Dünya Düzenleme Tarihi : 09 Temmuz 2020 23:56 Haber Girişi : 09 Temmuz 2020 23:58

Hollanda'da krizin faturası göçmenlere çıkarıldı!

Hollanda'da krizin faturası göçmenlere çıkarıldı!
Hollanda Sosyal ve Kültürel Plan Bürosu (SCP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs salgını sonrası yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla işini kaybedenlerin büyük çoğunluğu batılı olmayan göçmenler, engelliler ve düşük eğitim seviyesindeki kiş

Sosyal bir Hollanda' için - Yeni Özgür Politika

Hollanda Sosyal ve Kültürel Plan Bürosu (SCP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs salgını sonrası yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla işini kaybedenlerin büyük çoğunluğu batılı olmayan göçmenler, engelliler ve düşük eğitim seviyesindeki kişiler oldu. Buna sebep olarak ise; bu kişilerin çok fazla eğitim ve dil gerektirmeyen sektörlerde ve genellikle taşeron olarak çalışmaları ve işten çıkarılma konusunda ilk akla gelen grup olmaları, gösterildi.

Plan bürosuna göre, bu insanların bir an önce yeniden iş bulabilecek şekilde eğitilmeleri gerekiyor, aksi halde çok daha uzun süre işsiz kalacak ve fakirlik şartlarında yaşamaya mahkum olacaklar.

Kriz nedeniyle ağır darbeler alan sektörler yerine, işlerin açıldığı alanlarda eğitilmeleri, bu kişilerin yeniden iş bulma şanslarını artırması bekleniyor.

Göçmenlerin daha çok taşeron olarak çalıştığı gerçeğine vurgu yapan SCP, ilk nesilden %14,3 gibi bir oranının taşeron olarak çalıştığını, ikinci nesilde ise bu oranın %12 olduğunu ve bunların ya işlerini kaybettiklerini ya da her an işsiz kalmalarının beklendiğini açıkladı. Bu oran doğulu olmayan göçmenlerde ise %4,6 gibi normal bir seviyede kalıyor.

Herhangi bir sebeple iş gücünü büyük oranda kaybeden ve sınırlı yerlerde belli işlerde çalışabilen bedensel engellilerde taşeron olarak çalışan ve işini kaybetme endişesiyle karşı karşıya olanların oranı %15,7 açıklanırken, toplam çalışanlar arasında bu risk grubunun oranının %6 olduğu belirtildi.

SCP, çözüm olarak bu insanların yeniden iş bulma ihtimalleri olan sektörlerin ihtiyaçlarına göre eğitilmelerini gösterirken, bunun da iş garantisi sağlamayacağını herkes biliyor.

Ayrıca SCP, işini kaybetme ihtimallerinin bölgesel olarak değiştiğini de belirtirken, ülkenin iş yoğunluğunun bulunduğu sanayi şehirleri dışında kalanların işlerini kaybetme risklerinin daha büyük olduğunu açıkladı.

Hükümetin bu bir tür felaket haberi olan uyarılara nasıl tepki vereceği ve ne gibi adımlar atacağı merakla bekleniyor.