9977,94%1,13
35,54% 0,38
36,54% -0,16
3088,94% -0,13
4952,22% 0,14
Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) tarafından düzenlenen ve temiz su ile atık su yönetimi alanında inovatif fikir ve projeleri teşvik etmeyi hedefleyen “Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler” yarışmasının kazananı belli oldu.
Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) tarafından düzenlenen ve temiz su ile atık su yönetimi alanında inovatif fikir ve projeleri teşvik etmeyi hedefleyen “Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler” yarışmasının kazananı belli oldu. Çimsa, Decacorn Angels, DFDS, Enerjisa ve SOCAR Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen yarışmada, Algbio isimli girişim birinci seçilerek 350 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Yarışma, 14 Ocak 2025 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Programda, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Enerjisa Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü Ersin Esentürk ve dünyaca ünlü Serbest Dalış Milli Sporcumuz Şahika Ercümen konuşmacı olarak yer aldı.
Teknolojide Kadın Derneği’nin (Wtech), kadın girişimcilere yönelik, temiz su ve atık su yönetimi alanında sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak ve etkisini güçlendirecek yeni fikir, proje, ürün ve hizmetleri teşvik etmek amacıyla düzenlediği “Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu.
Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması, herkesin güvenilir ve erişilebilir içme suyuna evrensel ve eşit biçimde erişimini güvence altına almayı ve temizlik ile sıhhi koşulların eşit biçimde sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, bu yarışma ile su kirliliğini azaltmak, çöp boşaltmayı ortadan kaldırmak ve zararlı kimyasalların salınımını en aza indirerek su kalitesini yükseltmek amaçlanıyor. Çimsa, Decacorn Angels, DFDS, Enerjisa ve SOCAR Türkiye iş birliğiyle hayata geçen yarışmaya yoğun ilgi gösterildi.
Mentorluk ve Eğitim Süreçleri
Katılımcılar, Decacorn Angels yatırımcı üyesi Engür Rutkay tarafından verilen pitching eğitimleri ve uzman mentorluk programlarında destek aldı. Mentorluk programları kapsamında: Finans Oturumu, Globalturk Capital Kurucu Ortağı Barış Öney, Strateji ve İş Geliştirme Oturumu, Eğitmen & Yazar, Dijital İletişim Danışmanı Ercüment Büyükşener ve Hukuk Oturumu, SRP Legal CEO & Ortak Avukat Ayhan Kılınç tarafından yönlendirildi.
7 Finalist Jüriye Proje ve Fikirlerini Sundu
SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanı Akın Börekçi, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Deniz Ülke Kaynak, Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, Enerjisa Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü Ersin Esentürk, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy, Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayriye Karadeniz, Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akça ve Çimsa İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Çörtelekoğlu, jüri üyeleri olarak projeleri değerlendirdi.
Algbio projesi büyük ödüle layık görüldü
Ön elemeyi geçen 7 girişim ekibi arasından, jüri değerlendirmesi sonucunda birincilik ödülünün sahibi Algbio oldu. Birinci seçilen girişim 350.000 TL’lik ödülün sahibi oldu.
Teknolojide Kadın Derneği Kurucusu Zehra Öney, yarışmanın vizyonunu şu sözlerle özetledi:
“Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması, yalnızca kadın liderliğini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda geleceğimizin en kritik meselelerinden biri olan su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için yenilikçi çözümler geliştirilmesine de zemin hazırlıyor. Yarışmamızda bu yıl birinci olan AlgBio, Selen Şenal liderliğinde gerçekleştirdiği çığır açan girişimiyle hepimizi gururlandırdı.
AlgBio, endüstriyel karbondioksit salınımını azaltmak, denizlerdeki müsilaj sorununa neden olan azot ve fosfor gibi kirleticileri engellemek ve atık suları %95 oranında temizleyerek yeniden kullanılabilir hale getirmek gibi çevresel problemlere alg teknolojisiyle etkili çözümler sunuyor. Üstelik bu süreçte biyoyakıt, bioplastik ve sürdürülebilir ürünler üreterek ekonomik sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Patentli teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımıyla AlgBio, hem Türkiye’de hem de dünyada fark yaratacak bir potansiyele sahip.
Kadın mühendislerimizin ve girişimcilerimizin yaratıcılığıyla şekillenen bu tür projeler, yalnızca çevre sorunlarına değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine de hizmet ediyor. Daha yaşanabilir, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya için güçlü adımlar atıyoruz ve bu başarıların bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz.”
Teknolojide Kadın Derneği Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı ve Enerjisa Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü Ersin Esentürk;
“Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, sadece bugünümüz için değil, yarınlarımız için de kritik bir öneme sahip. Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması, kadın liderleri destekleyerek temiz suya erişim ve atık su yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretme çabamızın bir parçası. Aynı zamanda, bu projeyle kadınların iş hayatındaki yerinin ve karar alma mekanizmalarındaki etkilerinin artırılmasının da ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Teknoloji ve inovasyonu, toplumsal fayda ile buluştururken, su kaynaklarımızın korunmasını bir sorumluluk değil, bir zorunluluk olarak görüyoruz. Çünkü biliyoruz ki sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği ancak birlikte harekete geçerek ve cesur adımlar atarak mümkün olabilir ” dedi.
Gelecek Vizyonu
Suda Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması, yenilikçi fikirlerin hayata geçmesi için bir platform sunarken, kadın mühendisleri ve girişimcileri destekleyerek su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması adına sektöre öncülük etmeye devam ediyor. Teknolojide Kadın Derneği, yarışmayı 2025 yılında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) yönelik olarak SKA 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji temasıyla sürdürmeyi hedefliyor.
Teknolojide Kadın Derneği Hakkında
Teknolojide Kadın Derneği, teknoloji ve inovasyon alanında sayıca az ve motivasyonu düşük kadınların gücünü artırmayı, sürdürülebilir çözümleri desteklemeyi ve toplumsal faydayı ön planda tutmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, kadın girişimcileri ve liderleri teşvik eden projeler geliştirerek, teknoloji odaklı bir ekosistemin inşasına katkı sağlamaktadır.
Eğitim, mentorluk, istihdam fırsatları ve sürdürülebilirlik temelli projelerle topluma değer katmayı hedefleyen Teknolojide Kadın Derneği, kadınların teknoloji alanında daha görünür ve etkin olmasını desteklerken, eşitlikçi bir geleceğin inşasında öncü rol üstlenmektedir.