Dünya Haber Girişi : 22 Şubat 2021 18:18

Yeni yasa iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek

Yeni yasa iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov Editörümüz Hakan Dikmen?e yaptığı açıklamasında - ?Yeni yasa iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek? ? diye not etti.

Azerbaycan Milletvekili Memmedov ,Yeni yasa iki ülke arasındaki ilişkileri  daha da geliştirecek - Gazete Bravo

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 25 Şubat 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan karşılıklı vize muafiyeti Anlaşmasını tadil eden ve iki hükümet arasında 1 No'lu Protokolü onaylayan bir yasa imzaladı” - diye belirtti.
Milletvekili – “Yasaya göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 10 Aralık 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan ve 25 Şubat 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan vize muafiyeti Anlaşması'nda karşılıklı değişikliklere ilişkin imzalanan protokol onaylandı. .
Bu yasa, "Bir millet, iki devlet" sloganını bir kez daha kanıtladı.
Azerbaycan-Türkiye dostluğu ve kardeşliği şimdiden tüm dünya için en güzel örnek oldu. Bugün gerek ülke içinde gerekse uluslararası forumlarda gerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gerekse Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki kardeşliği ve sarsılmaz dostluğu tereddütsüz gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkemize ve halkımıza olan sevgisi ve ilgisinin bir sonucu olarak Azerbaycan kendisini Türkiye'ye her zaman yakın hissetmiştir. Nitekim ordumuzun karşı saldırı harekâtı sırasında Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik provokasyonları neticesinde dünya Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliğe bir kez daha tanık oldu. Türkiye bu durumda Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirtmiştir. Azerbaycan devleti kardeş ülkenin bu desteğini asla unutmayacaktır. Zafer Geçit Töreninde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanında duran ve sevincini paylaşan, kardeş dediği Erdoğan'dı. Evet, bu dünyaya bilinçaltı bir mesajdı.
Geçen yılın son günlerinde Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Türkiye vatandaşlarının artık iki ülkeye de vizesiz ve pasaportsuz seyahat edebileceğini duyurdu.
Rapora göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Karşılıklı Vize Muafiyeti Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair 1 No.lu Protokol 25 Şubat 2020 tarihinde Bakü'de imzalanmıştır. Protokol, her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalandı.
Evet, bu yıl 25 Şubat'ta imzalanan anlaşmaya göre ortak pasaport sahibi iki ülke vatandaşları vizesiz seyahat edip 90 gün vizesiz ülkede kalabilirler.
Anlaşmaya ek olarak imzalanan Protokol'ün yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke vatandaşları artık kimlik kartı ve diğer sınır belgeleriyle vizesiz seyahat edebilecek ve 90 gün vizesiz kalabilecek.
Bu kural sadece Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan seyahat eden iki ülke vatandaşları için geçerli olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan üzerinden üçüncü ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın elbette pasaport kullanması gerekiyor.
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez bir kimlik kartının sınır geçiş belgesi olarak kullanılması için bir anlaşma imzaladığını belirtmek isterim.
Böylelikle taraflar, sahte sınır belgelerinin kullanılmasını önlemek için işbirliği yapma kararı aldı – Bu da, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini güçlendirmek için yeni fırsatlar yaratacaktır. Önemli noktalardan biri, tarihsel köklerimize dayanan yeni ilişkilerin bölgede çok önemli bir rol oynamasıdır. Elbette Türkiye-Azerbaycan ilişkileri bölgenin kalkınması ve istikrarı ve Kafkasya'nın kalkınması için paha biçilmez değerdedir.
Buna karşılık, yeni yasanın hem ülkeler hem de vatandaşlar için iyi ve başarılı olmasını diliyorum ve imzalanan kanunun Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde özel bir yeri ve rolü olacağına ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine ivme kazandıracağına inanıyorum. Aslında kardeş ve dost ülkelerimiz ile halklarımız arasındaki ilişkilerin büyük önder Haydar Aliyev - “Bir Millet, İki Devlet” - sloganı doğrultusunda her alanda başarıyla gelişmesi sevindiricidir.
Elbette Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanında olacak ve Türkiye Azerbaycan'ın yanında olacak ve iki kardeş ülke her konuda birbirlerinin tutumlarını desteklemeye devam edecek.
Azerbaycan-Türkiye dostluğu ve kardeşliği sonsuz ve sarsılmazdır” diye söyledi.
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov