Tarih: 21.11.2024 17:07

DEM Parti'den Yeniden Refah'a ziyaret: "Kürt sorununu demokratik zeminde çözebiliriz"

Facebook Twitter Linked-in

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Yeniden Refah Partisi'ni ziyaret etti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ziyaretin ardından yapılan açıklamada, Kürt sorununun demokratik zeminde çözebileceğine vurgu yapıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. Yeniden Refah Partisi genel merkezindeki ziyaretin ardından Erbakan ve Hatimoğulları, ortak basın açıklaması yaptı. Görüşmede, Türkiye'nin güncel meseleleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erbakan, her iki partinin de birbirini anlamasına ve daha yakından tanımasına yönelik bir görüşme ortamı oluştuğunu söyledi. KAYYUM KONUSUNDA 'HEMFİKİRİZ' DENİLDİ Belediyelere yapılan görevlendirmelere ilişkin parti olarak fikirlerini paylaştıklarını aktaran Fatih Erbakan, "Bu konuda aslında hemfikir olduğumuz ortaya çıktı. Çünkü daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu süreç işletilecekse bir seçilmiş belediye başkanıyla ilgili mutlaka kesinleşmiş bir hükmün, bir mahkeme kararının olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da ev sahipliği ve ilgilerinden dolayı Erbakan ve partililere teşekkür etti. Belediyelere yapılan görevlendirmeleri eleştiren Hatimoğulları, "Bugün de kayyumun Türkiye demokrasisine verdiği zararları değerlendirdik ve konuştuk. Kayyum, yurttaşın seçme ve seçilme hakkını elinden almak demektir" dedi. "Türk ve Kürt kardeştir. Türklerin ve Kürtlerin kadim kardeşliğinin tarih boyunca her fırsatta kendini ortaya koymuştur ve göstermiştir" diyen Hatimoğulları, şöyle devam etti:

“Geçmiş dönemde hocamız Erbakan'ın da ortaya koyduğu Kürt sorunundaki çözüme dair tarihin o iyi sayfalarını da anımsadık. Buradan bir kez daha bütün Türkiye kamuoyuna tarihin o sayfalarını anımsatmak istiyoruz, Kürt sorununu pekala çözebiliriz, demokratik zeminde çözebiliriz, Türkiye'deki öznelerle siyasi partilerle ve bütün sivil toplumla birlikte çözebiliriz.”

Erbakan: "Süreç işletilecekse seçilmiş belediye başkanıyla ilgili yargı kararı omalı" Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise, kayyumların atanmasıyla ilgili Refah Partisi olarak fikirlerini paylaştıklarını" ifade ederek, "Bu konuda hem fikir olduğumuz ortaya çıktı. Bu süreç işletilecekse seçilmiş belediye başkanıyla ilgili mutlaka kesinleşmiş bir hüküm, mahkeme kararının olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir hüküm olsa dahi belediye başkanı görevinden alındığı zaman yerine belediye meclisinden yeni bir belediye başkanı seçilmesinin uygun olacağını ifade ettik. Kayyum atamasının millet iradesine atanmış olan bir adım olduğunu ifade ettik. Milletin iradesine sahip çıkılmış ve millet tarafından seçilmiş olan belediye meclis üyelerinin yeni bir belediye başkanı seçmesinin uygun olacağını ifade ettik" dedi. Erbakan, "Güneydoğu'da yaşayan Kürt kardeşlerimizin sorunlarına dair görüş alışverişinde bulunduk. Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt kardeşlerimizin haklarının teslim edilmesi, taleplerinin yerine getirilmesiyle ilgili her zaman hazır olduğumuzu ifade ettik. Rahmetli Erbakan hocamız yıllar önce bunu ifade etmişti. 85 milyon vatandaşımızın kardeşliğini yasalar önünde eşit olmasını yargıda adaletin, yönetimde adaletin Türkiye'de sağlanmasını istediğimizi, bunun için gayret gösterdiğimizi kendilerine ifade ettik" diye konuştu. 

"Yol haritası açıklanmış değil, bizler de bilmemekteyiz" Hatimoğuları ve Erbakan, basın açıklamasının ardından gazetecilerin soruları yanıtladı. Hatimoğulları, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile fikir ayrılığı olmadığı" açıklamasının anımsatılması üzerine "Bu konuda bir yol haritası açıklanmış değil. Sayın Bahçeli'nin 1 Ekim'den bu yana sürdürdüğü süreç var. Grup toplantıları başta olmak üzere yazılan çeşitli açıklamalar var. Cumhur İttifakı bu konuda hemfikir olduğunu söyledi ama biz hangi konuda hemfikir olduklarını, neyi planladıklarına dair bilgi sahibi değiliz. Kamuoyu bu konuda aydınlatılmış değil, bizler de DEM Parti olarak bilmemekteyiz. Hatta grup toplantımızda da yaptığımız açıklamalarda da şu çağrıda bulunduk. Sayın Cumhurbaşkanı bu sürece dair gerek Türkiye kamuoyunu ve bizleri bilgilendirmelidir. Bu konuda ne düşündüklerine dair yürütme mercisinden henüz bir açıklama gelmiş değil. Yürütme mercisinden bizler bir açıklama beklemekteyiz bu konuyla ilgili” dedi. "Ufuk Uras, Bahçeli görüşmesi" Ufuk Uras ile Bahçeli görüşmesine ilişkin de Hatimoğulları şunları söyledi: "Bu konuda kendileri kiminle nasıl görüşme yapıyor ve nasıl planladıklarına dair bilgi sahibi değiliz. Bizler bu sürecin bütün Türkiye kamuoyunun yeterince bilgilendirilmesi ve şeffaf biçimde yürütülmesine gerektiğine dair vurgumuzu yinelemek isteriz. Bu görüşmelerin ardını getirecekler mi? Elbetteki Türkiye'de aydınların, yazarların, akademisyenlerin, barış yanlısı her kesimin bu konuda oynayacağı bir rol var. Bu çorbada herkesin bir tuzu olmalı. Türkiye'de siyasi partiler dışında bütün demokrasi güçlerinin, sivil toplum örgütlerinin, akademi dünyasının aydın, yazar, sanatçıların her kesimin bu konuya elbette katkı sağlayabileceğine inanıyorum. Buradan da bu kesimlere çağrımızı yinelemek isterim." Öcalana'a görüş yasağı Hatimoğulları, İmralı cezaevinde bulunan terör örgütü Abdullah Öcalan'ın 6 ay avukat görüş yasağına ilişkin de "Tecride dair yasak kalkmadı. Sadece süresi uzatılıyor. Bu uygulamada o sürenin uzatılmasının bir parçası. Bununla ilgili bütün hukuki süreci işletiyoruz. Bu alandaki hukuki mücadelemiz kesintiye uğramadı. Bu son verilen 6 aylık görüşmeme cezasına dair de hukuki ve siyasi çözümlerin aranması ve zorlanmasıyla ilgili adımlarımızı devam ettireceğiz" dedi. 

"Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekiyor" Fatih Erbakan da "Bahçeli ile Ufuk Uras görüşmesine" ilişkin, "Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, herhangi bir adım atılacaksa bir çözüme ulaşılacaksa muhatap olarak da meşru siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, bölgedeki kanaat önderlerinin muhatap alınması gerektiğini ifade ettik. Çözümle ilgili de Türkiye'nin ülkesiyle milletiyle helal getirmeyecek şekilde adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —