HIV İLE İLGİLİ ÖN YARGILARI DÖNÜŞTÜRÜYORUZ, GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

HIV İLE İLGİLİ ÖN YARGILARI DÖNÜŞTÜRÜYORUZ,   GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası ve 1 Aralık Dünya AIDS Günü vesilesiyle sivil toplum kuruluşları, hekimler ve sanatçılar, “Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyo

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası ve 1 Aralık Dünya AIDS Günü vesilesiyle sivil toplum kuruluşları, hekimler ve sanatçılar, “Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz” projesinde buluştu. Sanat ve bilim insanlarının bir araya geldiği farkındalık kampanyası, HIV ile yaşayanlara yönelik toplumsal ön yargıları dönüştürmeye katkı sunmayı ve toplumda bilgi seviyesini artırmayı hedefliyor. 

 

    Türkiye’de HIV’le ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek amacıyla başlatılan “Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz” projesi, sanatın gücünü kullanarak HIV ile ilgili toplumsal ön yargıları dönüştürmeye katkı sunmak üzere tasarlandı.

 

15-25 Kasım 2024 Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında lansmanı yapılan proje için HOOD Base iş birliğiyle multidisipliner sanatçı Uğur Acil ve mural sanatçısı Somon, düşüncelerimizin ve ön yargılarımızın bizleri gerçeklerden ne kadar soyutladığını temsil eden eserler üretti.  HIV ile yaşayan bireylerin karşılaştığı ön yargılara gönderme yapan eserler bir yandan da umut, yaşam ve dayanıklılığı temsil ediyor. Dev balonları içeren enstalasyon, 1 hafta boyunca bomontiada’da sergilenecek.

 

“Birlikte HIV’den Güçlüyüz” çatısı altında hayata geçirilen “Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz” projesinin bomontiada Babylon’da gerçekleştirilen lansmanı, sanatçıları, hekimleri, sivil toplum kuruluşlarını ve proje paydaşlarını bir araya getirdi. 

 

HIV Enfeksiyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özgür Günal, Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği Üyesi Uzm. Dr. İlkay Akbulut, HIV AIDS Korunma ve Eğitim Derneği & Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Asuman İnan, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Bora ve Pozitif Yaşam Derneği Dernek Koordinatörü Yağmur Şenoğuz’un katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda HIV alanında doğru bilinen yanlışlar, Türkiye ve dünyadan güncel veriler ve HIV’le ilgili kamuoyu farkındalığını artırmaya yönelik adımlar konuşuldu. 

 

HIV artık çaresiz bir enfeksiyon değil”

Erken tanı ve etkin tedavi yöntemleri sayesinde HIV ile yaşayan kişilerin yaşamlarına sağlıklı bireyler olarak devam edebildiğini vurgulayan HIV Enfeksiyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı’na göre dünyada yaklaşık 39 milyon insanın HIV ile yaşadığını söyledi ve şu bilgiyi paylaştı: “Türkiye’de HIV vakalarının artışı dikkat çekici boyutlarda. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2024 itibarıyla Türkiye’de kayıtlı HIV pozitif birey sayısı 40 bini geçti.” 

 

Uzmanlara göre Türkiye tedaviye erişim ve tedavi başarısı konularında hedeflere yakın olsa da test ve tanı alanında ne yazık ki hedeflerin gerisinde kalıyor. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özgür Günal’a göre damgalanma ve ayrımcılık korkusu, HIV testi yaptırmanın ve tedaviye başlamanın önünde önemli bir engel: “Tanıdaki yetersizlik ve gecikme sorunlarını aşmak için gönüllü danışmanlık ve test merkezlerinin (GDTM) sayısının artırılması gerekiyor. Ancak Türkiye’de sadece beş ilde, toplam altı GDTM bulunuyor.”

 

“HIV el sıkışarak, aynı bardaktan su içerek bulaşmaz”

HIV tanısında anonimliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, dünyada kendin yap testlerin yanı sıra “checkpoint” adı verilen hızlı test noktalarının yaygınlaştığını belirtiyor ve ekliyor: “Ülkemizde tüm sağlık kurumlarında HIV testi yapılıyor. İstanbul, İzmir, Ankara ve birkaç şehirde daha bulunan GDTM’lerde ise anonim HIV testi yapılıyor. Ayrıca HIV alanında test farkındalığının artırılması amacıyla Kasım ve Mayıs aylarını kapsayan Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası, geçen yıldan beri Türkiye’de de hayata geçiriliyor. Hafta boyunca, ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden test yaptırabilecek yerler ve bilgileri paylaşılıyor.”   

 

HIV’le ilgili ön yargılar ve doğru bilinen yanlışlar, HIV testi yaptırma konusunda çekimserliğe yol açarak enfeksiyonun ilerlemesine ve yayılmasına yol açıyor. AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği Üyesi Uzm. Dr. İlkay Akbulut toplumda hâlâ HIV’in gündelik temasla bulaştığına dair yanlış bir inanışın varlığından bahsediyor ve şöyle devam ediyor: “HIV el sıkışarak, aynı bardaktan su içerek, aynı tuvalet veya havluyu kullanarak bulaşmaz. Bu ön yargıları aşıp doğru bilgiyi topluma yaymalıyız.”

 

“HIV pozitif bireyler HIV’le enfekte olmamış bebekler dünyaya getirebiliyorlar”

HIV AIDS Korunma ve Eğitim Derneği & Güneydoğu Nöroloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise HIV enfeksiyonunda en savunmasız grubun kadınlar olduğunu söylüyor. Tanısını bilmeyen ve tedavi almayan HIV ile enfekte gebelerin gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirmeyle bebeğe gerekli önlemler alınmadığı için HIV bulaştırabildiğini belirten Taşova, şu bilginin altını çiziyor: “Ne mutlu bize ki, ileri tıbbi uygulamalar sayesinde HIV pozitif kişiler HIV’le enfekte olmamış bebekler dünyaya getirebiliyorlar.”

 

“Etkin tedavi alan kişiler, HIV’i cinsel partnerlerine bulaştırmıyorlar”

Uzmanlar HIV’i, bir pandemi olarak tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak onaylanan ‘B=B’, yani ‘Belirlenemeyen = Bulaş(tır)mayan’ ilkesinin çok önemli bir kavram olduğunu vurgulayan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Asuman İnan, HIV ile yaşayan bireylere tanı konulmasının en önemli basamak olduğunu, antiretroviral tedavi sayesinde kandaki virüs miktarı belirlenemeyen düzeye düşürüldüğünde, bu kişilerin enfeksiyonu cinsel yolla bulaştıramayacaklarını vurguluyor: “Bu nedenle bugünden başlayarak test farkındalığını ülkemizde artırmayı önemsiyoruz.”

 

“HIV’in bulaşma yollarıyla ilgili yanlış bilgiler hâlâ yaygın”

HIV tanısı almak tedavi için çok kritik bir eşik olsa da tanı alan bireylerin genellikle birden fazla duygusal ve fiziksel zorlukla karşı karşıya kaldığını belirten Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Bora, tanı sonrasındaki duygusal süreci şöyle özetliyor: “İlk aşamada, tanıyı öğrenmekle birlikte yoğun bir şok, korku, üzüntü, öfke veya inkâr gibi duygular yaşanabiliyor. Bu süreç, HIV ile ilgili toplumsal damgalanma ve yanlış bilgilerin kişide oluşturduğu kaygılarla daha da zorlu bir hale gelebiliyor. Bu nedenle HIV ile yaşayanların Derneklere bağlı çalışan bir akran danışmanından destek alması son derece önemli.”

 

Özellikle gençlere ve kadınlara yönelik farkındalık ve eğitim programlarıyla bilgi eksikliğini gidermeye çalıştıklarını belirten Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, HIV'in bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi olanakları konusunda bilgi eksikliklerinin hâlâ yaygın olduğunu söylüyor. 

 

Gilead Türkiye Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “Gilead olarak 1987’den bu yana HIV sağlık yolculuğuna dönüştürücü bir katkı verdik. Özellikle 1990’ların ortasından bu yana HIV’in ölümcül olmaktan çıkıp kronik bir enfeksiyona dönüşmesine sadece geliştirdiğimiz tedaviler ile değil tüm paydaşlarımızla ortak çalışarak tanı ve tedavi sunumunu da yeniden şekillendirecek şekilde öncülük ettik. Bu kapsamda ülkemizde 2007’den bu yana yıllara yayılmış olarak Hayat Bulan Fikirler destek programı, Zeroing In HIV Bağış Programı, uluslararası bağışlar gibi destekler, HIV/AIDS Politika Raporu, Covid-19 Sonrası HIV Politikaları Raporu gibi sağlık politikasına yönelik çalışmalarla Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2024 HIV Hedeflerine destek olduk. 2025 ve sonrasını kapsayacak yeni planda Türkiye’deki HIV enfeksiyonunun yayılım hızının azaltılabilmesi için dünyada uygulanan birçok iyi uygulamalara dair bilgilerimizi tüm paydaşlarımız ile paylaşarak ülkemize uygun bir hareket planı oluşturulmasına destek olmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

 

Pozitif Yaşam Derneği Dernek Koordinatörü Yağmur Şenoğuz ise HIV hakkında doğru bilgilerin yayılmasını sağlamanın damgalamayı ortadan kaldırmanın ilk adımı olduğuna dikkat çekiyor: “Bu amaçla özellikle gençlere ve geleceğin sağlık profesyonellerine yönelik eğitim programları ve seminerler düzenliyoruz. Bir yandan da birçok zorlukla karşı karşıya kalan HIV ile yaşayan kişilerin ve yakınlarının yanındayız. Destek ve danışmanlık hizmetlerimizi ücretsiz, gizlilik ve mahremiyet içinde sunarak, bu süreçte kimseyi yalnız bırakmıyoruz. Alanında uzman çalışanlar eşliğinde HIV ile yaşayan kişiler ve yakınları için sosyal hizmet danışmanlığı, psikososyal destek, hukuki danışmanlık ve akran danışmanlığı hizmetleri veriyoruz. “

 



Dilan Polat’a 16 yıl Engin Polat’a 40 yıl hapis talebi: 15 şirket ve 510 milyon lira kamu zararı

Savcı Çağlayan, teğmenlere verdiği destek mesajı nedeniyle açığa alındı: "Vatanı kuranların izindeyim"

Marmara Gölü’ndeki Hukuksuz Uygulamalara Karşı Açtığımız Davayı Kazandık.

İpekyolu Mektupları Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Maya Vakfı Aile İçi Geçimsizlikle Mücadelede Kapsamlı Destek Çözümleri Sunuyor

Türklerin vize sorununu çözen pasaportlar geldi

Yanındayız Derneği, kadına yönelik şiddetle mücadele için Maçka Sanat Parkı'nda nöbetteydi

BELEDİYELERİN KREŞLERİNE VE ÇOCUK ETKİNLİK MERKEZLERİNE DOKUNMA !

Kombi şikayetleri son bir haftada yüzde 134 arttı

HIV İLE İLGİLİ ÖN YARGILARI DÖNÜŞTÜRÜYORUZ, GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

DEVA Partisi milletvekillerinden mülakatta elenen öğretmenler için kritik kanun teklifi

Bilirkişi heyeti değişti, sorumlular aklandı mı? Kurum'un sorumluluğu yeni raporla buharlaştırıldı

Fidel'in ölümünün sekizinci yıldönümünde TKP'den açıklama

Azmi Karamahmutoğlu: Uzun süredir işlemekte olduğumuz Etki Ajanlığı yasa tasarısı vardı. Yasa, torbadan çıkartıldı

DEVA Partili Esen: “Kreşleri kapatmak kadına ve aileye ekonomik şiddettir”

DEVA Partili Ekmen: “AK Parti hazin bir tutarsızlık içinde”

Laiklik olmasaydı hepimizin dini görüşü hükümetin zorbalığıyla Fetöcülük olacaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Erzurum’a geliyor

DEVA Partili Karal: Kadınlar kapalı kapılar ardına hapsedilerek değil özgür ve güvenli bir yaşam hakkı tanınarak korunur

Kadın Dayanışma Komiteleri İstanbul’dan haykırdı: ‘Kadınlar size boyun eğmez!’

Türk gezginler 2025'te daha fazla tatil yapmaya hazırlanıyor

MOR SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖDÜLÜ TÖRENİ 23 KASIM’DA GERÇEKLEŞTİ

ESTETİK VE GÜZELLİK SEKTÖRÜ “2024 ESTETİK ÖDÜLLERİ”NDE BULUŞTU

Canpolat Şengül Müzik benim herşeyim

PANKREAS KANSERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR TEDAVİ BAŞARISINI ARTIRIYOR

Zuhal Olcay hayatına dokunan şarkıları İş Sanat için söyledi

İngiliz sanatçı Ian Berry Beyond Denim sergisiyle Kalyon Kültür'de

Borusan Grubu’ndan kadına yönelik şiddete karşı dikkat çeken çarpıcı film: “Ne Çok Şey Var”

YEŞİLAY, BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELEDE YENİ BİR SAYFA AÇIYOR!

Bahçeşehir Koleji, Öğretmenler Günü'nü Türkiye’nin En Büyük Öğretmenler Korosu ile Kutladı

Soğuk havalarda sabah egzersizi, kalp krizini tetikleyebilir

Yeme davranışı duyusal olarak da tetiklenebiliyor!

Madde kullanımı kişinin hem kendisine hem de yakınlarına saldırganlık dürtüsünü tetikliyor!

Çocuklarda Bronşitin Yayılmasını Engelleyen 6 Önlem

Dünyada her 5 kişiden biri kanser

Diş Enfeksiyonu Erken Doğuma Yol Açabilir

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

ÜLKEMİZDE HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR!

Bağırsak sağlığı psikolojiyi etkiliyor

Göz doktorları kongrede buluştu

Dilan Polat’a 16 yıl Engin Polat’a 40 yıl hapis talebi: 15 şirket ve 510 milyon lira kamu zararı

Savcı Çağlayan, teğmenlere verdiği destek mesajı nedeniyle açığa alındı: "Vatanı kuranların izindeyim"

Marmara Gölü’ndeki Hukuksuz Uygulamalara Karşı Açtığımız Davayı Kazandık.

Soğuk havalarda sabah egzersizi, kalp krizini tetikleyebilir

İpekyolu Mektupları Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Maya Vakfı Aile İçi Geçimsizlikle Mücadelede Kapsamlı Destek Çözümleri Sunuyor

Türklerin vize sorununu çözen pasaportlar geldi

Yanındayız Derneği, kadına yönelik şiddetle mücadele için Maçka Sanat Parkı'nda nöbetteydi

BELEDİYELERİN KREŞLERİNE VE ÇOCUK ETKİNLİK MERKEZLERİNE DOKUNMA !

DEVA Partisi milletvekillerinden mülakatta elenen öğretmenler için kritik kanun teklifi

Türk gezginler 2025'te daha fazla tatil yapmaya hazırlanıyor

MOR SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖDÜLÜ TÖRENİ 23 KASIM’DA GERÇEKLEŞTİ

Kombi şikayetleri son bir haftada yüzde 134 arttı

ESTETİK VE GÜZELLİK SEKTÖRÜ “2024 ESTETİK ÖDÜLLERİ”NDE BULUŞTU

Kar tatilinde gecelik fiyatlar 5 bin TL'den başlıyor!

HIV İLE İLGİLİ ÖN YARGILARI DÖNÜŞTÜRÜYORUZ, GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Eğitimde Öncü Buluşma Erzurum’da Gerçekleşti

Anadolu'nun önsözü Erzurum

İMAMOĞLU, İBB VE İŞTİRAKLERİNİN 2025 BÜTÇESİNİ AÇIKLADI: 564 MİLYAR LİRA

Manisa’da 25 Kasım Buluşması: Adalet, Laiklik ve Kadın

YEŞİLAY, BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ İLE TÜRKİYE’DE BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTI

Canpolat Şengül Müzik benim herşeyim

SUPERYACHT SUMMIT TÜRKİYE 2024:GLOBAL DENİZCİLİK DÜNYASI İSTANBUL'DA BULUŞTU

Kadınlar gelecek için iklim krizini masaya yatırdı

Türkiye’de her yıl 11 milyon haneye yetecek kadar su israf ediliyor

Yeme davranışı duyusal olarak da tetiklenebiliyor!

TOHUM OTİZM VAKFI YILBAŞI ALIŞVERİŞ FESTİVALİ 3 ARALIK’TA

TÜRKİYE’DE İŞ PİYASASI ÇIKMAZA GİRDİ

Türkiye'de Dijital Çağı Besleyen Gizli Güç Odaları: Veri Merkezleri

Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek: 400 bin kişiyi ilgilendiriyor

Yükleniyor