politika Haber Girişi : 07 Ocak 2020 23:58

Erdoğan'dan İran'ın mezhepçi politikalarına tarihi cevap!

Erdoğan'dan İran'ın mezhepçi politikalarına tarihi cevap!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olduğu 2014 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı"nın açılışında İslam dünyasındaki mezhepçilikle ilgili tarihi bir açıklamada bulunmuştu. Erdoğan y

Erdoğan'dan İran'ın mezhepçi politikalarına tarihi cevap!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olduğu 2014 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşma bugün halen daha geçerliliğini korumaya devam ediyor.

Erdoğan'ın söz konusu programda mezhepçilikle ilgili yaptığı açıklamayla İslam dünyasına sitem etti. 

ÖMER BİZİM DEĞİL Mİ, ALİ BİZİM DEĞİL Mİ?

Müslümanların mezhep kavgalarıyla birbirini katlettiğini belirten Erdoğan, "11 yıllık Başbakanlığımda gittiğim her İslam ülkesinde bunu sordum. Acaba bizim her hareketimizi gören Allah, içinde bulunduğumuz duruma karşı bize nasıl nazar ediyor? Peygamber efendimiz bize acaba ne söylerdi? Her Müslümanın durup bunu kendisine sorması gerekir. Ama 'Onlar Şii, Sünni" mi diyeceğiz, yoksa kutup yıldızlarımız olan Hz. Ali'ye, Hz. Hüseyin'e bunları nasıl izah edeceğiz? Hz. Ömer'in adını duyduğunda isyan edenlere sesleniyorum; benim büyük kayınbiraderimin adı Hüseyin'dir, daha ufağının adı Ali'dir. Benim bir torunumun adı Ali Tahir'dir, bizim böyle bir derdimiz yok. Siz niçin Ömer adını duyduğunuzda rahatsız oluyorsunuz? Ömer bizim değil mi, Ali bizim değil mi? Biz mezhepçilik yapamayız. Hz. Hüseyin'in katletilmesinden fırkalar üretmek, bu fırkaların birbirinin kanının dökülmesine seyirci kalmak, onun aziz ruhuna çok büyük saygısızlıktır. Yezid'in safında durmak, yeni Yezidler oluşturmak, Kur'an ve sünnete uymamaktadır. Aynı şekilde Hüseyin'in safında gibi durup, Yezidçe hareket etmek Kur'an'ın ve sünnetin ruhuyla asla bağdaşmaz. Kur'an bize emrediyor, 'Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, dağılıp ayrılmayın'... Bu emir ortadayken Allah'ın ipini bırakıp, mezhep taasubuyla kardeş kanı akıtmanın aziz dinimizle ve Kur'an'la bağlantısı olamaz. 200 binin üzerinde insanın kanını akıtan zalim Esed'e sırf mezhebinden dolayı muhabbet besleyenler Hz. Hüseyin'in yüzüne bakamazlar " ifadelerini kullandı.