Genel Haber Girişi : 18 Nisan 2021 16:02

Orhanlı köylüleri pandemi yasaklarına rağmen yapılmak istenen enerji santrali toplantısına isyan etti

Orhanlı köylüleri pandemi yasaklarına rağmen yapılmak istenen enerji santrali toplantısına isyan etti
Seferihisar Orhanlı?da 65 yaş üzeri için sokağa çıkma yasağı olan saatlerde, JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için 21 Nisan?da halkın katılımı toplantısı düzenlenmesine köylüler tepki gösterdi. Köylüler, ?Halkın katılamayacağı ve halk sağılığının t

Orhanlı köylüleri pandemi yasaklarına rağmen yapılmak istenen enerji  santrali toplantısına isyan etti

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali için 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’na tepki gösteren köylüler, halkın bir kısmının katılamayacağı bir kısmının da can güvenliğinin tehlikeye atıldığı bir halkın katılımı toplantısını kabul etmiyoruz diyerek Vali Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulundu.

 

İzmir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü'nde COVID19 salgınına ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile getirilen salgın yasaklarına rağmen, köyde yapılması planlanan JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için Halkın Katılım Toplantısı yapılmak isteniyor. Yöre halkının sağlığını riske atarak yapılması planlanan toplantıya tepki gösteren köylüler, yaşam alanlarında hayata geçirilmesi planlanan entegre enerji santraline karşı çıkışını sürdürüyor.

 

İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesi Görmezden Geliniyor

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan “Kısmi Kapanma Genelgesi” pandemiye yönelik olarak Türkiye’nin her yerinde alınacak olan tedbirleri içeriyor. Genelgede yer alan 5. Madde’ye göre geçici olarak kapatılacak alanlar arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler bulunuyor. Fakat İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye rağmen Orhanlı Köyü’nde bulunan bir kahvehanede 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılım Toplantısı, yöre sakinlerinin tepkisini topluyor. Hem bölgede yaşayan 65 yaş üstü nüfusun düşüncelerini, hem de toplum sağlığını hiçe sayarak alınan bu kararın bir an önce durdurulması için köylüler Vali Yavuz Selim Köşger’e dilekçe göndererek toplantının iptalini talep ettiklerini belirtiyor.

 

İzmir’in Erkence Zeytin Ormanları Tehlike Altında

İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ormanlarının içerisinde yer alan Orhanlı Köyü, JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali tehlikesiyle karşı karşıya. Köyün içerisinde yer alan Gökçam Mevkii’nde devam eden jeotermal kaynak arama çalışmalarına dava açan Orhanlı köylüleri, henüz bu dava sonuçlanmadan bir başka Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED süreciyle karşı karşıya kalmış durumda. Köy halkı ürettikleri dünyaca ünlü zeytinyağını bitirecek olan bu projelere karşı hukuksal yollardan haklarını arıyor. Köy sakinleri, bu süreç devam ederken yaşam alanlarının içerisinde açılması planlanan 23 adet jeotermal kaynak arama kuyusu ve sonrasında yapılmak istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için gerçekleşecek Halkın Katılımı Toplantısı’nın derhal iptal edilmesini talep ediyor. 

 

“Elektrik Santralini de Toplantısını da İstemiyoruz!”

Konu Hakkında Açıklama yapan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Köyümüz, yediden yetmişe üreterek, kültürünü yaşatarak binlerce yıldır bu vadide var olmaya devam ediyor. Asırlık zeytin ağaçlarımızdan ürettiğimiz zeytinyağımız, temiz havası, suyu, toprağıyla köyümüz Türkiye’nin yaşayan ve göç vermeyen köylerinden biri. Burada hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali yalnızca köy halkımızın sağlığını değil, köyümüzün ürettiği sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanın da hayatını tehdit ediyor. Koronavirüs salgınını adeta fırsat bilerek köyümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Jeotermal şirketi tarafından 21 Nisan Çarşamba günü köyümüzde yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı kesinlikle iptal edilmelidir. Köyümüzün kökü olan yaşlılarımızın katılımını engelleyen, gençlerin ise sağlığını tehlikeye sokan bu toplantının hiçbir geçerliliği olamaz. Hem bu toplantının hem de projelerin iptali için mücadelemizi tüm köy halkıyla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz. JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali’ni de toplantısını da köyümüzde istemiyoruz.” dedi.