EVDEKİ HESAP ‘ İTTİFAK’TA TUTMUYOR…

Çünkü kimse ayağını yorganına göre uzatmıyor… 

Ne iktidar, ne muhalefet, ne devletin kurumları , ne  de vatandaş. 

Önce ‘döviz’ler bozuldu. Dolar ve Euro artışının vurmadığı kimse ve alan kalmadı. Sonra haliyle vatandaşın parası daha ayın yarısında bitti. Derken döviz artışını gerekçe gösteren kurumlar;  elektrik, su, doğalgaz Allah ne verdiyse ürünlerine zam yaptı.  

Olaylar bununla da kalmadı.  İthal ürünleri getiren tüccar- hatta ilaçları- ‘döviz arttığında satarım’ diye ya da ‘aynı paraya bu ürünleri yerine koyamam’ zamları ve stokları yapıverdi.  

Artık her yerde başlayan zam furyası soframıza da gelecekti. Ve geldi. Domatesten, biber ve soğana kadar zamlar birbirini izledi.  

‘Sakla samanı gelir zamanı’ atasözünden midir bilinmez ama,  üretici de ‘malımı daha fazla fiyata satarım ‘diye beklemeye aldı. Ve o gün günlük literatürümüze ‘stokcu terörsitler’- üretici teröristler-   girdi.  

Ergenekon, FETÖ ile alıştığımız baskınlara, ‘patates’ ve ‘soğan’ baskınları ekleniverdi. Artık televizyonlarda ve gazetelerde soğan patates baskınları ve ‘stokçu teröristler’ ilk haber…Yani ‘terörist’ kelimesinin artık başka versiyonları ve anlamları var hayatımızda! 

Bir de talihsiz kazalar var. Köprü ve yollar çöküyor!...Sebep aşırı yağmur. Allah mhuhafaza önümüz kış ve aşırı yağmurlar bir süre daha devam edecek. İlgililere duyurulur. Yerel seçim öncesi iktidarın en iyi olduğu alanlar köprüler ve yollar iken hem de!... 

‘ Ekonomik kriz var mı , yok mu? Dış güçler ne yapmak istiyor?’... derken; bölgemizdeki olanları ve büyük devletlerin hayallerini ve icraatlarını görecek durumumuz bile artık yok. Gündemimiz patates soğan, kim hangi koltuğa gelmeli? Kimler başkan olmalı…ana konularımız! 

Hatta ana konunun da ötesinde yerel seçimler bazıları için ‘varlık-yokluk’ sebebine dönüşmüş durumda. Herkes ülkede kendince  ‘can’ının  derdinde.  Hatta  bazıları ‘denize düşmüş yılana’ sarılıyor. Tam da bu noktada siyasi partiler de ,denize düşmemek için olsa gerek (!) birbirlerine sarılıp ‘varlık-yokluk’ savaşına çevrilen bu seçim için büyük ‘ittifaklar’ yapmış durumdalar.  

Ancak  burada da hesabı tutturmak zor! Çünkü ittifak yapılacak bir çok ilde ; 2 artı 2,  değil 4 ; 2 bile etmiyor… 

MHP-Ak Parti ittifakında , MHP’nin  çok önceden açıkladığı illerdeki adaylarını ne yapacağı henüz belirsizliğini korurken; ittifakta pazarlık ettiği 7 belediye için Ak Parti içinde büyük rahatsızlık yaşandığı da gerçek. 

Adana’da ve Mersin’de açıklanan MHP’li belediye başkanlarıyla yola devam edilecek olursa,  buralarda belediyeleri CHP’ye kaptırma ihtimali yüksek görülüyor. MHP’li 3 Büyükşehir Belediyesinden bir diğeri olan Manisa’da da durum sıkıntılı. Adana ve Mersin’i daha önce detaylı yazdığım için bugün Manisa’yı detaylandıralım. 

Manisa Büyükşehir ve 6 ilçe belediye başkanlığı MHP’li olmasına rağmen geriye kalan tüm belediye başkanlıkları merkezdeki 2 ilçe dahil,  Ak Partili başkanlarca yönetiliyor. 

10 Ak Parti belediyesinin bulunduğu ilçelerde,  Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin MHP’li ilçeler seviyesinde olmadığı algısı çok yüksek.Cengiz Ergün’ün geçmişte ANAP’ta İl başkan yardımcısı olmasına rağmen CHP kökenli bir aileden gelmesi ,  muhafazakar-sağ seçmen ağırlıklı Manisa’da bir handikap olarak görülüyor. 

Ergün’ün Büyükşehir meclis toplantılarında Ak Parti ’li üyelerin eleştirilerine abartılı tepkiler vermiş olması, 15 Temmuz sonrası meydanlara ancak bir hafta sonra çıkması,  Ak Parti ’lilerin hafızalarında olumsuz olarak yer ettiğine dikkat çekiliyor. Ergün’ün ayrıca Cumhur İttifakına dair 24 Haziran seçimleri öncesi sarf ettiği “ittifak tavanda var ama tabanda yok” söylemi de en önemli çıkmazlar arasında sıralanıyor. 

Manisa’da en son yapılan milletvekilliği seçiminde Ak Parti’nin  oyu 385 bin.  MHP oyları ise;  İYİ Parti’ inin  seçimlerde en fazla MHP’ye zarar vermiş olması nedeniyle 110 bine gerilemiş durumda. Bu büyük oy farkına rağmen,  Ak Parti’ lilerin İttifak adayı olarak Ergün’ün isminde ittifak yapamayacakları Manisa sokaklarında yüksek sesle dillendiriliyor. 

Ayrıca Devlet Bahçeli’nin İttifakın söz konusu olmadığı günlerde,  Cengiz Ergün’ü İYİ Parti veya CHP’den aday olmasını engellemek için MHP adayı olarak ilan ettiği de kulislerde konuşulan önemli iddialar arasında. Ayrıca İYİ Parti ve CHP’nin ülkücü ve milliyetçi gelenekten delen Selçuk Özdağ’ı aday gösterebileceği ve bu durumda da Özdağ’ın şansının daha yüksel olduğunu da Manisa’da bilmeyen yok. Bilindiği gibi Selçuk Özdağ aslında Ak Parti eski genel Başkan Yardımcısı ve MHP İttifakı olmasaydı Ak Parti’nin en güçlü Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı adayıydı. 

 Bugünkü yazımızdan da anlaşılacağı üzere , bu hafta EGE’deyiz. Yarın İzmir, ardından Aydın ve Balıkesir gibi EGE illeri ve ittifakları değerlendireceğiz.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.