• BIST 100

    10105,37%1,06
  • DOLAR

    35,64% 0,08
  • EURO

    37,15% 0,03
  • GRAM ALTIN

    3158,60% 0,57
  • Ç. ALTIN

    5059,05% 1,26

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

Uzmanı yangına karşı alınması gereken önlemleri anlattı!

GÜNDEM 22.01.2025 23:21:00 78 0
Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

Kaçış yollarını gösteren ışıklar 1 saniye bile kapanmamalı! Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti. Yangın söndürme tüplerinden kaçış yollarına kadar birçok kritik detaya dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli.” diye konuştu. 4 katlı ve üzeri binalarda yangın önlemlerin zorunlu olduğunu ifade eden Dr. Uçan, “Yangın anında tüm bu sistemlerin eksiksiz çalışması şart.” dedi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı. Koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir Bir binada yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Öncelikle, 4 katlı veya daha yüksek binalarda alınması gereken yangın önlemlerine bir örnek üzerinden bakalım. İlk olarak, binalarda yangın tüplerinin bulunması gerekiyor. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” dedi. Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gerekli Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Binanın büyüklüğüne bağlı olarak bu sayı artabilir; örneğin, bazı binalarda üç yangın merdiveni bulunabilir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli. Bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz. Bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı! Acil durum butonuna da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti: “Bu buton kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmeli. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir ve böylece hızlı bir şekilde harekete geçilmiş olur. Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de olay anında, özellikle karanlıkta, bu tür talimatları okumanın mümkün olmaması. Acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya…gibi sistemlerle beslenerek çıkış yönünü göstermeli. Binalarda yangın dolabı bulunmalı. Yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalı.” Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya konulmamalı Yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmamasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın merdivenleri binanın dışında çelikten yapılmış olabilir ya da içeride konumlandırılmış olabilir. Bu merdivenler, acil durumlarda insanların tahliye edilmesi için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya koyuluyor. Bu kesinlikle yapılmamalıdır. Yangın planının uygulandığı bu alanlar tamamen boş bırakılmalıdır, çünkü kaçış anında bu eşyalar ciddi engeller oluşturabilir. Ayrıca her katta, o katın kaçıncı kat olduğunu belirten bir işaret bulunmalıdır.” dedi. Fıskiye sistemleri ve duman dedektörleri erken müdahale için kritik! Normal apartmanlarda sprink (fıskiye) sistemlerinin gerekmeyebileceğini ancak birçok kişinin bulunduğu binalarda sprinklerin de olması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın anında alarm devreye girdiğinde ya da duman algılandığında bu sistemler otomatik olarak çalışır. İçlerindeki cam bir güvenlik mekanizmasıyla kırılır ve su püskürterek yangını bastırır. Bu sayede yangının yayılması önlenmiş olur. Bu sistemler, yangın güvenliği açısından oldukça önemlidir. Duman dedektörü de olmalıdır. Bu dedektörler, dumanı algıladığı anda alarm veriyor ve sistem devreye giriyor. Bu da yangın anında erken müdahale için kritik bir role sahip.” şeklinde konuştu.

Düzenli kontrol ve bakım şart! Yangın pompasının aylık olarak test edilmesi ve yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmesi, yangın algılama sisitemlerinde duman ve ısı sensörlerinin 6 ayda bir kontrol edilmesi ve gerektiğinde kalibrasyon yapılması, yangın alarm panosunun da aylık olarak kontrol edilerek sistemin çalışır durumda olduğunun raporlanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sprink sistemlerinin yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilerek test edilmesi gerektiğini ve kaçış yolları ile merdivenlerin de haftalık olarak denetlenmesi, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı. Jeneratör devreye girerek yangın pompaları hemen çalışmalı! Yangına müdahalede yangın pompalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Uçan, “Yangın söndürme ve elektrik kesintisi durumunda hızlıca jeneratör devreye giriyor. Pompa fıskiyelerden yangın alanına su püskürtüyor. Elektriğin kesilmesiyle sistemin çalışmaması söz konusu olmamalı. Elektrikli jeneratörü yedekleyen dizel yakıtlı sistemler olmalı. Zaten yangın anında güvenlik protokolleri gereği elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Elektrik kesildiği anda jeneratör devreye giriyor ve yangın pompaları hemen çalışmaya başlıyor. Büyük binalarda çok büyük su depoları bulunuyor. Bu depolarda yangın durumunda kullanılmak üzere özel bir alan var. Depolardaki su tamamen bitse bile, yangına özel ayrılan su miktarı bu durumu telafi ediyor. Bu sistemler, suyun kesintisiz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sprink sistemi çalışmaya başladığında, yangını bastırmak için su püskürtüyor. Ayrıca itfaiye ekipleri geldiğinde bu sistemler, itfaiyeye de destek sağlıyor.” dedi. Tatbikatlar önemli! Dr. Uçan belirli periyotlarda tatbikatların da çok önemli olduğunu söyledi ve sistem denetim periyotlarını şu şekilde ifade etti: Sprink Sistemleri: Sprink sistemleri yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilmeli ve test edilmelidir. Yangın Pompa Grubu: Yangın pompaları aylık olarak test edilmeli, yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmeli. Yangın Algılama Sistemi: Duman ve ısı sensörleri 6 ayda 1 kontrol edilmeli ve gerektiğinde kalibrasyon yapılmalı. Yangın alarm panosu, aylık olarak kontrol edilmeli, sistemin çalışır durumda olduğu raporlanmalı. Kaçış Yolları ve Merdivenleri: Haftalık olarak denetlenmeli, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.


Yeniden Refah Yakutiye kongreye gidiyor.

Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İşsiz Kalacak

Denetim zafiyetine dikkat çeken DEVA Partili Avşar: ”76 canın sebebi kim?“

1200 MW'LIK YEKA RES 4 İHALESİNE 21 BİN MW'LIK BAŞVURU GELDİ

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

NATO MÜHENDİSİ ERHAN MATARACI BOLU FACİASINA NEDEN OLAN "SİSTEM EKSİKLİĞİ"Nİ ANLATTI

DEVA Partili Esen: “23 yıldır ödediğimiz 4 trilyon dolara yakın vergi, can güvenliği ve hayat kalitemiz için harcanmalıydı”

Türkiye Komünist Partisi: Yeter Bu Ülkeyi Öldürdüğünüz

Yeniden Refah Partisi Genel BaşkanıErbakan, Tanju Özcan ve Bakan Ersoy'u istifaya çağırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangın faciasının yaşandığı Bolu'da

Grand Kartal Oteli'nin sahibi, Bakanlığa bağlı TGA'da yönetim kurulu üyesi çıktı

Felaket göz göre göre 'geliyorum' demiş: İtfaiye onay vermeyince otel başvuruyu geri çekmiş

2 Ocak'ta İYİ Parti'den istifa etmişti: Kürşat Zorlu AK Parti'ye geçti

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alınmıştı! Ümit Özdağ tutuklandı

Kartalkaya’daki ihmalin arka planı... Yangın yönetmeliği değişti felaket kapıyı çaldı

Bolu'da ölü sayısı 66'ya yükseldi, 4 kişi gözaltına alındı

İSKİ 2024’TE İSTANBUL’A 1 MİLYAR 162 MİLYON METREKÜP SU SAĞLADI

MODERN BİR “ZÜBÜK” KOMEDİSİ: OY’UNA GELDİK SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR

Uzmanı, Kartalkaya’daki yangını değerlendirdi!

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Ümit Özdağ’a destek ziyareti

PALANDÖKEN, “ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELEMİZ HIZ KESMİYOR”

İETT’NİN PATİLİ DOSTLAR AİLESİ BÜYÜYOR

Afrika’da Teknoloji ve Bilim Atağı,

Fahiş zamlar isyan ettirdi: Özel okul şikayetleri bir haftada yüzde 1100 arttı

Endeksa 2024 Yıllık Gayrimenkul Değer Raporu Yayımlandı

Türkiye deri sektöründe dış ticaret fazlası veren ülke konumundan, dış ticaret açığı veren ülke pozisyonuna düştü

AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’NİN ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞU TEYİT EDİLDİ

Zafer Partisi'nden Yeniden Refah Partisi'ne "ikinci açılım süreci istişare" ziyareti

Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma başlatılmıştı! Ümit Özdağ gözaltına alındı

ABD'de 2. Trump dönemi başladı! Yemin edip başkanlık koltuğuna oturdu

Yükleniyor

Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İşsiz Kalacak

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

NATO MÜHENDİSİ ERHAN MATARACI BOLU FACİASINA NEDEN OLAN "SİSTEM EKSİKLİĞİ"Nİ ANLATTI

Grand Kartal Oteli'nin sahibi, Bakanlığa bağlı TGA'da yönetim kurulu üyesi çıktı

Felaket göz göre göre 'geliyorum' demiş: İtfaiye onay vermeyince otel başvuruyu geri çekmiş

Kartalkaya’daki ihmalin arka planı... Yangın yönetmeliği değişti felaket kapıyı çaldı

Bolu'da ölü sayısı 66'ya yükseldi, 4 kişi gözaltına alındı

İSKİ 2024’TE İSTANBUL’A 1 MİLYAR 162 MİLYON METREKÜP SU SAĞLADI

Uzmanı, Kartalkaya’daki yangını değerlendirdi!

PALANDÖKEN, “ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELEMİZ HIZ KESMİYOR”

Yeniden Refah Yakutiye kongreye gidiyor.

Denetim zafiyetine dikkat çeken DEVA Partili Avşar: ”76 canın sebebi kim?“

DEVA Partili Esen: “23 yıldır ödediğimiz 4 trilyon dolara yakın vergi, can güvenliği ve hayat kalitemiz için harcanmalıydı”

Türkiye Komünist Partisi: Yeter Bu Ülkeyi Öldürdüğünüz

Yeniden Refah Partisi Genel BaşkanıErbakan, Tanju Özcan ve Bakan Ersoy'u istifaya çağırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangın faciasının yaşandığı Bolu'da

2 Ocak'ta İYİ Parti'den istifa etmişti: Kürşat Zorlu AK Parti'ye geçti

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alınmıştı! Ümit Özdağ tutuklandı

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Ümit Özdağ’a destek ziyareti

Zafer Partisi'nden Yeniden Refah Partisi'ne "ikinci açılım süreci istişare" ziyareti

Ödüllü cinsellik eğitmeni Rayka Kumru’dan çocuklarla iletişimde rehber olacak iki kitap: “Çocuğumla Nasıl Konuşurum?” ve “Ben: Çocuklar için Vücudunu Tanıma, Sınırlar ve Onay”

Niloya ve Arkadaşları Erzurum'a Geliyor

SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM ALANLARI ATRAX’DA ELE ALINACAK

TÜRKİYE’DE 160 MİLYON KİŞİ EĞLENCE VE OYUN TESİSLERİNİ ZİYARET ETTİ

AYSUN KARAYTUĞ’DAN MAG BUSINESS’A ÖZEL AÇIKLAMALAR

Çalışanların favorisi tas kebabı oldu

Teknolojide Kadın Derneği’nin, Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler yarışmasında kazanan belli oldu

ÇEV Sanat “Barış Konseri” ile Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

SAĞLIKLI BİR BEDENE ULAŞMAK İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER: BAHARATLARIN GÜCÜ

İstanbul’da Taş Plak Gecesi Yaşandı

RAHİM AĞZI KANSERİ GENÇ KADINLARI DA TEHDİT EDİYOR!

Kanser riskini menopoz değil ilerleyen yaş artırıyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Duygusal zekânın en büyük düşmanlarından biri bencillik!”

Tedavi edilmeyen boyun ağrısı birçok sorunu tetikleyebilir!

Onkolojide 3T Yarışması ile Kanser Tedavisinde Yeni Çözümleri Keşfetme Zamanı

Göz Sağlığına Dikkat: Başarılı Bir Eğitim Hayatı İçin Görme Sorunlarına Erken Müdahale

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 5-10 kat daha fazla

Tiroit Hastalıklarının Belirtileri ve Erken Teşhisin Önemi

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri ve Kan Şekeri Kontrol Yöntemleri

KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI 8 KRİTİK ÖNERİ!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5