10640,86%0,61
42,21% 0,00
48,93% 0,03
5697,07% 1,63
9299,55% -0,01
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Yayımlanan listelerdeki veriler, 37 firmanın bu yasa dışı uygulamaları tekrarladığını gösteriyor. Ocak-Temmuz 2025 döneminde gerçekleştirilen 732 binin üzerindeki gıda kontrolünde, 17 binden fazla idari para cezası kesildi. Denetimler sonucunda uygunsuzluk tespit edilen ürünler “sağlığı tehlikeye düşürecek” ve “taklit ve tağşiş yapılan” olmak üzere iki kategoride sınıflandırılıyor.
“Taklit ve tağşiş” kapsamındaki ihlaller ise “aynı değeri taşımayan madde eklenmesi” ve “temel özelliği etkileyen içerik eksikliği” başlıklarında toplanıyor. YIL İÇİ TEKRARLAR VE ÜRÜN GRUPLARI Bakanlık listelerinde zeytinyağı, bal, baharat, süt ürünleri ile et ve et ürünleri başta olmak üzere birçok kategoride firmalar yer aldı. “Aynı değeri taşımayan madde eklenmesi” başlığı altında yılın başından bu yana 453 kayıt bulunduğu bildirildi. Bazı firmaların aynı ay içinde birden fazla ürünüyle, yıl boyunca ise defalarca listelerde göründüğü tespit edildi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: KAPATMA SÜRECİ ADLİ MAKAMLARDA Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, aynı firmanın birden fazla kez listelerde yer almasına ilişkin, “Bazı firmalar taklit veya tağşiş fiiline konu ürünleri piyasaya arz etmeye devam etmeleri veya bu fiili başka ürün gruplarında da işlemeleri nedeni ile listede tekrar yer alıyor” bilgisini paylaştı. Kapatma taleplerine yönelik olarak ise, “Kapatma süreci ile ilgili yetki adli makamlarda. Üç yıl içerisinde aynı fiilin ikiden fazla tekrarına düşen firmalar ile ilgili olarak adli para cezası uygulanır. Ayrıca adli makamlara suç duyurusunda bulunularak işletmenin faaliyetten men edilmesi talep edilir. Bu karar da adli makamlarca değerlendirilir” denildi.