• BIST 100

    16272,75%0,49
  • DOLAR

    44,11% 0,08
  • EURO

    50,98% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7300,61% -0,48
  • Ç. ALTIN

    11762,72% -0,52

Türkiye OECD’den koptu: Enflasyonda en yakın ülkeye görülmemiş fark

OECD’nin Ocak 2026 tüketici fiyat endeksi verilerine göre üye ülkelerde yıllık enflasyon ortalama yüzde 3,3 seviyesine geriledi.

Ekonomi 12.03.2026 17:22:00 4 0
Türkiye OECD’den koptu: Enflasyonda en yakın ülkeye görülmemiş fark

OECD’nin Ocak 2026 tüketici fiyat endeksi verilerine göre üye ülkelerde yıllık enflasyon ortalama yüzde 3,3 seviyesine geriledi. Türkiye ise yüzde 30,7 ile OECD içinde açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke oldu. Gıda enflasyonu Türkiye’de yüzde 31,7, enerji enflasyonu yüzde 28,2 olarak hesaplandı. Euro Bölgesi ve G7 ülkelerinde enflasyon çoğunlukla yüzde 2 civarında seyrederken OECD genelinde enerji fiyatları yüzde 0,6 geriledi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayımladığı Ocak 2026 tüketici fiyat endeksi verileri, üye ülkelerde enflasyonun genel olarak gerilediğini ortaya koyarken Türkiye’nin yüksek enflasyonla diğer ülkelerden belirgin biçimde ayrıştığını gösterdi.

OECD genelinde yıllık enflasyon yüzde 3,3 seviyesine gerilerken Türkiye’de aynı dönemde yıllık enflasyon yüzde 30,7 olarak hesaplandı. Bu oran Türkiye’yi OECD ülkeleri arasında açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda tutmaya devam etti.

OECD ÜLKELERİNDE ENFLASYON SINIRLI KALDI

Ocak 2026 verilerine göre Türkiye’nin ardından en yüksek enflasyon Kolombiya’da yüzde 5,4 olarak kaydedildi. İzlanda’da yıllık enflasyon yüzde 5,2 olurken Avustralya ve Meksika’da yüzde 3,8, Estonya’da yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşti.

OECD ortalaması yüzde 3,3 olurken birçok ülkede enflasyon oranı yüzde 3 civarında ya da altında kaldı. Birleşik Krallık’ta yıllık enflasyon yüzde 3,2, Litvanya’da yüzde 3,1, Yeni Zelanda’da yüzde 3,1, Letonya’da yüzde 2,9 olarak ölçüldü. ABD’de yıllık enflasyon yüzde 2,4, Kanada’da yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşirken Almanya’da yüzde 2,1 olarak hesaplandı. Fransa’da yüzde 0,3 ve İsviçre’de yüzde 0,1 gibi oldukça düşük oranlar kaydedildi.

EURO BÖLGESİ VE G7 ÜLKELERİNDE ENFLASYON OECD

 verilerinin ortaya koyduğu tablo, gelişmiş ekonomilerde enflasyonun görece düşük ve daha dengeli seviyelerde seyrettiğini gösteriyor. Euro Bölgesi ekonomilerinde enflasyon genel olarak yüzde 2 civarında seyrederken Almanya’da yüzde 2,1, İtalya’da yüzde 1 ve Hollanda’da yüzde 2,4 seviyeleri kaydedildi.

G7 ülkelerine bakıldığında da benzer bir görünüm dikkat çekiyor. ABD’de enflasyon yüzde 2,4, Kanada’da yüzde 2,3, Almanya’da yüzde 2,1 ve Japonya’da yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşti. Birleşik Krallık’ta yüzde 3,2 olarak ölçülen enflasyon G7 ülkeleri arasında en yüksek oranlardan biri olurken Fransa’da yıllık enflasyon yüzde 0,3 olarak kaydedildi. Bu tablo, Türkiye ile G7 ve Euro Bölgesi ekonomileri arasındaki fiyat artışı farkının oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

GIDA ENFLASYONUNDA DA TÜRKİYE İLK SIRADA OECD’nin yayımladığı gıda enflasyonu verileri de Türkiye’nin diğer ülkelerden belirgin biçimde ayrıştığını gösterdi. OECD genelinde gıda fiyatları Ocak 2026 itibarıyla yıllık bazda yüzde 3,7 artarken Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 31,7 olarak hesaplandı. Bu oran OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonu olarak kaydedildi. Türkiye’nin ardından Estonya’da gıda fiyatları yüzde 6 arttı. İzlanda’da yüzde 5,9, Kolombiya’da yüzde 5,1 ve Yeni Zelanda’da yüzde 5,1 oranında artış görüldü. Birçok Avrupa ülkesinde ise gıda fiyat artışlarının oldukça sınırlı kaldığı görüldü. Almanya’da gıda enflasyonu yüzde 2,6, ABD’de yüzde 2,1, Fransa’da yüzde 2 ve İsrail’de yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşti.

ENERJİ FİYATLARINDA OECD’DE DÜŞÜŞ, TÜRKİYE’DE ARTIŞ Enerji fiyatları açısından OECD genelinde daha farklı bir tablo ortaya çıktı. Ocak 2026 itibarıyla OECD ülkelerinde enerji fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 0,6 geriledi. Türkiye’de ise enerji fiyatları aynı dönemde yüzde 28,2 artış gösterdi. Bu oran Türkiye’yi enerji enflasyonunda da OECD ülkeleri arasında ilk sıraya taşıdı. Türkiye’nin ardından Avustralya’da enerji fiyatları yüzde 8,8, Yeni Zelanda’da yüzde 7, İsveç’te yüzde 5,9 ve Norveç’te yüzde 5,3 oranında arttı. Buna karşılık birçok OECD ülkesinde enerji fiyatlarının gerilediği görüldü. Danimarka’da enerji fiyatları yüzde 15 düşerken Kanada’da yüzde 10,9, Fransa’da yüzde 7,3 ve İtalya’da yüzde 6,1 oranında gerileme kaydedildi.

Türkiye OECD’den koptu: Enflasyonda en yakın ülkeye görülmemiş fark

İlaç fiyatlarına önce yüzde 6, sonra yüzde 8 zam: Etiketler değişiyor

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

SİBEL CAN PARİS’TE ZAMANSIZ ŞIKLIĞIYLA GÖZ KAMAŞTIRDI

Geleceğin hekimleri ilk adımı attı!

Bursa’da Doğal Gaz Şebekesi Yılda İki Kez Güvenlik Taramasından Geçiyor

Tuzu azalt, sağlığı artır!

MEMORIAL BODRUM’DA TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI DÖNEMİ

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN “VALİDEBAĞ KORUSU”NDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR AVRUPA’NIN EN İYİ UYGULAMALARI ARASINDA

GAZİANTEP’TE 2,5 MİLYON METREKARELİK DEV TİCARET ÜSSÜ YÜKSELİYOR

ERZURUM’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 108. YIL DÖNÜMÜ

AK PARTİLİ FIRAT, TBMM’DE ERZURUM’UN KURTULUŞUNU ANLATTI: TÜRKLER VE KÜRTLER, ORTAK VATAN BİLİNCİYLE AYAĞA KALKTI!

TÜRKİYE'DE HER 7 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

"Sünni de biziz, Şii de biziz. Hepimiz Müslümanız."

Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün Yeni Başkanı Ahmet Eker Oldu

SAĞLIK SİSTEMİNDE BİRİKEN SORUNLAR 14 MART ÖNCESİ YENİDEN GÜNDEMDE

Başkan Oral'dan 12 Mart Mesajı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: ANAHTAR PARTİ TÜRK SİYASETİNİN YENİ UMUDU

Çanakkale Zaferi’nin 111. Yıldönümü, Türkiye İş Bankası Müzesi’nde Anılıyor

Milli parklar kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

Emeklilerin maaş ve ikramiyeleri bayram öncesi ödenecek

İstiklal Marşı 105 yaşında

ETÜ Öğrenci Toplulukları ÜNİDES'ten 7 Proje İçin Destek Almaya Hak Kazandı

“MARBLE Fuarı’nın verimli geçmesi için çalışıyoruz”

Eczacıbaşı Dynavit, Rzeszów’u mağlup etti

İSTANBUL’UN MUHTARLARIYLA İFTAR YAPTI

Erzurum Alperen Ocakları’ndan STK Temsilcileriyle İftar Programı

Başkan Demir 12 Mart bir Milletin Dirilişidir !

Kentsel Dönüşüm, Ülkemiz İçin Savunma Sanayisi Kadar Önemli

Yükleniyor

loading

Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor

Geleceğin hekimleri ilk adımı attı!

Bursa’da Doğal Gaz Şebekesi Yılda İki Kez Güvenlik Taramasından Geçiyor

MEMORIAL BODRUM’DA TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI DÖNEMİ

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN “VALİDEBAĞ KORUSU”NDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR AVRUPA’NIN EN İYİ UYGULAMALARI ARASINDA

GAZİANTEP’TE 2,5 MİLYON METREKARELİK DEV TİCARET ÜSSÜ YÜKSELİYOR

ERZURUM’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 108. YIL DÖNÜMÜ

SAĞLIK SİSTEMİNDE BİRİKEN SORUNLAR 14 MART ÖNCESİ YENİDEN GÜNDEMDE

Başkan Oral'dan 12 Mart Mesajı

Milli parklar kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

AK PARTİLİ FIRAT, TBMM’DE ERZURUM’UN KURTULUŞUNU ANLATTI: TÜRKLER VE KÜRTLER, ORTAK VATAN BİLİNCİYLE AYAĞA KALKTI!

"Sünni de biziz, Şii de biziz. Hepimiz Müslümanız."

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: ANAHTAR PARTİ TÜRK SİYASETİNİN YENİ UMUDU

Başkan Demir 12 Mart bir Milletin Dirilişidir !

"Kendileri bozguna uğrayan ABD ve İsrail, İran - Türkiye savaşı istiyor"

“ANAHTAR PARTİ İL BAŞKANI’NDAN BÖLGEDEKİ SAVAŞ İÇİN UYARI: ÜLKE RİSKİNİ ARTIRAN ANA BİLEŞEN YÖNETİLEMEYEN EKONOMİDİR”

Organize suç faaliyetlerine dikkat çekti: İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den acil müdahale çağrısı

Emekçi kadınlar, 8 Mart'ta sokakları doldurdu: TÜSİAD'ın kapısına dayandılar

"Bunların yaptığını Hitler yapmadı"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Gül Erzurum’da Yoğun Saha Çalışması Yaptı

“ÇATLI”DAN İKİ DUYURU: Avrupa Vizyonu ve Duygu Yüklü Klip “Haydar Haydar”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Empati ve utanma duygusunun zayıflaması aldatmayı normalleştirdi!”

Abdullah Çatlı’nın kızlarının da rol aldığı “ÇATLI" filminden vizyon öncesi son fragman: İLK FİLM İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

“Süper Kadın” Olma Çabası Kadınları Tüketiyor

Gülsin Onay liderliğindeki uluslararası yarışma tamamlandı

Uzmanlardan zehirlenme riski uyarısı: Sosyal medyadaki “virüs üretme” trendi okullara ulaştı

“ÇATLI” Afişi Yayınlandı: SERİNİN İLK FİLMİ 20 Mart’ta VİZYONDA

TÜİK Verilerinin Görünmeyen Yüzü: Türkiye’de Evli Çiftlerin Sadece Yüzde 5’i Mutlu

ÇATLI: Çekimleri Tamamlanan “ÇATLI” filminden yeni yılın ilk fragmanı

2026’nın İlk Vizyonunda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

Tuzu azalt, sağlığı artır!

TÜRKİYE'DE HER 7 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU İÇECEK SEÇİMİ ÖNEM TAŞIYOR: ÇAY VE AYRAN KORUYUCU OLABİLİR

Kemik Erimesi Erken Dönemde Fark Edilebilir!

Glokomda erken tanı kör olmayı önlüyor

MEVSİMSEL DUYGU DALGALANMALARINA KARŞI 10 ETKİLİ ÖNERİ!

Geçmeyen baş ağrısının nedeni diş sıkma olabilir!

Geçmeyen Ağız Kokusu Bademcik Taşları Olabilir

KOLON KANSERİ BU YÖNTEMLE ÖNLENEBİLİYOR!

Fark edilmeyen bir iç kopuş: Sessiz çatlama!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14