!

Ehliyet ve kimlikte yeni dönem!
Yüz binlerce kişiyi kapsıyor. Bakanlık harekete geçti. Ehliyet ve kimlikte yeni dönem başladı. Yeni tip sürücü belgesi olanlar kimlik kartlarıyla nüfus müdürlüklerine başvurduklarında ya da kimlik kartı değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldiklerinde,

Ehliyet ve kimlikte yeni dönem! ile ilgili görsel sonucu

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan kimlik ehliyet birleştirme projesi yoğun ilgi gördü.Dünyada ilk ve tek uygulama olan Hayat Kimliğinle Kolay uygulamasına vatandaşlar ilgi göstermeye devam ediyor. Uygulama ile yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor. Böylece vatandaşların, trafikte yanlarında ayrıca sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Yeni tip sürücü belgesi ve yeni tip kimlik kartına sahip olanlar, kimlik kartlarıyla nüfus müdürlüklerine başvurduklarında ya da kimlik değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldiklerinde bu hizmetten ücretsiz yararlanabiliyor.

1 MİLYONUN ÜZERİNDE BAŞVURU

 

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen Hayat Kimliğinle Kolay uygulaması kapsamında bugüne kadar 1.009.862 kişinin sürücü belgesi bilgileri kimlik kartlarına entegre edildi.

Türkiye genelinde 155.645 kişi ile İstanbul birinci sırada yer aldı. İstanbul’u 83.422 kişi ile Ankara, 38.178 kişi ile Antalya, 36.769 kişi ile İzmir ve 27.763 kişi ile Bursa ili takip etti.

 

Uygulamaya en çok genç nesil ilgi gösterdi. 25 yaş ve altı toplam 188.990 kişi uygulamadan yararlandı. Erkeklerde sayı 797.189 iken kadınlarda bu sayının 212.673 olduğu görüldü.

   

YERLİ VE MİLLİ YAZILIM KULLANILDI

 

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yer alan işletim sisteminden, kimlik kartı başvurusunun alınması ile kimlik kartının basımına kadar olan süreçteki bütün yazılımlar Bakanlığımızın mühendisleri tarafından yerli ve milli olarak geliştirildi.

 

ARTIK EHLİYET TAŞIMAYA GEREK YOK

 

Uygulama ile  yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına  entegre ediliyor. Böylelikle vatandaşların, yanlarında ayrıca sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor. 

 

ÜCRETSİZ YAPILIYOR

 

Yeni tip sürücü belgesine sahip olanlar  kimlik kartlarıyla nüfus müdürlüklerine başvurduklarında  ya da  kimlik kartı değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldiklerinde, bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabiliyor. 

 

RANDEVU ALINMASI GEREKİYOR

 

Sürücü belgesi bilgisini kimlik kartına yükletmek isteyenler  nüfus müdürlüklerine NVİ Çağrı Merkezi Alo 199 veya https://randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak başvuru yapabiliyor.