Dünya Düzenleme Tarihi : 07 Eylül 2020 23:22 Haber Girişi : 07 Eylül 2020 23:24

Fransa ve Yunanistan'dan kirli ittifak!

Fransa ve Yunanistan'dan kirli ittifak!
Türkiye ?Yunanistan arasında mevcut krizin özelliği uzun sürmesi, hatta Kiryakos?un kapı kapı dolanıp yardım dilenmesi ve Türkiye aleyhine propaganda yapması ile ilgili değil.

Fransa ile Yunanistan arasında savunma anlaşması | Trmilitary News

Türkiye –Yunanistan arasında mevcut krizin özelliği uzun sürmesi, hatta Kiryakos’un kapı kapı dolanıp yardım dilenmesi ve Türkiye aleyhine propaganda yapması ile ilgili değil.
Esas faktör, bölgedeki menfaatini düşünen diğer devletlerin doğrudan ya da dolaylı katılımı ve her şeyden önce aciz  bir Avrupa gücü olan Fransa'nın mevcut Türk politikasına karşı bir cepheye önderlik ediyor olması.
Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un olaylara katılması ve Avrupa Birliğinin desteği ile Türkiye’ye cephe alması, Türkiye’nin gücü altında ezilen Lefkoşa ve Atina'da bir rahatlama duygusu yaratması bekleniyordu. Ama Türkiye’nin kararlı duruşu yapılan tehditlere boyun eğmemesi hesapları bozdu 
Ancak, Yunanistan ve Fransa'nın Türkiye'ye yönelik uzun vadeli hedeflerindeki bazı niteliksel farklılıkları göz ardı etmek uygun olmayacaktır.
Macron’un olaya katılması tamamen ABD'nin bölgeden çekilmesinin yarattığı boşluğu doldurma hırsından kaynaklanmaktadır.
Bu mücadelenin çok büyük bir coğrafi kapsamı var. Nijer'den Sahra altı Afrika'ya ve Türkiye'nin varlığını genişlettiği Libya'ya, Macron'un etkisini pekiştirmeye çalıştığı Lübnan ve Irak'a.
Macron kendisini dev aynasında gördüğü için olayların nasıl seyredeceğini kimse kestiremez. Her şekilde dış güçler ABD, Rusya, AB ve Çin Akdeniz'de Fransız sömürüsünün canlanmasına izin vermeyecektir.
Öte yandan, Yunan tarafının Fransa'nın bölgedeki daha geniş özlemleriyle özdeş olarak görülmesi tehlikeli olacaktır. 1821'de başlayan Yunan-Türk Savaşı,  Yunan’ın Ege sularına gömülmesi ile son buldu. 1923'te Lozan Antlaşması ile imzalandı. O zamandan beri, tüm Yunan hükümetleri Ege'deki düzeni devam ettirme çabası içinde. 
Elbette, Fransa'nın Yunanistan'a desteği menfaatlerinden dolayı sürecek. Netice de Fransızlar bu kaosta Yunanistan’a  silah satıyor. Ama Fransa ile ittifak kuran Yunanistan’ın bu ittifakı çok kısa sürecek. Son günlerde Yunanistan’ın ve güvendiği Fransa’nın yaşadığı hayal kırıklıkları ve yanlış anlaşılmalar ne olursa olsun, Kendi gücü dışında hareket eden ve bir müttefik gücün peşinde koşmanın ağır sonuçları olacaktır. Yunanistan’ın şimdiden bu sonuçlara hazır olup kabullenmesi lazım.