• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

PALANDÖKEN TÜNELİ VE GÜNEY İLÇELERİ

Ulaşım, insanların şu ya da bu şekilde toplum yaşamına katılmak için kullanmak zorunda olduğu "kamusal bir hak" tır. Bu nedenle ulaşım, medeniyetin ve gelişimin en önemli göstergesidir. Bölgeyle ilgili diğer bütün

GÜNDEM 8.11.2025 19:49:00 86 0
PALANDÖKEN TÜNELİ VE GÜNEY İLÇELERİ

Ulaşım, insanların şu ya da bu şekilde toplum yaşamına katılmak için kullanmak zorunda olduğu "kamusal bir hak" tır. Bu nedenle ulaşım, medeniyetin ve gelişimin en önemli göstergesidir. 

Bölgeyle ilgili diğer bütün sosyal hizmetler ancak iyi bir ulaşım ağıyla gerçekleşebilecek hizmetlerdir. Bölgelere ve ilçelere hizmetler yapılırken ihtiyaç durumuna, bölgelerin gelişmişlik ve öncelik durumuna göre hizmetlerin yapılıp, yapılmadığına bakmamız gerekiyor. 

Palandöken dağı güney ilçeleri ile arasına adeta bir set çekmiş ve sırtını dönmüş durumda. Bu bölgeniz fiziki gerçekliği, yalnız bu ilçelerle ulaşımı ve iletişimi zorlaştıran diğer bir neden siyaset ve bürokrasi engelidir. Bölge halkı bir ayrımcılığa maruz kaldığının farkındadır. Bölgenin bu ayrımcılığı devlettin kendi verileri de desteklemektedir.

  İşte o veriler; ’’Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Türkiye'deki ilçelerin 2022 sosyo- ekonomik gelişmişlik sırasına ilişkin yapmış olduğu araştırmanın sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre Türkiye'de toplam 973 ilçe vardır.

 Sosyal Ekonomik ve Gelişmişlik Araştırması (SEGE) 2022 çalışmasında ilçelerin gelişmişliklerine dair veriler 56 değişken kullanılarak elde etmiştir.

 İşte o çalışmada kullanılan bazı değişkenler; demografi, istihdam ve sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, finansal, rekabetçilik, yenilikçilik, yaşam kalitesi vb. alanlarda elde ettiği bu verilerle ilçelerin gelişmişlik düzeyleri belirlenmiştir.

’’ İLÇE GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI GRUP Karaçoban 952 6 Karayazı 966 6 Tekman 969 6

Bu ilçelerinin yanında Köprüköy ve Çat ilçelerinin de Türkiye’de ilçeler arası gelişmişlik sıralamasında en geri sırada yer alıyor olması Erzurum için bir utanç vesikası olması gerekiyor.

Geri kalmış bu ilçelerin en büyük özelliği nüfusun büyük çoğunlüğü Kürt vatandaşlarımızdan oluşuyor olmasıdır. Güney ilçelerinin nüfus durumuna da bir bakalım; -Hınıs:28.832 -Tekman:25.969 -Karayazı:23.376 -Karaçoban:22.250 Bu ilçelerin toplam nüfusu: 98.427 kişidir.

 Yüz bin nüfusun kaderini ve gelişimini etkileyen en önemli olgu hiç şüphesiz ulaşımdır. 

Onun için ‘’Palandöken Tüneli’’ hem bölge halkı hem de Erzurum kenti için önemlidir. İklim şartları nedeniyle Güney İlçeleri ile sağlıklı bağlantı ve ulaşımda en iyi çözüm tüneldir. 

Bu Tünelin yapılmasıyla birlikte Tekman, Hınıs, Karayazı, Karaçoban yollarının bu tünele bağlantısının sağlanması sadece güney ilçelerinin ulaşımını rahatlatmaz. 

Aynı zamanda Muş,Van, Diyarbakır kısacası Güneydoğu’yu Doğu’ya bağlayarak güçlü bir ulaşım ağı da kurulmuş olacaktır. Bu da hem güney ilçelerin gelişimine hem de kentin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Erzurum haritasına baktığımızda Erzurum’a en yakın ilçe Tekman’dır. 

Yola çıktığınız zaman özellikle kışın en uzak ilçe konumuna düşüyor. Son köylerine varıncaya kadar özellikle kışın yol mesafesi 200 km’yi bulabiliyor. Bu durumdan orada yaşayan halk ve ilçeye görevleri dolayısıyla gelen memurlar şikayetlerine neden olmaktadır. 

Güney ilçeleri içinde özellikle Tekman ilçesi kışın çok sıkıntılı bir ilçe durumundadır. Birbirinden farklı ve uzak bölgeleri olan dağınık bir ilçedir. 

Ulaşımın yanında diğer birçok sorunları da mevcuttur. Bütün bu sorunların türevi ise bu ulaşımdır. Ulaşım halledilirse bölgenin diğer sorunların çözümü de hiç şüphesiz kolaylaşacaktır. 

Nene hatun köyü yakınından geçen Tekman yoluna daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim. Yol mühendislik hatası bir yoldur. Yirmi yıllık bir çalışma ve emek sonucunda ancak bu yolu yapabildiler. Bu yolun güzergahına onay verenler bölgenin şartlarını ve koşullarını gözeterek yapmadıkları kesindir. Bu yolun projesinde imzası olanlar ya bilmiyorlar ya da bilmek istememişler. 

Çünkü özellikle kışın 2 bin 874 rakımı olan Ejder Tepesine kar yağışıyla birlikte başlayan buzlanma dolayısıyla çıkmak neredeyse imkansızlaşıyor. Böyle bir yolu nasıl yapmışlar anlayabilmek gerçekten çok zor. Devlet, yollar ve tüneller yapabilecek imkanlara ve kapasiteye sahiptir. 

Siyasilerin zamanında bölge halkına bu tünelle ilgili vermiş olduğu vaatleri var. ‘’Recep Tayyip Erdoğan 21 Mart 2014 Erzurum İstasyon caddesindeki mitinginde Tekman tünelini ilk kez dillendirdi.

 ’’İnşallah Tekman tünelinin de talimatını verdim, onun üzerinde de ayrıca çalışıyoruz. Çünkü o yolu tünelle iyice kısaltacağız ve o sorunu çözeceğiz inşallah’ demişti.

  Daha sonraki birçok siyasetçi bunu siyaset malzemesi olarak kullanmıştır. Mecliste bu tünelin yapılması ile ilgili soru önergesi dönemin Ulaştırma Bakanına verilmesine rağmen bir sonuç alınmamıştır. Son günlerde yine meclis kürsülerinde ve basın açıklamalarında milletvekilleri daha önce dile getirdikleri sorunlarla ilgili bir kez daha basına beyanatlar vermekte ve çözüm geliştireceğne dair açıklamalar yapmaktalar. 

Bahsettikleri hizmetlerle ilgili plan ve bütçe komisyonunda bu hizmetlere pay ayrılmış mıdır? Yapılacak hizmetlerin projeleri ve ihaleleri yapılmış mıdır? Bunlarla ilgili somut adımlar atılmadan halk bu beyanatlara bir kez daha inanmayacaktır.

Siyasetçilerin anlaması için bu tünel yapılırsa bölgenin ulaşım seyri nasıl değişir, Ona bir bakalım; ‘’Erzurum ile Tekman arasındaki Nene Hatun'dan çıkan yola 6 kilometrelik bir tünel yapılırsa karayolu 66 kilometreden 41 kilometreye, 8,5 kilometrelik tünel yapılırsa karayolu 36 kilometreye düşecek. 

Ya diğer ilçeler ve Muş'un durumu ne olacak? -Tekman Tüneli projesi, 165 kilometrelik Erzurum- Hınıs arası karayolunu 91 kilometreye, 235 kilometre olan Erzurum- Muş arasını 190 kilometreye düşürecek.’’ Tünelin uzunluğuna bağlı olarak güney ilçeleri ve diğer güney illeri ile olan ulaşım mesafesi daha da kısa hale gelecektir.

Hükümet iradesini ve kararını ortaya koysaydı ve bu tüneli gerçekten yapmak isteseydi çoktan yapılmıştı. O isteği ve iradeyi ortaya koyamadığı için yapılmadı. 

Bölgeyi ulaşımda rahatlatacak bu tünel hem masraf hem de km olarak yapılmış daha birçok tünellerden az bir maliyete sahip olmasına rağmen öncellenen bir yol olarak görülmediği için yapıldı. Siyasi iradenin, isteği ve öncellik verilmesi sonucu Ovit ve Prinkayalar tünelleri yapıldı. 

İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Tüneli, Rize ve Erzurum arasındaki ulaşımı sağlayan bir yol oldu. Ovit Tüneli'nin uzunluğu 14,346 kilometredir. Bu tünel Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacaktır.

 Yine Erzurum- Artvin yolunda, Tortum Gölü ile Tortum Şelalesi yakınlarındaki geçitte yapılan Pirinkayalar Geçidi 2 bin 246 metrelik bir geçittir. Pirinkayalar Tünelini bin 100 metrelik bir bağlantı yolu ile geçildi. Demek ki istendiğinde yollar ve geçitler yapılabiliyor. Sadece bölgeler farklı olunca hizmetlerde de farklılıklar olabiliyor.

Yapılmış bu hizmetler çok güzel ve ihtiyaç duyulan her yere yapılsın, niye yapıldı, diyemeyiz. Sorun; diğer bölgelerde de büyük bir gereksinim, aciliyet varken sorunlar ve ilçelerin geri kalmışlık durumları bilinmesine rağmen adımların atılmıyor olması. Zamanında Tekman’a gelen bir bakana orada ki vatandaşın biri ‘’bu yolumuzu yapın, bu yolumuz Karadeniz, Marmara bölgelerine yaptığınız hizmetlerin bize sadakası olsun’ diyor. 

Ne kadar üzücü bir durum. Vatandaş bir ayrımın yapıldığının farkındadır. Bu durum bölge halkının vicdanını yaralamaktadır. Daha kısa bir mesafe ve daha az bir maliyetle açılacak bu tünel neden göz ardı edildi, ediliyor soruyoruz? Ulaşım, insan için hem toplumsal, hem de bireysel yaşam için bir gereksinim ve zorunluluktur.

İnsanların temel gereksinimlerini yerine getirmesi, kamusal haklarını kullanması ve herhangi bir hizmetten faydalanması için ulaşım bir zorunluluktur. İnsanların hem etkileşiminde hem de iletişiminde ulaşım önemli yer tutar. Bu anlamda en etkili iletişim yüz yüze yapılan iletişimdir. Bu da ancak iki insanın birbirine kavuşmasıyla olur. Ulaşım bu kavuşma araçsallığı görür.

  İnsanların bir araya gelmesi üretimsel ve kültürel birikimi sağlaması için ulaşım kaçınılmaz bir araçtır. Ulaşım insanların sosyal ve kültürel bağının gelişmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Toplumsal bir varlık olan insan her türlü ihtiyaca ve soruna sahip olabiliyor. Önemli olan vatandaşın bu sorunlarına cevap olabilmektir.

Toplum siyasilere belli süreliğine yetki vermesi ve bu yetkiyle vergi emanetini doğru kullanması bir vicdan meselesidir. O parayı kimlik, inanç, dil bölge farklılıklarına bakmaksızın insanların ihtiyaç ve gelişmişlik durumuna göre harcamak gibi bir zorunluluğu vardır. O parayı kendi siyasi hedeflerinizi gerçekleştirmek veya o parayla insanlarımızın tercihini değiştirmeye ve siyasi çıkarlar elde etme hakkını hiçbir siyasi partiye vermez, vermemelidir.

Siyasi partiler iktidara geldiklerinde hizmet yaparken bölgenin siyasi yapısına bakmamalıdır. Hizmeti oy şantajı olarak kullanması doğru değildir. Hangi siyasi parti bunu yaparsa şantajdır, ahlaksızlıktır. Böylesi bir davranışın ortaya konması herhangi bir etik değerle bağdaşmaz.

Tayyar ÖZBEY/08.11.2025

Ramazan umre turları için kayıtlar başladı

"Yüzyılın Konut Projesi"ne başvurular pazartesi başlıyor

Katil İsrail'in Gazze'de ateşkesten bu yana düzenlediği saldırılarda 241 Filistinli hayatını kaybetti

ŞELALE EVLER PARKI HİZMETE GİRDİ

Deniz Feneri’nden En Büyük Su Yardımı Yola Çıktı!

ETÜ Kadına Yönelik Şiddet İçin Yürüdü

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE DOKTORA MEZUNİYET VE EN İYİ TEZ ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

Zorlu PSM'de Çocuklar İçin Sanat Dolu Bir Ara Tatil Heyecanı!

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir?

ASAŞ’tan Spora Bir Destek Daha: ASAŞ Voleybol Takımı Kuruldu

Pusula Holding Antalya’da Gerçekleştirilen Lansman Toplantısıyla Tanıtıldı

Coordinat Yapı'dan Potadan Fileye Uzanan Destek Zinciri

D vitamini tuzağı!

PALANDÖKEN TÜNELİ VE GÜNEY İLÇELERİ

Take Off İstanbul 2025: Bölgenin Teknoloji ve Girişim Zirvesi İçin Geri Sayım Başladı

Yılbaşında tamamı dağıtım garantili rekor büyük ikramiye tam 800 milyon TL!

Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!

GASTRONOMİNİN NABZI, ANTALYA’DA ATTI!

MİLLİ MATEMİN 87 YILI

ATA’YA SAYGI SEÇKİSİ: 193♾️

TÜRSAB’TA EŞİTSİZLİK TARTIŞMASI: M. NEZİH HACIALIOĞLU, DUYURUYU ELEŞTİRDİ

Koç Holding’den 10 Kasım Mesajı: “Seni Sevmeler Cumhuriyeti”

1907 FENERBAHÇE DERNEĞİ’NDEN 22. GELENEKSEL ANITKABİR ZİYARETİ

İstanbul’un müzik buluşması “Bu Festival Bizim” tüm enerjisiyle başladı

İBB, BALAT SPOR TESİSLERİ’Nİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLEDİ

Renkleri Solgun Görmek Görme Siniri Hastalıklarının Erken Belirtisi Olabilir!

“Palamut Zamanı” Prömiyerine Ünlü İsimler Akın Etti!

Dicle Elektrik Nusaybin’de Elektrik Altyapısı Yenileniyor

Mercedes-Benz, She’s Mentoring Programı’nın İkinci Yılını Tamamladı

KAGİDER/ TİCARETİN KADINLARI ETKİNLİĞİ İSTANBUL’DA

Yükleniyor

Ramazan umre turları için kayıtlar başladı

"Yüzyılın Konut Projesi"ne başvurular pazartesi başlıyor

Katil İsrail'in Gazze'de ateşkesten bu yana düzenlediği saldırılarda 241 Filistinli hayatını kaybetti

ŞELALE EVLER PARKI HİZMETE GİRDİ

Deniz Feneri’nden En Büyük Su Yardımı Yola Çıktı!

ETÜ Kadına Yönelik Şiddet İçin Yürüdü

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE DOKTORA MEZUNİYET VE EN İYİ TEZ ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

Pusula Holding Antalya’da Gerçekleştirilen Lansman Toplantısıyla Tanıtıldı

Coordinat Yapı'dan Potadan Fileye Uzanan Destek Zinciri

PALANDÖKEN TÜNELİ VE GÜNEY İLÇELERİ

Yücel Ahmet İşleyen’den Sert Tepki: “Her Üç Yılda Bir Aynı Acıyı Yaşatıyorlar”

Yaklaşık 4 gençten biri eğitimde ve istihdamda yok

BTP'den Elazığ'da Geleceği Savunmak

BTP'den Bursa'da ‘Geleceği Savunmak’ programı…

Ankara’da Erzurum Esintisi

ANAHTAR PARTİ 1. YAŞINI KUTLADI

Özgür Karabat'tan 'Bütçe' Eleştirisi: "Bunun Adı Bütçe Değil, Bunun Adı Olsa Olsa Vicdansızlıktır"

BTP'den Adana'da Geleceği Savunmak programı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU ANITKABİR’DE ATA’NIN HUZURUNA ÇIKTI

BTP’den Uşak’ta “Geleceğimizi Savunmak” programı…

İstanbul’un müzik buluşması “Bu Festival Bizim” tüm enerjisiyle başladı

Hurafeler İnancı Gölgeliyor: “Din Korkuyla Değil, Anlamla Yaşanmalı”

BİLGE ÖZTÜRK’TEN 2026’YA İLHAM VEREN İMAJ DEĞİŞİMİ

ALTIN PORTAKAL’IN GALİBİ “TAVŞAN İMPARATORLUĞU”

ALTIN PORTAKAL’IN SON SÖYLEŞİSİNDE ARDA TURAN KONUŞULDU

Yeşil Vatan Film Yarışması’nda başvurular 30 Kasım’a kadar uzatıldı

1 MİLYON TL ÖDÜLLÜ FİLM VİZYONDA

ALTIN PORTAKAL’DAN 29 EKİM’E ÖZEL GALALAR

SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN İSİMLERİ BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ JÜRİLERİNDE

SETLERİN RENGİ YEŞİLE DÖNECEK

Alzheimer hastalığının 10 uyarıcı belirtisi nedir?

D vitamini tuzağı!

EVİNİZDE YAŞLI, ÇOCUK YA DA KRONİK HASTALIĞI OLAN BİRİ VARSA!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Anlam ve amaçsızlık beyin orkestrasını bozar”

Prostat, yaş ilerledikçe kanserli hücre üretiyor

ÜLKEMİZDE ORGAN NAKLİ BEKLEYEN HASTA SAYISI ALARM VERİYOR!

Sadakat kendine dürüst olmakla başlıyor!

Bilinçsiz Ağrı Kesici Kullanımı Sandığınızdan Daha Tehlikeli Olabilir!

Kabızlığa Karşı Lif, Probiyotik, Kivi, Mineralli Sular ve Kuru Erik İle Doğal Destek

TAKSİM’DE YAŞANAN KORKU EVİ DEHŞETİ SONRASI UZMANLARDAN UYARI: “ADRENALİN ARARKEN TRAVMA YAŞANABİLİR!”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4