Erzurum Haber Girişi : 08 Ekim 2019 20:38

MACAR BÜYÜKELÇİSİ ERZURUM'A HAYRAN KALDI

MACAR BÜYÜKELÇİSİ ERZURUM'A HAYRAN KALDI
Sabah saat 07:40 uçağı ile Erzurum'a gelen Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Erzurum Valisi Okay Memiş?i makamında ziyaret etti.

MACAR BÜYÜKELÇİSİ ERZURUM'A HAYRAN KALDI

Türkiye – Macaristan Ekonomik İlişkileri ve İşbirliği İmkânları“ toplantısı için Erzurum’a gelen Büyükelçi Viktor Matis, Vali Okay Memiş’i ziyaret etti. 

Valilik girişinde Vali Memiş tarafından karşılanan Büyükelçi Matis, ilk olarak valilik şeref defterini imzaladı. Ardından Vali Memiş’in makamına geçen Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Erzurum’a uzun zamandır gelmek istediğini belirterek, “Hayatımın neredeyse dörtte birini Türkiye’de geçirmiş olmama rağmen buraya ilk defa geliyorum. Macarlar olarak, Türk- Macar tarihine saygı duyuyoruz. 1919 Erzurum Kongresi’nin yüzüncü yıl dönümünde burada olmak benim için çok mutluluk verici oldu.” dedi.

Erzurum ili ve Macaristan arasındaki ilişkileri de canlandırmak istediklerini ifade eden Matis, Macaristan’daki doğuya açılım politikasının doğu ile ilişkilerin pekiştirilmesi politikasına dönüştüğünü kaydetti.

Vali Okay Memiş ise Büyükelçi Matis’i Erzurum’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Macaristan arasında son yıllarda gelişen ilişkilerin iki ülke açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Vali Memiş ayrıca kentin tarihi eserlerinden kültürüne, yöresel ürünlerinden geçim kaynaklarına kadar birçok konuyu Macaristan Büyükelçisi Matis ile paylaştı.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Victor Matis Erzurum Valilik binasından ayrılarak Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçti.

Başkanlık Makamında Başkan Mehmet Sekmen Ankara Kızılcıhamam'da bulunması sebebi ile BüyükşehirBelediye Başkan Vekili Fevzi Polat ve yardımcısı Zafer Aynalı karşıladı.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi sayın Victor Matis ,Fevzi Polat ile yapmış olduğu görüşmede  çok önemli Mesajlar verdi.

Büyükelçi Matis: Yönetimlerini asla Brüksel’e (AB’ye) devretmeyeceklerini, kendi para birimlerini, kendi lisanlarını ve kendi dinlerini asla değiştirmeyeceklerini ,Ellerinde 2 Adet Rus Teknolojisi ürünü Nükleer Santral Bulunduğunu, bunları Brüksel’in tüm baskısına rağmen, yine Rus Teknolojisi ürünü 2 Nükleer santral ile yenileyeceklerini söyledi.

Matis Konuşamsının devamında: SSCB döneminde Rusya’nın kendilerine “köksüz bir medeniyete sahip olduklarını ve akrabaları bulunmadığını” empoze ettiğini, Ancak SSCB’nin dağılmasıyla yaptıkları araştırmalarda kendilerinin Türklerle en azından akraba topluluk olduklarını ispatladıklarını söyledi. Milli söylemlerine bakınca, içimizdeki “ milli” görünümlü Gladyo artıklarından bir kere daha nefret ettim ve utandım.dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Başkan Vekili Fevzi Polat'da Macaristan Büyükelçisi Victor Matis'e Erzurum'a geldiği için çok memnun kaldıklarını dile getirerek Teşekkür etti.

Büyükelçi Victor görüşmelerden sonra birlikte geldiği Büyükelçilik heyeti ile birlikte Erzurum şehir merkezinde gezinti yaptı.

Sırasıyla Çifte Minareler,Ulu Camii,Erzurum Kalesini gezerek Erzurum'da bulunan Osmanlı Tarihinden çok etkilendiğini söyledi.Akşam yemeği için Erzurum Daşhanesinde onuruna verilen yemeğe katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.