Yeni Türkiye Eğitim Vakfı'na bağlı Palet Türk Müziği İlkokulu iş birliğiyle İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu açıldı. İş birliği protokolü imza töreninde konuşan Bilal Erdoğan, "Türk müziğine, Türk müziği dünyasına ve Türk müziği ekosistemine dâhileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu zincir halkası böylelikle tamamlanmış oldu” dedi.
İstanbul’un ilk Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu için Medeniyet Üniversitesi, Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile eğitim hizmetlerinin niteliğinin artması, eğitim programlarının geliştirilmesi ve geleceğin sanatçılarının yetişmesinin sağlanması amaçlanıyor.
İstanbul Medeniyet Üniversitesinden gerçekleşen imza törenine; İstanbul il Milli Eğitim Müdürü Sayın Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Necmeddin Bilal Erdoğan, YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş ve Medeniyet Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Gülfettin Çelik katıldı.
Bilal Erdoğan “Türk müziğine, Türk müziği dünyasına, Türk müziği ekosistemine dâhileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz”
İmza töreninde konuşma yapan YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “Palet Türk Müziği İlkokulu'nu açalı beş yıl oldu. Bu sene altıncı yılımız. İki mezun verdik. Yılda 24 öğrenci alıyoruz. Geldiğimiz noktada Üsküdar'da yaptığımız anaokulu taramalarına dayalı olarak yılda bin ile 2 bin öğrenci arasından 24 çocuğumuzu okulumuza alıyoruz. Bu çocuklarımızın hepsinin yeteneği çok üst düzeyde oluyor. Haliyle ailenin gelir durumuna göre tam burslu ve kısmi burslu olmak üzere burs komisyonumuz çeşitli değerlendirmelerle karar veriyor” dedi. İlkokul öğrencilerinin Üsküdar ilçesinde devam edebilecekleri ortaokulu olan bir konservatuar bulunmadığını söyleyen Erdoğan, “Bu nedenle uzun zamandır İstanbul Medeniyet Üniversitemiz ile bu konuyu konuşuyorduk. Müzik Bölümü olduğu için ve bize en yakın devlet üniversitesi olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı konuya çok sıcak baktı. Hezarfen Ahmet Çelebi Okulu’nun içerisinde İstanbul Güzel Sanatlar Ortaokulu kurulmuş oldu.
Hem bizim okulumuzdan mezun olan öğrenciler için ortaokulda konservatuvara başlama imkânı oluşmuş oldu hem de bütün Anadolu Yakası'nda; Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir Çekmeköy bölgesindeki öğrenciler için de çok güzel bir imkân oldu. Palet Türk Müziği İlkokulu ile böyle bir adım atmış olduk. Türk müziğine, Türk müziği dünyasına ve Türk müziği ekosistemine dâhileri keşfedip yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu zincir halkasının böylelikle tamamlanmış olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür: “Müzik ortaokuluna 30 öğrenci kaydoldu”
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür de YETEV’in bünyesinde faaliyet gösteren Palet Okullarının İstanbul'da yeni açılan ortaokulla tecrübe paylaşımı, bilgi paylaşımı yapacağını dile getirdi. Çocukların müzikteki yetkinliğini artırmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yentür, İstanbul Güzel Sanatlar Müzik Ortaokulu'nda 30 öğrenci kaydolduğunu, ilerleyen zamanlarda sayının artacağını söyledi.
Yentür, "Bu protokolden de ilham alarak İl Müdürlüğü olarak yeni bir müjdemiz, yeni bir faaliyetimiz daha olacak. Çocuklarımızın ilgi, istidat ve yetenekleri doğrultusunda yetişmesi için onlara ortam hazırlamak, bu birliktelikle dinamiklerini harekete geçirmek ve motive etmek amacıyla okul öncesinde de müzik ve sanat eğitiminin olduğu Beşiktaş'taki bir okulumuzda ekim ayında hep birlikte yeni bir açılış yapacağız." ifadelerini kullandı.
Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik: “Palet ile başlayan ve Milli Eğitim Bakanlığımızın kolaylaştırıcı faaliyetleriyle daha da ötelere taşıyacak olan bir adımı bugün atmış oluyoruz”
Çağı aşmak hedefinin her şeyden evvel üniversiteler ile mümkün olabileceğini ifade eden Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, “Medeniyet Üniversitesi bu kapsamda daha yeni kurulan bir üniversite olarak yeni bir yaklaşım, yeni bir bakış açısıyla hayatın başında var olmaya çabalıyor. Bu çerçevede öncelikle yakın bölgeyi ve coğrafyayı içine alan bir eğitim politikamız var. Bu doğrultuda çok çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla, çeşitli düzeylerdeki kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle, hatta özel sektör temsilcileriyle, protokollerimiz, iş birliklerimiz var. Çağı yakalama ve daha öteye geçme niyetindeyiz. Bu çerçevede bahsetmiş olduğumuz kamu ve kuruluşlarla olan beraberliğimiz adeta hayatın tamamı içine alabilecek olan bir satha vardı. Yaklaşık bir yıldır altını oluşturmaya çabalamış olduğumuz müzik alandaki bu beraberliğimizin bu hayatın tamamını kuşatmada da bir ibre olduğu kanaatindeyim. Üniversitelerin çok önemli bir eksikliği hayatla buluşma zorluğu idi. Hamdolsun bu da inşallah Palet ile başlayan Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün o alandaki kolaylaştırıcı faaliyetleriyle daha da ötelere taşıyacak olan bir adımı bugün atmış oluyoruz” diye konuştu.
Törende Palet Türk Müziği İlkokulu dördüncü sınıf öğrencisi Süveyda Köksal, Santuri Ethem Efendi’den “Şehnaz Longa”yı icra etti. Beşiktaş Itrî Güzel Sanatlar Lisesi koro ekibi ise müzik dinletisi yaptılar.