Güncel Haber Girişi : 07 Nisan 2021 23:41

Nato’nun değerli ülkesi Türkiye

Nato’nun değerli ülkesi Türkiye
Türkiye, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan yeni siyasi ve askeri düzende Kuzey Atlantik Anlaşması'yla 1949'da kurulan NATO'ya 18 Şubat 1952'de katıldı.

Nato'nun en değerli ülkesi: Türkiye - Resim 1

Siyasi ve askeri bir ittifak olan NATO, aradan geçen 69 yılda Türkiye'nin güvenlik ve savunmasında temel unsurlardan biri oldu. NATO, aynı zamanda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere bağlılığın da simgelerinden biri olarak görüldü.

NATO, 1952'den bu yana Türkiye'nin Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine katkılarda bulundu. Türkiye de kapsamlı askeri yetenekleri sayesinde diğer müttefiklerle paylaştığı ortak değerlerin savunulması yönünde sorumluluklarını yerine getirdi.

Türkiye eşsiz katkılar sunan müttefik

Türkiye, bulunduğu coğrafyadaki eşsiz konumuyla NATO'nun güneydoğu kanadında İttifak'a çok önemli katkılar sunuyor. PKK, DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele eden Türkiye, buna ek olarak diğer bir sınama olan düzensiz göçle mücadelede cephe konumuyla da öne çıkıyor.

Milyonlarca sığınmacının da emniyetini ve insani ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye, 3,5 milyondan fazla Suriyeliye barındırmasının yanı sıra dünyada en fazla kayıtlı sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye, sınırın diğer tarafında da terörden temizlenen bölgelerde milyonlarca Suriyelinin emniyetinin sağlanmasında ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynuyor.

Bütün bunlar NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye'yi ekonomisi, bölgesel askeri ve siyasi gücüyle İttifak'ın güneydoğu kanadında eşsiz ve çok önemli bir müttefik olarak ön plana çıkarıyor.

Misyon ve harekatlara katkılar

NATO'ya katılımının 69'uncu yıl dönümünde NATO misyon ve harekatlarına sürdürülebilir ve kapsamlı katkılar sağlayamaya devam ediyor. Türkiye bu anlamda NATO harekatlarına en fazla katkı veren ilk beş müttefik ülke arasında yer alıyor.

 

PYD,YPG,PKK,DEAŞ VE FETÖ başta,NATO’ya yönelik temel tehditlerden olan terörle mücadelede cephe ülkesi konumunda.

NATO misyon ve harekatlarına sürdürülebilir ve kapsamlı katkılar sağlayan ilk 5 müttefik içinde (1100 personel ile)destekleyen uzman katkısı.

 

NATO bütçesine en fazla katkı yapan ilk 8 müttefik arasında.

Bir tugay büyüklüğündeki çok yüksek hazırlık seviyeli Müşterek Görev Gücüne (VJTF) liderlik rolü.

NATO’nun sivil yeteneklerini destekleyen uzman katkısı.

NATO’ya Ege’de düzensiz göçün önlenmesi için katkı.

NATO’nun Akdeniz’deki Deniz Muhafızı harekatına katkı.

NATO Balistik Füze Savunması,Kürecik Radara ev sahipliği.

Afganistan’daki NATO’da önemli görevler,(570) personel ile.

280 personel ile Kosova’daki KFOR Harekatı’na katkı.

NATO Kara Komutanlığı Karargahına İzmir’de ev sahipliği.

NATO Irak Misyonuna en büyük 2.katkı taahhüdü.

Konya Hava Üssü,NATO AWACS uçaklarının kullanımına açık.