10167,26%1,69
40,02% -0,01
46,92% -0,10
4260,76% 0,25
6818,65% 0,10
Çatalca’da düzenlenen ‘Buğday Hasat Etkinliği’nde konuşan İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, “2024 yılında ekmeklik buğday, yemlik arpa ve yulaf tohumu destekleri sağladık. Toplamda 2 bin 382 çiftçimize, 1990 ton tohum dağıttık. 2024-2025 üretim sezonunda; 232 dekar alanda 17 çeşit buğday, 130 dekar alanda 9 çeşit arpa, 30’ar dekar alanda yulaf ve tritikale denemeleri gerçekleştirdik,” bilgilerini paylaştı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu vizyonunu devam ettireceklerinin altını çizen Aslan, “İnşallah bu yokluktan ve yoksulluktan kurtulacağız. Bunun tek yolu var: Üreterek, çalışarak, alın teri akıtarak yapacağız bunu. Hiçbir gün hanelerimize haram lokma girmedi. Bizim her şeyimiz alın teriyle oldu. Cenabı Allah şeytanın şerrinden, iftiracının şerrinden, kötünün şerrinden hepimizi korusun. Allah hepimizin yardımcısı olsun,” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 19 Mart sivil darbesiyle özgürlüğü elinden alınan Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla, 2020 yılından bu yana İstanbullu çiftçilere destek oluyor. İBB, destek kapsamında; İstanbul’un iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak, verimi yüksek fide ve tohum denemelerini de İstanbullu çiftçilerin oluruyla, bazı tarlalarda gerçekleştirdi. 2023 yılı hububat ekim döneminde, gönüllü çiftçilerin desteğiyle, toplam 130 dekar alana 7 çeşit buğday; 82 dekar alana da 4 çeşit arpa ekimi yapıldı. Ekimi gerçekleştirilen 5 çeşit yerli buğday tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirildi. İmamoğlu, İstanbul’un iklim ve toprak şartlarına uyumlu yerli buğdayların deneme hasadını, 6 Temmuz 2024’te Silivrili çiftçi Ercan Tarladaçalışır ile birlikte yapmıştı. Bu yılın deneme ekimleri ise Çatalca Çanakça Köyü’nde çiftçi Numan Balcı tarafından 30 dekarlık tarlada gerçekleştirildi. İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, bu yılın deneme hasadına çiftçi Balcı ile birlikte tanıklık etti. Etkinlikte, Aslan ile birlikte Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel birer konuşma yaptı.
ASLAN: “GÖNÜL İSTERDİ Kİ EKREM İMAMOĞLU DA YANIMIZDA OLSAYDI” Konuşmasına, “Gönül isterdi ki bu vizyonun sahibi, bu düşüncenin sahibi olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu da yanımızda olsaydı” sözleriyle başlayan Aslan, özetle şunları söyledi: “Bugün kendisi, olmayan kanıtlarla, mesnetsiz iddialarla Silivri zindanlarında tutuluyor. Dün kendisini ziyaret ettim, konuştum. Her birinize selamları var. ‘Güzel günler yakındır’ diyor. Dimdik ayakta. Sağlığı yerinde. ‘Çatalca'ya gideceğiz yarın. Buğday hasat programına katılacağım,’ dedim. ‘İlk konuştuğumuzda, ‘İstanbul'da tarım mı olur? İstanbul'un çeperinde tarım mı olur? İstanbul'un toprakları İstanbulluyu doyurur mu’’ diye düşünüyorlardı ve herkes televizyonlarda, sosyal medyada eleştiriler yapıyordu sizin için. Ve siz diyordunuz ki ‘Biz yılmayacağız, durmayacağız ve başaracağız.’ Pendik'ten Şile'ye, Beykoz'dan Silivri'ye, Silivri'den Çatalca'ya, her noktada, hiç durmadan ilerledik. Bugün de geldiğimiz nokta bu.Biz, üreten Türkiye'den yanayız. Kim dün, bugün, yarın Çatalca'ya hizmet etmişse; kim dün bugün, yarın İstanbul Büyükşehir'ine hizmet etmişse? Kim dün, bugün, yarın Türkiye'ye hizmet edecekse ve etmişse, biz onların önünde saygıyla eğilmesini de bilenleriz. İşte bu vizyonla, Ekrem İmamoğlu'nun vizyonuyla, dün Ekrem İmamoğlu nasıl çiftçilerin yanındaysa, bugün de onun bıraktığı yoldan ilerlemeye ve çiftçilerin yanında olmaya ve o vizyonu sürdürmeye devam ediyoruz.”
“BİR MEMLEKET, ANCAK ÜRETİCİSİ GÜÇLÜYSE GÜÇLÜDÜR” “Bugün, deneme ekimini gerçekleştirdiğimiz buğdayların hasadı için bir aradayız. Geçen sene bu hasadı, İstanbul’un başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirmişti. Bugün kendisi, olmayan kanıtlarla, mesnetsiz iddialarla Silivri zindanında tutuluyor. Ama her birinize selamı var. ‘Güzel günler yakındır,’ diyor. Bizler de onun vizyonuyla çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bir memleket, ancak üreticisi güçlüyse güçlüdür. Sizler toprağı besleyen, topraktan beslenen; hiç durmadan çalışan emekçilerimizsiniz. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Sizler hepimizin babası, hepimizin efendisisiniz.’ Bizim çiftçimiz çalışkandır, ülkemizin toprağı bereketlidir. Bugün zor durumdaysak, bunun tek sebebi, uzun zamandır uygulanan yanlış ekonomi politikalarıdır. Ne yazık ki yüksek maliyetler üretimi zorluyor. Ne yazık ki toprağını terk etmek zorunda kalanlar bile var. İnsanın onca emek ettiği, yaşamı yeşerttiği toprağını terk etmesi kolay değil, biliyoruz.” “2 BİN 382 ÇİFTÇİMİZE, 1990 TON TOHUM DAĞITTIK” “İşte bu nedenle çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürecek destek programlarını hızlıca uygulamaya aldık. İlk olarak 2020 yılında, yazlık sebze fidesi üretimi yapan çiftçilerimize fide desteği verdik. Sonraki yıllarda bu desteklerimizi büyüttük, çoğalttık. Kışlık fide desteğinden tohum desteğine, gübreden mazota, sulama suyundan ekipman desteğine, hayvan yemi, arı yemi, hatta balıkçılık desteğine kadar her alanda üreticimizin yanında olduk. Aynı zamanda, tarımda yenilikçi ürünlerin ve yerli tohumların tanıtımı için çalıştık. İstanbul’un iklim ve toprak koşullarına uyumlu, hastalıklara dayanıklı, verimli çeşitleri çiftçilerimizle birlikte belirledik. Bu çeşitleri destek kapsamına aldık, çiftçimize ulaştırdık. 2024 yılında ekmeklik buğday, yemlik arpa ve yulaf tohumu destekleri sağladık. Toplamda 2 bin 382 çiftçimize, 1990 ton tohum dağıttık. 2024-2025 üretim sezonunda; 232 dekar alanda 17 çeşit buğday, 130 dekar alanda 9 çeşit arpa, 30’ar dekar alanda yulaf ve tritikale denemeleri gerçekleştirdik.”