10085,50%0,10
35,32% -0,15
36,74% 0,70
2992,75% -0,26
4821,21% -0,78
S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, asgari ücretin enflasyon hedefiyle geçen yıl ve bu yıl sonu enflasyonu arasında bir ortalamaya göre artacağını tahmin etti.
S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, asgari ücretin enflasyon hedefiyle geçen yıl ve bu yıl sonu enflasyonu arasında bir ortalamaya göre artacağını tahmin etti. Gill, "Bu yıl sonunda enflasyonu yüzde 44 olarak öngörüyoruz. Yüzde 44 ile hedef olan yüzde 17'nin ortalaması yaklaşık yüzde 30" dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin kredi notunu “B+”dan “BB-”ye yükseltti ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirledi. Bu önemli not artışı, uluslararası finans dünyasında ve Türkiye ekonomisinde olumlu bir gelişme olarak karşılandı. S&P’nin Kıdemli Direktörü Frank Gill, bu artışın tek bir yıl için oldukça büyük bir yükseliş olduğunu ve iyi haber anlamına geldiğini belirtti.
ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI VE ENFLASYON BEKLENTİSİ
Frank Gill, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Gill, Orta Vadeli Program çerçevesinde gelir politikasına dair kararların, gelecek yılın enflasyon hedefi ile ne derece uyumlu olacağının yakından izlendiğini söyledi. Gill, “Asgari ücret artışı, geçmiş enflasyonla daha uyumlu olursa manşet enflasyonu ne kadar hızlı düşürebilecekleri konusunda soru işaretleri oluşabilir” dedi.
ASGARİ ÜCRETE 30'LUK ZAM BEKLENTİSİ
Gill, Türkiye’nin ekonomik koşulları bağlamında asgari ücretin muhtemelen geçen yıl ve bu yılın sonundaki enflasyon oranlarıyla 2024 hedefi arasında bir ortalamayla artırılacağı beklentisini dile getirdi. “Bu yılın sonunda enflasyonu yaklaşık yüzde 44 olarak öngörüyoruz,” diyen Gill, enflasyon hedefinin ise yüzde 17 olduğunu hatırlatarak, “Yüzde 44 ile yüzde 17’nin ortalaması yaklaşık yüzde 30 ediyor. Bu, açıkça önemli bir karar çünkü yaşam maliyeti ciddi biçimde artmış durumda” ifadelerini kullandı.
Gill ayrıca, Türkiye'deki ekonomik baskıların Avrupa ve Doğu Avrupa'dakinden daha yoğun olduğunu belirterek, dezenflasyon sürecinin uzun süreceği tahminini paylaştı. Bu, Türkiye'de artan yaşam maliyetlerinin ve yüksek enflasyonun yarattığı zorlukların daha fazla süreceğinin sinyalini verdi.