• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

AFAD: Ege'de olabilecek tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD), Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası şeklinde gelişen aktiviteler neticesinde olası büyük bir deprem, tsunami ya da volkanik patlama gibi olayların etkilerinin Türkiye'ye kadar ulaş

GÜNDEM 9.02.2025 12:53:00 377 0
AFAD: Ege

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD), Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası şeklinde gelişen aktiviteler neticesinde olası büyük bir deprem, tsunami ya da volkanik patlama gibi olayların etkilerinin Türkiye'ye kadar ulaşabileceği bildirildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı düzenlendiği, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun başkanlığındaki toplantıda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda son günlerde gözlemlenen sismik aktivite ve olası risklerin ele alındığı belirtildi. Açıklamada, aktiviteler neticesinde olası büyük bir deprem, tsunami ya da volkanik patlama gibi olayların Türkiye kıyılarına yönelik tehlikelerinin, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile uzman bilim insanları ve araştırmacılar tarafından değerlendirildiği ifade edildi. Bölgedeki aktiviteler Deprem fırtınası şeklinde gelişen bölgedeki aktivite sonucunda kaydedilen en büyük depremin 5,2 büyüklüğünde olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi: “Depremler Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış göstermekte ve derinlikleri 5 kilometre ile 25 kilometre arasında değişmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 kilometre mesafededir. Depremler Güney Ege Volkanik Ada yayındaki Santorini Adası'nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşmaktadır. Bölgede bilinen en son volkan patlaması 1950 yılında gerçekleşmiştir. Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda yer alan denizaltındaki diri Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde 1956 yılında 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bölgede halen devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma olasılığı az da olsa bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır. Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgar ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir.”

Önlemler Açıklamada, sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturulduğu bilgisi paylaşıldı. İzmir, Aydın ve Muğla'ya, olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edildiğine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlara SMS mesajları iletebilecek mevcut sistem hazır bulunduruldu, İzmir, Aydın ve Muğla valilikleri emrine, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapıldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapıldı. Bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlara ulaştırılabilecek." Günlük rapor hazırlanıyor Meteoroloji Genel Müdürlüğünce olası bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlandığı aktarılan açıklamada, aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlüklerince hazırlıklar yapıldığı ve bölgedeki destek illerin hazır halde bekletildiği belirtildi. Açıklamada, 10 Şubat'tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyetin, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceği duyuruldu. Yunanistan'daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapıldığı belirtilen açıklamada, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu, bilim insanları ve araştırmacıların sismik aktiviteyi, deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından AFAD ile koordineli şekilde takip ettiği bildirildi. Açıklamada, sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi, doğru bilgi için resmi kaynakların izlenmesi istendi.

DAİB Başkanlığı İçin Ömer Madırlı Adaylığını Açıkladı

Çaya Zam sinyali Artan Maliyetler Kahvecileri Zora Soktu

Sodexo’nun ‘Gelecek Atölyeleri’, genç şeflerin ‘tatlı’ rekabetine sahne oldu

Turizm yatırımlarının yeni dönemi İstanbul’da konuşulacak: TIF 2026

DEPREMİN YILDÖNÜMÜNDE İZMİRLİLER'E ANLAMLI RUHSAT

DASK / Depreme Karşı 25 Yıllık Güvence: DASK, Tüm Gücüyle Vatandaşın Yanında

YÜKSEK RİSKLİ GEBELİKLERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

"ÇATLI" filmi: Yetenekli Oyuncu ŞİVA BEHROUZFAR, Meral Çatlı Rolünü Anlattı

Türkçe deyimlerimiz tehdit altında!

Şikayetvar: Ocak ayında market alışveriş şikayetleri yıllık toplamı geçti

Deprem Bölgesinde Bütüncül Bir İyileşme Modeli: Hayat İyi Yaşam Merkezi

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin 3. Yılında TİKAV’dan Depremzede Öğrencilere Kesintisiz Eğitim Desteği

11. Milli Ekonomi Modeli Kongresi Viyana’da Başlıyor

ETSO’dan Sanayi Firmalarına Çözüm Odaklı Saha Ziyareti

Üniversite Yıllarında Sigara Kullanımı Artıyor, Öğrencilerin Sigaraya Karşı Direnci Zayıflıyor

Karadeniz Havzası’nda Doğal Afet Kaynaklı Endüstriyel Risklere Karşı Bölgesel Kalkan

Toplum Çalışmaları Enstitüsü paylaştı: 6 Şubat depremlerinin yarattığı göç dalgasına dair çarpıcı veriler!

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN RESİMLERİ SERGİYE DÖNÜŞTÜ

İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den 6 Şubat depremleriyle ilgili çarpıcı veriler: İşte asıl sorun liyakatsizlik!

Türkiye-Mısır İş Forumu Kahire’de Düzenlendi. Erzurum 3 Protokol Anlaşmasına İmza Attı!

KIZILAY DEPREM BÖLGESİ DESTEKLERİNİ ŞUBELER ELİYLE SÜRDÜRECEK

Başkan Demir 6 Şubat… Unutmadık, Unutturmayacağız

Ramazan öncesi fahiş fiyat ve stokçuluğa sıkı takip

Asrın inşasında 200 bin kişi sahada görev yaptı

Palandöken’de Taksi Durakları Sıcacık Yuvaya Dönüştü

TEGV, Deprem Bölgesinde İlk Günden beri Çocukların Yanında

Doç. Dr. Ersin Uygun: “Deprem bölgesinde ruhsal iyileşme psikososyal desteğin sürekliliğiyle mümkün”

Bağımsız İnşaat Mühendisleri Grubu’ndan Mesleki Dayanışma Çağrısı

BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI YÜZYILIN DEPREMİNİN 3. YILINDA BÖLGEYİ RAPORLADI: TAVANI AKAN KONTEYNERDE AİLE SAĞLIĞI HİZMETİ!

ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 33,98 OLDU

Yükleniyor

DAİB Başkanlığı İçin Ömer Madırlı Adaylığını Açıkladı

Çaya Zam sinyali Artan Maliyetler Kahvecileri Zora Soktu

Sodexo’nun ‘Gelecek Atölyeleri’, genç şeflerin ‘tatlı’ rekabetine sahne oldu

Turizm yatırımlarının yeni dönemi İstanbul’da konuşulacak: TIF 2026

DEPREMİN YILDÖNÜMÜNDE İZMİRLİLER'E ANLAMLI RUHSAT

DASK / Depreme Karşı 25 Yıllık Güvence: DASK, Tüm Gücüyle Vatandaşın Yanında

Türkçe deyimlerimiz tehdit altında!

Şikayetvar: Ocak ayında market alışveriş şikayetleri yıllık toplamı geçti

Deprem Bölgesinde Bütüncül Bir İyileşme Modeli: Hayat İyi Yaşam Merkezi

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin 3. Yılında TİKAV’dan Depremzede Öğrencilere Kesintisiz Eğitim Desteği

11. Milli Ekonomi Modeli Kongresi Viyana’da Başlıyor

İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den 6 Şubat depremleriyle ilgili çarpıcı veriler: İşte asıl sorun liyakatsizlik!

Başkan Demir 6 Şubat… Unutmadık, Unutturmayacağız

"Dünyanın Milli Ekonomi Modeline ihtiyacı var"

Başkan Demir Berat Gecesi Arınma gecesidir !

DOSTLUK GRUBU BAŞKANI FIRAT’TAN “TÜRKİYE, SOMALİ’DE PETROL BULDU” İDDİASINA YANIT: SOMALİ’NİN STRATEJİK ORTAĞIYIZ

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: SİZİN YAPTIKLARINIZA BAKIP NE YAPMAYACAĞIMIZA KARAR VERİP; MEMLEKETİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ!

PKK ve DEM Kürtlerin temsilcisi değildir

Liyakatli Şöhretsizler” Aziziye’de Sahneye çıktı”

ÇATLI: Çekimleri Tamamlanan “ÇATLI” filminden yeni yılın ilk fragmanı

2026’nın İlk Vizyonunda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

Sormam Lazım’ın bu hafta konuğu Güldür Güldür Show ve Temel filmi serilerinden tanıdığımız Alper Kul…

“ÇATLI” GELİYOR: 20 Mart’ta Sinemalarda Yeni Fragman Yayınlandı

Çift Terapisti Sevilay Abudaram'dan 2026 Yılı İçin Çiftlere 6 Öneri

2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Belli Oldu!

“İsimsiz Eserler Mezarlığı” Dünya Prömiyerini Tallinn Film Festivali’nde Yaptı!

TOD’UN YENİ DİZİSİ “VİCDANSIZ”IN İLK TANITIMI PAYLAŞILDI!

20’NCİ FELIS ÖDÜLLERİ SONA ERDİ

“UMARIM BEN DE BİR GÜN SİZLERİ FİLİSTİN’DEKİ BİR FİLM FESTİVALİ’NDE AĞIRLARIM”

YÜKSEK RİSKLİ GEBELİKLERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Doç. Dr. Ersin Uygun: “Deprem bölgesinde ruhsal iyileşme psikososyal desteğin sürekliliğiyle mümkün”

Vaka Ölüm Oranı Yüzde 40 ile Yüzde 75 Arasında Değişiyor

Türkiye’de RSV Alarmı: Bebekler Risk Altında

Dünya Kanser Günü’nde Uyarı: Şikayet Yoksa Risk Yok Sanılıyor

Gençleşme Vaadinin Görünmeyen Yüzü: "Sünnet Derisi" Kök Hücreleri Neden Riskli?

Şizofrenide nüksler Abu Dabi’de ele alındı!

Kış Mevsimi İlişkilerde Sessiz Bir Risk Taşıyor

İçe Doğru Göz Kayması (Ezotropya) Erken Tanınmadığında Görme Gelişimini Kalıcı Olarak Etkileyebilir

Çocuklarda Elektrikli Diş Fırçası Kullanımı: Diş Minesinden Diş Eti Sağlığına Nelere Dikkat Etmeli?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9