Manşet Haber Girişi : 02 Şubat 2021 10:12

ZEKİ VELİDİ TOGAN BÜSTÜNÜ KALDIRAN ZİHNİYETİ VE GEREKÇESİNİ PROTESTO EDİYORUZ

ZEKİ VELİDİ TOGAN BÜSTÜNÜ KALDIRAN ZİHNİYETİ VE GEREKÇESİNİ PROTESTO EDİYORUZ

AVRASYA TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU

page1image1793312FEDERATION OF EURASIAN TURKISH SOCIETIES

Merkez: Cerrahpaşa Cad. No:37/2 Aksaray – Fatih – İstanbul

İletişim: Örnek Mah. Mihrace Sk.Gayret Apt No:51/8 Ataşehir - İstanbul

 Kütük : 34-075-051 K.Mustafapaşa Vergi Dairesi No: 1050588252

 

 

ZEKİ VELİDİ TOGAN BÜSTÜNÜ KALDIRAN ZİHNİYETİ

VE GEREKÇESİNİ PROTESTO EDİYORUZ

 

Rusya Federasyonu Mahkemesi, St. Petersburg Şehir Savcılığı’nın talebi üzerine 20 Ocak günü Ord. Prof. Dr. Zeki Velidi Togan merhumun St. Petersburg Devlet Üniversitesinde 2008 yılından beri var olan büstünü "aşırılıklarla mücadele yasasını ihlal ettiği" gerekçesiyle kaldırmıştır. Bu gerekçeye göre 12 yıldır yasayı ihlal etmediği anlaşılan büst, Petersburg Devlet Üniversitesi bahçesine 2008 yılında törenle dikilmişti.  

Büst’ün kaldırılması talep eden St. Petersburg Şehir Savcılığı’nın daha önce üniversiteye gönderdiği yazıda rahmetli “Togan'ı Hitler işbirlikçisi” olarak nitelendirdiği de öğrenilmiştir. Oysa merhum Togan, Hitler iktidara gelmeden önce Türkiye'de İstanbul Üniversitesi’nde hocalık görevinde bulunmaktaydı.

Atatürk döneminde Türk tarihinin şekillenmesinde önemli katkıları olan Zeki Velidi Togan’ın büstüne yapılan bu saygısızlık ile ilgili Moskova’ya tepki verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Büstün kaldırılması, tarih severleri üzüntüye sevk etmiştir. Zeki Velidi Togan’ın büst’ünden dahi korkan zihniyeti ve asılsız gerekesini şiddetle protesto ediyoruz.

Bütün akademisyenleri, ilgili STK yöneticilerini tepki göstermeye ve Türkiye T.C. Cumhurbaşkanlığımızı, Dışişleri Bakanlığı’nı, sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu, Türk Tarih Kurumu yönetimini, Türk Tarihi, Türk Tarih Topluluğu gibi tarih severleri girişimde bulunmaya ve tepkilerini mesajla yazılı olarak paylaşmaya davet ediyoruz.

adam, kişi, takım, giyme içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Etiketler : HAKAN DİKMEN