• BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,93% 0,24
  • EURO

    48,96% -0,11
  • GRAM ALTIN

    5708,19% -1,96
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

HEM KANSERLE SAVAŞINI, HEM HAYALİNİ KURDUĞU PSİKOLOJİYİ KAZANDI!

Kanser tedavisi gören çocuklar yılbaşı partisinde doyasıya eğlendi…

Sağlık 28.12.2024 16:02:00 440 0
HEM KANSERLE SAVAŞINI, HEM HAYALİNİ KURDUĞU PSİKOLOJİYİ KAZANDI!

Tedavi sürecinde, kendisi gibi hastalara destek olmaya karar verdi ve…

 

HEM KANSERLE SAVAŞINI, HEM HAYALİNİ KURDUĞU PSİKOLOJİYİ KAZANDI!

 

Çocukluk çağı kanserleriyle mücadele eden minik kahramanlar ile bu zorlu mücadeleden zaferle çıkan çocuklar ve gençler Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde düzenlenen yeni yıl partisinde bir araya gelerek, bol bol eğlendiler. Aileleri ile birlikte, masal dünyasını andıran bir ortamda şarkılar eşliğinde oynadılar; palyaçolar, balonlar, hediyeler ve yeni yıl pastasıyla 2025’i neşeyle ve umutla karşıladılar. İki yıl önce kanserle tanışan ve tedavisi tam da planlandığı gibi 6 ayda biten 21 yaşındaki Elif Naz Temizel de çocuklara moral için geldi. Kanserle mücadele sürecinde bir yandan psikolojik tedavi gören diğer yandan üniversite sınavına hazırlanan Temizel, kendisi de psikolog olarak kanser hastalarına destek vermek istedi. Halen üniversite ikinci sınıf öğrencisi olan Temizel, psikolog olup kanser hastalarına destek vermeyi hedefliyor. 

 

Çocukluk çağında yaygın görülen lenfoma ve lösemi gibi kanserler, günümüzde büyük ölçüde başarıyla tedavi edilebiliyor. Tıptaki gelişmelere, ailelerin moral ve motivasyonları ile çocuklarına verdikleri destek de eklenince, zorlu süreç tamamen geride kalabiliyor. İşte yeni yıl öncesi, çocukluk çağı kanserleriyle mücadele eden minik kahramanlar ve aileleri yeni yıl partisinde bir araya gelerek doyasıya eğlendiler. Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde düzenlenen etkinliğe, miniklere hayat veren ve ‘şirin dede’ diye seslendikleri Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat da katıldı. Prof. Dr. Cengiz Canpolat; çocukluk çağı kanserlerinin erişkin kanserlerine göre çok daha az sayıda görüldüğünü ama tedavisinin daha uzun ve zor olduğunu söyledi. Prof. Dr. Canpolat, günümüzde tıpta ve teknolojideki gelişmelerle çocukluk çağı kanserlerinin sağ kalım oranlarının ülkemizde de batılı ülkelerle aynı düzeye ulaştığını söyledi.  

 

“Çok sık gördüğümüz bir kanser değildi!”

 

Etkinliğe katılan 21 yaşındaki Elif Naz Temizel de 18 yaşındaydı kanserle tanıştığında. 10 Aralık 2003 doğumlu olan Temizel’e, 2021 yılının ocak ayında geniz eti operasyonu sırasında büyük bir kitle görülmesi üzerine nazofarenks kanseri teşhisi koyduklarını belirten Prof. Dr. Canpolat “Nazofarenks kanseri çocukluk çağı kanserleri sıralamasında alt sıralarda yer alıyor, bu yaş grubunda çok sık gördüğümüz kanserlerden biri değil. Teenage (ergenlik) yaş grubunda yani 13-19 yaşları arasında daha çok bunları görüyoruz. Elif Naz’a 5 kür kemoterapi uyguladık, kemoterapiye bağlı ağız kuruluğu, ağız yaraları gibi komplikasyonları Elif Naz’da da gördük. 5’inci kürün sonunda tedaviye tam yanıt aldık. Ardından radyoterapi gördü. Bu esnada da yan etkiler olarak ağız kuruluğu, yemeklerin tadını ve kokusunu alamama gibi bir çok yan etkiye maruz kaldı ama bunların hepsini ailece çok iyi tolere ettiler. Şu an hiçbir sıkıntısı yok. Bizim takibimizden çıkmak istemiyor. Aslında tüm dünyada bu yaş, adölesan ve genç erişkin grubu dediğimiz yaş grubunun içine giriyor ve Pediatrik Onkoloji Hematoloji Uzmanları tarafından takip ediliyorlar. Biz de onu çok seviyoruz. Şu an psikoloji okuyor ve çok mutlu” diye konuştu. 

 

“Psikolog olup kanser hastalarına destek olacağım!” 

 

Etkinliğe katılarak miniklerle eğlenceli saatler geçiren, onlara moral ve motivasyon sağlayan Elif Naz Temizel de kanserle tanışma öyküsünü şöyle anlattı: “Ailemle birlikte kulak tıkanıklığı sorunum nedeniyle özel bir hastaneye gitmiştik. Henüz 19 yaşıma basmamıştım. Sürekli bir kulak tıkanıklığı sorunu yaşıyordum. Doktor önce geniz etidir diye düşündü ama ameliyatta farklı bir şey olduğu ortaya çıktı. Burnumun ilerisinde doku görünmesiyle patolojik parça alındı ve kanser tanısı konuldu. Çok erken teşhis edilmişti. Danıştığımız doktor tanıdıklarımız bizi Cengiz Canpolat hocamıza yönlendirdi. Cengiz hocamıza gittiğimizde bize 6 ayda biter demişti. 5 kür kemoterapi ve 35 seans radyoterapi aldım, gerçekten de 6 ayda tedavim başarıyla tamamlandı” dedi. Kanser tanısı aldığında ‘saçlarım dökülecek’ diye düşünüp hüngür hüngür ağladığını söyleyen Temizel sözlerine şöyle devam ediyor: “Benim ve çevremdekilerin kanser konusunda bilgisi yoktu. Tedavi sürecinde benden çok daha zorlu mücadele veren diğer küçük çocukları gördüğümde benim sorunlarımın onların yanında çok önemli olmadığını düşündüm. Bir yandan da psikolojik tedavi alıyordum. Aslında tedaviye başlamadan önce de psikolog olmayı istiyordum ama kafamda sorular vardı: Acaba bir insanı uzun süre dinleyebilir miyim? diye. Ama seanslarımda psikoloğumun bana yaklaşımları ve verdiği destek eşsizdi. O zaman psikolog olmaya iyice karar verdim! Bu hastalıkta en önemli etken, psikolojik destek. Ailemin benim yanımda bir kere bile ağladığını görmedim. Çok güçlü bir ailem var. Bana çok büyük güç verdiler. Ben de halen üniversitede 2. Sınıfta psikoloji okuyorum ve çevre edinip hastalara destek olmak, onlara güç vermek en büyük hayalim!” 

 

Yılbaşı partisinde doyasıyla eğlendiler!

 

Etkinliğe katılan miniklerden biri de 8 yaşındaki Hira Zıraman’dı. Lösemi ile henüz 27 aylıkken tanışan Hira’yı ailesi yüksek ateş şikayetiyle hastaneye götürdü. Yapılan tetkikler sonrası lösemi teşhisi konuldu. Yüksek riskli grupta olan Hira’ya 26 ay süresince kemoterapi ve radyoterapi tedavisi uygulandı ve tamamen iyileşti. Hastanede bıcır bıcır kişiliğiyle zorlu mücadelesine rağmen neşe saçan ve diğer hastalara da motivasyon sağlayan, morallerini yükselten Hira halen 3. sınıfa gidiyor ve büyüyünce Veteriner olmayı istediğini belirterek şöyle diyor: “Ben hayvanları çok seviyorum. Benim de köpeğim, kuşum ve tavuğum var. Annanemlerin bahçesinde tavuklarımı besliyorum. Onların hiç hasta olmasını istemiyorum. Onlarla oynuyorum, ayrıca cimnastiğe ve yüzmeye gidiyorum. Bir de gülmeyi çok seviyorum.”

Palyaçolar, balonlar ve yeni yıl pastasıyla 2025’i karşıladıkları partide çocuklar yeni yıl pastasını hep birlikte kestiler. Doyasıya eğlenen çocuklar ve aileleri partiye katılmaktan çok mutlu oldular. 

 

Tugay: İzmir’in her köşesini kitap ve sanatla buluşturmaya kararlıyız

ANADOLU KISALARI FORUM’DA ULUSAL KONUKLAR: SEKTÖR PROFESYONELLERİ GENÇ SİNEMACILARLA BULUŞACAK

Atatürk gibi gençler yetiştirmeliyiz, bizim kahramanımız Atatürk'tür'

ETÜ, Üni Lig Müsabakalarında 182 Üniversiteyi Geride Bırakarak Türkiye Şampiyonu Oldu

KDK duyurdu: Eşi tarafından vurularak ağır yaralanan Suzan Elik hayatını kaybetti

Yeni araştırmaya göre 864 çocuk istismarı vakasının %83,1’i kız çocukları

Çimento Sektörü Meslektaşlar Toplantısı: Kalsine Kil’den Net Sıfıra TÜRKÇİMENTO AKADEMİ, YEŞİL DÖNÜŞÜM YOLUNDA SEKTÖRÜ ANKARA’DA BULUŞTURDU

YENİ YIL, KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN REFAHIN BAŞLANGICI OLABİLİR

ŞAHİKA ERCÜMEN DÜNYA REKORUNU KIRDI!

ESBAŞ’IN MÜKEMMELLİK YOLCULUĞUNA AVRUPA’DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

‘Sorgu’nun Yayın Tarihi Belli Oldu!

Menopozdaki 4 Kadından Biri, İş Yaşamını Bozan Şiddetli Semptomlar Yaşıyor

Hacıalioğlu’ndan TÜRSAB Yönetimine Sert Çıkış: “Seçim Süreci Hukuksuzlukla İlerliyor”

ETSO, PTT ile Yurt Dışı Gönderim Protokolü İmzaladı

BTP'den Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi, İYİ Parti'ye teşekkür

Gazze için yaşadı, onun için şehit oldu: Yahya Sinvar

MSB kaynakları: TSK, Gazze'de her türlü görevi üstlenmeye hazır

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VE ETSO ARASINDA EĞİTİME YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

DR. SEDA BAL’DAN KÖK HÜCRE UYARISI!

ÜNLÜ ŞARKICI HANDE YENER, MEME KANSERİNİ NASIL YENDİĞİNİ ANLATTI!

Lesaffre Türkiye, Dünya Ekmek Günü’nde geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor

BÜYÜKŞEHİR KIRSALDA DA DUR DURAK DEMEDEN ÇALIŞIYOR

Hazır Beton Endeksi Eylül Ayı Raporu Açıklandı!

LOGISTECH lojistik dünyasını İzmir’de buluşturdu

Disleksili Bireylere Umut Olacak Çalışma Yayınlandı

“ÇAMLIBEL ENERJİ BULUŞMASI”, STSO VE CK ENERJİ ÇAMLIBEL İŞBİRLİĞİ İLE YAPILDI

Türkiye, Küresel Fintek Haritasında Yükseliyor

Endeksa Konut Değer Raporunu Açıkladı: Konut Satış Fiyatları Eylül Ayında % 29,2 Arttı

İbrahim Çeçen’den Eğitimle Kalkınma Mesajı

ERZURUM’DA ÖZEL BİREYLERE İSTİHDAM DESTEĞİ: GÜLÜMSEYEN DOWN KAFE

Yükleniyor

Tugay: İzmir’in her köşesini kitap ve sanatla buluşturmaya kararlıyız

ETÜ, Üni Lig Müsabakalarında 182 Üniversiteyi Geride Bırakarak Türkiye Şampiyonu Oldu

KDK duyurdu: Eşi tarafından vurularak ağır yaralanan Suzan Elik hayatını kaybetti

Yeni araştırmaya göre 864 çocuk istismarı vakasının %83,1’i kız çocukları

Çimento Sektörü Meslektaşlar Toplantısı: Kalsine Kil’den Net Sıfıra TÜRKÇİMENTO AKADEMİ, YEŞİL DÖNÜŞÜM YOLUNDA SEKTÖRÜ ANKARA’DA BULUŞTURDU

YENİ YIL, KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN REFAHIN BAŞLANGICI OLABİLİR

ESBAŞ’IN MÜKEMMELLİK YOLCULUĞUNA AVRUPA’DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Menopozdaki 4 Kadından Biri, İş Yaşamını Bozan Şiddetli Semptomlar Yaşıyor

Hacıalioğlu’ndan TÜRSAB Yönetimine Sert Çıkış: “Seçim Süreci Hukuksuzlukla İlerliyor”

ETSO, PTT ile Yurt Dışı Gönderim Protokolü İmzaladı

Atatürk gibi gençler yetiştirmeliyiz, bizim kahramanımız Atatürk'tür'

BTP'den Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi, İYİ Parti'ye teşekkür

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Erzurum’un sorunlarını Meclis’e taşıdı

Yalçın "Bu bir beka sorunudur"

Herkesin eşit olduğu yerde eşitlik isteyen, eşitlik değil imtiyaz istiyordur.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, partisinin Sivas il kongresine katıldı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU’NDAN İTTİFAK YORUMU: ŞU ANDA MÜSTAKİL İRADEMİZLE YÜRÜYORUZ

Anahtar Parti Erzurum İl Binası Açıldı Açılışı Genel Başkan Yavuz Ağıralioğlu Gerçekleştirdi

BTP’den Bahçelievler’de “Geleceği Savunmak”

YAVUZ AĞIRALİOĞLU ERZURUM’DAN SESLENDİ: ÖCALAN’I KENDİLERİNE YOL ARKADAŞI ETTİLER!

ANADOLU KISALARI FORUM’DA ULUSAL KONUKLAR: SEKTÖR PROFESYONELLERİ GENÇ SİNEMACILARLA BULUŞACAK

‘Sorgu’nun Yayın Tarihi Belli Oldu!

“Sinemanın Kalbi Bir Kez Daha Antalya’da Atacak”

GERİ SAYIM BAŞLADI! TATLISES’TEN NEŞET ERTAŞ’A AHDE VEFA KONSERİ

Karikatür Dünyasının En Prestijli Yarışmasının Ödülleri Kazanan Sanatçılara Takdim Edildi

15. IST. FESTİVAL “Hakiki Gerçeklik Nedir?” temasıyla 10–12 Ekim'de İstanbul'da

“ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI”NDA JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

ECE VAHAPOĞLU’NDAN KADINLARA İLHAM VERECEK BİR KİTAP: “DİŞİL ENERJİ”

62. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ’NDE FİLM FORUM BAŞVURULARI SONA ERDİ!

NEŞET ERTAŞ’IN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ HAFTASINDA İBRAHİM TATLISES’İN SESİNDEN AH YALAN DÜNYA

DR. SEDA BAL’DAN KÖK HÜCRE UYARISI!

ÜNLÜ ŞARKICI HANDE YENER, MEME KANSERİNİ NASIL YENDİĞİNİ ANLATTI!

Disleksili Bireylere Umut Olacak Çalışma Yayınlandı

SARI NOKTAYA GÖZ İÇİ MERCEK TEDAVİSİ

Yapay Zeka Destekli, İleri Düzey Mikroskop Teknolojileriyle Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Yeni Dönem

A’DAN Z’YE MEME KANSERİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Salgınlar Artıyor: Korunmanın Anahtarı Mikrobiyotamızda

Uzun süren ses kısıklığına dikkat!

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA SORUNU İÇİN 5 ÖNERİ

OTURMAKTA BİLE GÜÇLÜK ÇEKİYORSANIZ, DİKKAT!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3