• BIST 100

    16123,08%-2,79
  • DOLAR

    43,96% 0,04
  • EURO

    51,44% 0,08
  • GRAM ALTIN

    7546,58% 0,15
  • Ç. ALTIN

    12213,23% 0,00

Müslüm Gürses aramızdan ayrılalı 13 yıl oldu

"Müslüm Baba" ve "Arabeskin Babası" olarak anılan arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses, vefatının 13. yılında yad ediliyor.

Magazin 3.03.2026 02:54:00 218 0
Müslüm Gürses aramızdan ayrılalı 13 yıl oldu

Asıl adı Müslüm Akbaş olan sanatçı, 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde, Mehmet ve Emine Akbaş çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kendisi 3 yaşındayken Adana'ya göç eden Gürses, ilkokuldan sonra eğitimine devam edemedi. Sanatçı bir süre ayakkabı tamircisi ile terzi dükkanında çalıştı. Usta sanatçı, babasının engellemesine rağmen, annesinin desteğiyle 1967'de henüz 14 yaşındayken Adana'da bir çay bahçesinde düzenlenen ses yarışmasına katılarak birinci oldu.

14 YAŞINDAN İTİBAREN GÜRSES SOYADINI KULLANDI

Yarışmadan sonra "Gürses" soyadını kullanmaya başlayan sanatçı, yapılan teklifle kısa bir süre çay bahçesinde türkü söyledi ancak işlerin iyi gitmemesi sebebiyle terziliğe geri döndü. Müslüm Gürses, Adana'daki bir gazinoda assolist olarak sahneye çıkan Sadık Altınmeşe'nin hastalanmasının ardından onun yerine sahneye çıkınca büyük ilgi gördü ve mikrofonu bir daha elinden bırakmadı. Bir yandan Adana'da çeşitli mekanlarda konserler veren sanatçı, 1967'den itibaren her cumartesi TRT Çukurova Radyosu'nda canlı yayında türküler söyledi. "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" adlı ilk 45'liği 1968'de müzikseverlerle buluştu. Müslüm Gürses, annesinin vefatının ardından geldiği İstanbul'da, "Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ve "Gitme Gel Gel/Haram Aşk" adlı iki 45'lik plak doldurdu.

"SEVDA YÜKLÜ KERVANLAR" İLE SATIŞ REKORU KIRDI

"Sevda Yüklü Kervanlar" adlı şarkısıyla geniş kitlelere ulaşmayı başaran sanatçının, "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'liği 300 bin basılarak rekor kırdı. Burhan Bayar'ın bestelerine yer verdiği çok sayıda plağı hayranlarıyla buluşturan Gürses, 1978'de Anadolu turnesi dolayısıyla Tarsus'tan Adana'ya dönerken trafik kazası geçirdi. Sürücünün hayatını kaybettiği kazada, öldü sanılarak morga kaldırılan Gürses'in yaşadığı son anda fark edildi. Kaza nedeniyle koku alma duyusunu yitiren ve işitme duyusu da ciddi biçimde zarar gören sanatçı yavaş konuşmaya başladı. Alnı ciddi biçimde zedelenen Gürses'in başına, beynini koruyacak bir plaka takıldı.

UMUTSUZ, ÇARESİZ HİSSEDENLERİN HİSLERİNE TERCÜMAN OLDU "Özür Diliyorum Senden", "İsyankar" ve "Ben İnsan Değil miyim?" albümleriyle 1990'lı yıllarda müzik dünyasında ikinci büyük çıkışını yakalayan Gürses, şarkılarıyla kendisini umutsuz, çaresiz hissedenlerin hislerine tercüman oldu. Gürses, "Gönül Teknem" adlı albümünün yanı sıra yazar Murathan Mungan'la ortak projesi "Aşk Tesadüfleri Sever" adlı albümü 2006'da çıkardı. David Bowie, Bjork, Bob Dylan ve Leonard Cohen'in de aralarında olduğu birçok yabancı müzisyenin bestelerine Mungan'ın yazdığı sözleri yorumlayan sanatçı, hayatının son yıllarında bazı pop ve rock tarzındaki şarkıları da repertuvarına kattı. Bülent Ortaçgil'in "Sensiz Olmaz", Nilüfer'in "Olmadı Yar", Teoman'ın "Paramparça", Tarkan'ın "İkimizin Yerine", Şebnem Ferah'ın "Sigara" ve Kenan Doğulu'nun "Tutamıyorum Zamanı" adlı çalışmalarını da seslendirerek, 2009'da "Sandık", 2010'da ise "Yalan Dünya" albümlerini çıkardı. Gürses'in 1975-1978'de dört farklı "Müslüm Gürses" adlı albümü yayımlandı, 1976'da "Öldürdüğün Yetmedi mi", 1979'da "Gazla Şoför", "Bağrıyanık", 1980'de "Umutsuz Hayat", "Esrarlı Gözler", 1981'de "Mutlu Ol Yeter", 1982'de "Müzik Ziyafeti", "Tanrı İstemezse", 1983'te "Anlatamadım", "Dertliler Meyhanesi", 1984'te "Yaranamadım", 1985'te "Güldür Yüzümü", "Gitme", 1986'da "Sevda Yolu", "Yıkıla Yıkıla", "Küskünüm", "İlk Aşkım Son Sevgilim", "Hayatımı Sen Mahvettin", 1987'de "Farketmez", "Talihsizler", 1988'de "Aldatılanlar", "Dertler İnsanı", "Vefasız Alem", "Maziden Bir Demet", 1989'da "Arabeskin Devleri", "Bir Fırtına Kopacak", "Bir Kadeh Daha Ver", "Mahsun Kul", "Müslüm Gürses Konser Albümü", 1990'da "Meyhaneci / Kırık Sazım", "Hüzünlü Günler", "Arkadaş Kurbanıyım", "Güle Güle Git", 1991'de "Bir Bilebilsen/Zalim", "Sen Nerdesin Ben Nerdeyim", "Yüreğimden Vurdun Beni", "Bir de Benden Dinleyin", "Her Şey Yalan", "Yaşamalısın", 1992'de "Müslümce 92", 1993'te "Ah Gülüm", "Dağlarda Kar Olsaydım", "Kralların Müzik Şöleni", 1994'te "Senden Vazgeçmem", "İnsaf-Kahire Resitali", 1995'te "Benim Meselem", "Bir Avuç Gözyaşı", 1996'da "Topraktan Bedene", "Şiirlerim Şarkılarım", 1997'de "Sultanım", "Usta-Ne Yazar", "Nerelerdesin", 1998'de "Müslüm Gürses Klasikleri" albümleri çıktı.

"Arkadaşım", "Garipler" ve "Vay Canım" albümlerini 1999'da müzikseverlerle buluşturan sanatçının, 2000'de "Biz Babadan Böyle Gördük", "Zavallım", 2001'de "Müslümce Türküler", "Sadece", "Yanlış Yaptım", "Dünya Yalan", 2002'de Açık Hava Konser albümleri-1, 2, 3, "Müslüm Baba ile Yolculuk", "Paramparça", 2003'te "Yanarım", "İkimizin Yerine", 2004'te "Uyanma Zamanı", 2005'te "Ayrılık Acı Bir Şey", "Bakma", 2006'da "Gönül Teknem", "Aşk Tesadüfleri Sever", 2009'da "Sandık", 2010'da "Yalan Dünya", 2013'te "Veda-Ervah-ı Ezelde", 2013 ve 2014'te "Baba Şarkılar 1-2" albümleri yayımlandı.

KAMERA KARŞISINA GEÇTİĞİ 1979'DAN İTİBAREN 38 FİLMDE OYNADI

Arabesk furyasının yükseldiği dönemde Yeşilçam'a da adım atan Gürses, çoğu şarkılı, türkülü 38 filmde rol aldı. Sanatçı ilk kez 1979'da çekilen "İsyankar" filmiyle kamera karşısına geçerken, genellikle suça sürüklenen, alkolizmin batağına saplanmış gençlerin acı dolu hayat hikayelerinin işlendiği filmlerde rol aldı. Müslüm Gürses, 1980'de "Bağrı Yanık", "İtirazım Var", "Hasret", "Kul Sevdası", "Zeytin Gözlüm", 1981'de "Mutlu Ol Yeter", 1983'te "Anlatamadım", 1984'te "Ağlattı Kader", "Bir Yıldız Doğuyor", "Çare Sende Allah'ım", "Garibanlar", "Sev Yeter", 1985'te "Güldür Yüzümü", "İkizler", "Kul Kuldan Beter", "Yaranamadım", 1986'da "Beleşçiler", "Çığlık", "Seher Vakti", "Töre", "Yıkıla Yıkıla", "Kader Rüzgarı", "Kısmetin En Güzeli", "Küskünüm", 1987'de "Oğlum", "Talihsizler", 1988'de "Yalnızlık Korkusu", 1990'da "Dertler İnsanı", "Dünya Boştur", 2000'de "Sevmemeli", 2002'de "Bir Akıllı Bir Deli", "Muhabbet Kuşları", "Ömerçip", 2005'te "Balans ve Manevra", 2006'da "Amerikalılar Karadeniz'de 2", 2008'de "Esrarlı Gözler", 2011'de "Şov Bizinıs" filmlerinde oynadı.

Çocukluğundan itibaren tüm filmlerini izlediği ve büyük hayranlık duyduğu sinema oyuncusu Muhterem Nur ile 1982'de Malatya turnesinde ilk kez karşılaşan ve "Sahneye ilk kim çıkacak" kavgası eden sanatçı, bu olaydan sonra Nur'dan ayrılmadı.

Gürses, Nur ile 1986'da hayatını birleştirdi. O dönem Türk sinemasında oldukça popüler olan Nur, eşinin isteğiyle sanat yaşamını sonlandırırken, Gürses'in yaşamındaki en büyük destekçisi oldu. Sanatçının, "Esrarlı Gözler" isimli şarkısını Muhterem Nur için bestelediği söylendi.

Yaklaşık 44 yıllık kariyerinde 78 albüm çıkaran sanatçı, hayatı boyunca "kenar mahalle" ya da "varoş" müziği yaptığı yönünde eleştirilere maruz kalsa da her türden müzisyenin ve müzikseverin saygısını kazandı.

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012'de geçirdiği baypas ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve dört ay yoğun bakımda kaldı. Tedavi gördüğü hastanede 3 Mart 2013'te vefat eden Gürses'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tutuklandı

Müslüm Gürses aramızdan ayrılalı 13 yıl oldu

Milyonlarca emekliye ikramiyeden kötü haber: Zam beklentisi rafa kalktı

AK Parti duyurdu: Bedelli askerliğe zam

Bölgesel Kriz ve Türk İhracatçıları Bekleyen Riskler

Siirt Türkiye’ye Örnek Oldu

RAMAZAN’DA GÖZ KURULUĞU BELİRGİNLEŞEBİLİYOR

KOLON KANSERİNDE 7 RİSK FAKTÖRÜNE DİKKAT!

SPK’dan Borsada Açığa Satış Freni

İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den komisyon raporuna sert tepki: Bunlar yargılanma derdine şimdiden düşmüşler!

Küresel Ekonomide Savaş Dönemi Başlıyor

Elazığ’daki doğal gaz yatırımlarıyla abone sayısı yaklaşık 270 bine ulaştı

Mavi İz Projesiyle Deniz Kirliliğine Sanat Dokunuşu

BAŞKENT İZ KADINLARI YARI FİNALDE

Bu Ramazan, Fitre, Zekât ve Bayram Bağışlarınız Otizmli Çocukların Geleceğine Dönüşsün

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2.500 Yıllık Deprem Senaryosunda Hizmet Sürekliliği Sağlayacak Şekilde İnşa Edildi

Hüseyin Baş: ABD, dünyanın mafya örgütü gibi davranıyor

SOSYAL MEDYADAKİ EGZERSİZLER SAKATLAYABİLİR

LÖSEV’DEN İSTANBUL’DA KOLİ KOLİ MUTLULUK

TÜRK EĞİTİM VAKFI’NDAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

ÜSKÜDAR’DA DEPREM HAFTASI’NDA KAPSAMLI FARKINDALIK PROGRAMI

SAVTEK DERGİ MART SAYISI ÇIKTI!

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde İşitme Sağlığının Önemine Güçlü Vurgu

İran basını: Ahmedinejad öldürüldü

ŞİFANUR GÜL: “KAYBOLURSAM KÜÇÜK ŞİFA’YA BAKARIM”

Erzurum Vakıflar’dan Ramazan’da Gönül Sofrası

Hamaney hayatını kaybetti

Hamaney'in kızı, damadı, torunu ve gelini hayatını kaybetti

Türk Çam Balını Manuka Balına Rakip Yapacak Proje Hayata Geçiyor

Yüzdeki Şişkinlik Ödem mi, Yanlış Cilt Bakımı Rutini Sonucu mu?

Yükleniyor

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tutuklandı

AK Parti duyurdu: Bedelli askerliğe zam

Siirt Türkiye’ye Örnek Oldu

Elazığ’daki doğal gaz yatırımlarıyla abone sayısı yaklaşık 270 bine ulaştı

Bu Ramazan, Fitre, Zekât ve Bayram Bağışlarınız Otizmli Çocukların Geleceğine Dönüşsün

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2.500 Yıllık Deprem Senaryosunda Hizmet Sürekliliği Sağlayacak Şekilde İnşa Edildi

LÖSEV’DEN İSTANBUL’DA KOLİ KOLİ MUTLULUK

TÜRK EĞİTİM VAKFI’NDAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

ÜSKÜDAR’DA DEPREM HAFTASI’NDA KAPSAMLI FARKINDALIK PROGRAMI

SAVTEK DERGİ MART SAYISI ÇIKTI!

İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den komisyon raporuna sert tepki: Bunlar yargılanma derdine şimdiden düşmüşler!

Hüseyin Baş: ABD, dünyanın mafya örgütü gibi davranıyor

Sinan Demir’den Erzurumspor’a Şampiyonluk Desteği

AK PARTİLİ VEKİL FIRAT’TAN 28 ŞUBAT UYARISI: PUSUDA BEKLİYORLAR!

İbrahim Küçükoğlu: 28 Şubat Darbe Zihniyetini Bir Kez Daha Kınıyoruz

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: TÜRKMEN DE KÜRT DE APOSUZ OLUR!

Yavuz Ağıralioğlu’ndan “statü” tepkisi

FUAT GEÇEN’DEN TERÖRSÜZ TÜRKİYE UYARISI: DİKKATLİ OLUNMALI!

“Şaibeli hakim ve savcılar emekli edilecek”

AK PARTİLİ VEKİL FIRAT’IN, ‘LAİKLİK’ TARTIŞMASI YORUMU

Gülsin Onay liderliğindeki uluslararası yarışma tamamlandı

Uzmanlardan zehirlenme riski uyarısı: Sosyal medyadaki “virüs üretme” trendi okullara ulaştı

“ÇATLI” Afişi Yayınlandı: SERİNİN İLK FİLMİ 20 Mart’ta VİZYONDA

TÜİK Verilerinin Görünmeyen Yüzü: Türkiye’de Evli Çiftlerin Sadece Yüzde 5’i Mutlu

ÇATLI: Çekimleri Tamamlanan “ÇATLI” filminden yeni yılın ilk fragmanı

2026’nın İlk Vizyonunda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

Sormam Lazım’ın bu hafta konuğu Güldür Güldür Show ve Temel filmi serilerinden tanıdığımız Alper Kul…

“ÇATLI” GELİYOR: 20 Mart’ta Sinemalarda Yeni Fragman Yayınlandı

Çift Terapisti Sevilay Abudaram'dan 2026 Yılı İçin Çiftlere 6 Öneri

2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Belli Oldu!

RAMAZAN’DA GÖZ KURULUĞU BELİRGİNLEŞEBİLİYOR

KOLON KANSERİNDE 7 RİSK FAKTÖRÜNE DİKKAT!

SOSYAL MEDYADAKİ EGZERSİZLER SAKATLAYABİLİR

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde İşitme Sağlığının Önemine Güçlü Vurgu

Yüzdeki Şişkinlik Ödem mi, Yanlış Cilt Bakımı Rutini Sonucu mu?

Ramazan'da sindirim sağlığını korumak için bu önerilere dikkat!

HORLAMA 20’Lİ YAŞLARDA ARTIYOR!

Zayıflama İğneleri Gözleri Nasıl Etkiliyor? Uzmanlardan Hızlı Kilo Kaybına Karşı Uyarı

PROF. DR. AHMET KARACALAR UYARDI: GÖZDEN KAÇAN TEHLİKELİ YAĞ! - ENSE HÖRGÜCÜ

Sahur önemli! Uzun açlık kas kaybı riskini artırabilir!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13