• BIST 100

    17049,16%1,28
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,74% 0,11
  • GRAM ALTIN

    7253,23% 0,99
  • Ç. ALTIN

    11920,31% 0,68

TÜRKİYE’DE ÖZ BAKIM POLİTİKALARINDA YENİ PERSPEKTİF

TÜKSA, 11 Şubat’ta düzenlediği “Türkiye’de Öz Bakım ve Toplum Sağlığı” başlıklı tanıtım toplantısında; halk sağlığının güçlendirilmesi, sağlık okuryazarlığının artırılması ve öz bakım yaklaşımının yaygınlaştırılması başlıklarını

GÜNDEM 23.02.2026 13:13:00 53 0
TÜRKİYE’DE ÖZ BAKIM POLİTİKALARINDA YENİ PERSPEKTİF

Tüketici Sağlığı Ürünleri Derneği (TÜKSA), “Türkiye’de Öz Bakım ve Toplum Sağlığı” başlıklı tanıtım toplantısında; halk sağlığının güçlendirilmesi, sağlık okuryazarlığının artırılması ve öz bakım yaklaşımının yaygınlaştırılması başlıklarını çok paydaşlı bir perspektifle ele aldı. Kamu, sektör, akademi ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda; tüketici sağlığı ürünlerinin toplum sağlığına katkısı ile düzenleyici çerçevenin önemi öne çıkan gündem maddeleri arasında yer aldı. Toplantı, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber ve TÜKSA Yönetim Kurulu Başkanı Av. Süleyman Kara’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

BİLİM TEMELLİ VE GÜVEN ODAKLI DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIM Tüketici sağlığı alanındaki düzenleyici süreçlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar; “Kurumumuzun temel sorumluluğu, halkımıza sunulan ürünlerin güvenli, kaliteli ve etkili olmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda üretim süreçleri, içerik yapıları ve tesis standartları hem piyasaya arz öncesinde hem de sonrasında bilimsel kriterlerle ve risk esaslı denetim anlayışıyla değerlendirilmektedir. Uluslararası standartlara uyum ve sürekli gözetim mekanizmaları tüketici güvenliğinin temel dayanaklarını oluşturmaktadır. Sağlık alanında güven yalnızca ürün kalitesiyle değil; şeffaflık, bilimsel kanıt ve güçlü denetim kültürüyle inşa edilir. Bununla birlikte ilaç üretim süreçlerinin çevresel etkilerini de göz ardı etmemek gerekir. Sürdürülebilir üretim anlayışı, sağlık sektörünün ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Tüketici sağlığı alanında paydaşların ortak bir çatı altında buluşması, koordinasyon ve iş birliği açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlık okuryazarlığının güçlendirilmesi ise hem bireysel bilinç düzeyini artıracak hem de sağlık sisteminin üzerindeki yükü azaltacaktır. Amacımız; üretici ile tüketici arasında güven temelli, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir sistemin devamlılığını sağlamaktır.” dedi.

TÜKETİCİ SAĞLIĞINDA DENGE VE KORUMA VURGUSU Tüketici sağlığı alanındaki düzenleyici çerçeveye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber; “Geldiğimiz çağda reklamın önemi her geçen gün artmakta, tanıtım faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 75’i dijital mecralarda gerçekleştirilmektedir. Bu dönüşüm, özellikle sağlıkla ilişkili ürünlerde yapılan iletişim faaliyetlerinde daha yüksek bir sorumluluk gerektirmektedir. Reklamların doğru, dürüst ve ispat edilebilir olması; tüketiciyi yanıltmaması ve rakip ürünleri kötülememesi temel ilkeler arasında yer almaktadır. Adil rekabet ortamının korunması hem tüketici güveni hem de sürdürülebilir piyasa yapısı açısından kritik önemdedir. Özellikle OTC grubu ürünlerde hangi ifadelerin kullanılabileceği, hangi beyanların mevzuat kapsamında değerlendirilemeyeceği konusu hassas bir alan olup, bu ince çizginin doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Sağlıkla ilgili beyan içeren tanıtımlarda mevzuatın belirlediği sınırların gözetilmesi, hem sektörün sağlıklı gelişimi hem de toplum sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL SAĞLIK POLİTİKALARINDA ÖZ BAKIM DÖNÜŞÜMÜ Küresel sağlık sistemlerindeki değişime dikkat çeken Global Self Care Federation Genel Direktörü Greg Perry, konuşmasında öz bakımın dünya genelinde sağlık politikalarının merkezine yerleştiğini belirterek; “Öz bakım artık yalnızca bireysel bir tercih değil, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği açısından stratejik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre öz bakım; bireylerin ve toplumların sağlığı geliştirme ve yönetme kapasitesini güçlendiren bir yaklaşımdır. Kanıta dayalı reçetesiz ürünlere erişimin artması, birincil sağlık hizmetleri üzerindeki yükü azaltarak sistemde alan açmaktadır. COVID-19 sonrası dönemde artan sağlık farkındalığı ise bu dönüşüm için önemli bir fırsat sunmaktadır. Öz bakımın doğru politikalarla desteklenmesi, daha dirençli ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin inşasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI STRATEJİK ÖNEMİ Demografik dönüşüm ve sağlık okuryazarlığının güçlendirilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan TÜKSA Yönetim Kurulu Başkanı Av. Süleyman Kara; “Türkiye’nin içinden geçtiği demografik değişim süreci, bireylerin sağlık süreçlerinde daha bilinçli ve aktif rol üstlenmesini zorunlu kılmaktadır. Nüfusun yaşlanma eğilimi ve kronik risklerin artışı, öz bakım kültürünün güçlendirilmesini daha da kritik hale getirmektedir. Uluslararası veriler, bu yaklaşımın sistem üzerindeki etkisini açıkça ortaya koymaktadır. 150 ülkeyi kapsayan 2025 tarihli çalışmaya göre öz bakım uygulamaları küresel ölçekte 120 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli yaratmakta; 1,8 milyar hekim saatinin serbestleşmesine ve 41 milyar iş günü kazanımına katkı sağlamaktadır. Amerika’da tüketici sağlığına harcanan her 1 doların sağlık sistemi üzerindeki 7 dolarlık yükü azalttığı görülmektedir. Sağlık okuryazarlığının güçlendirilmesi, hem bireylerin bilinçli karar almasını hem de sağlık kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. TÜKSA olarak bu dönüşümün sorumluluğunu üstlenmeye devam edeceğiz,” ifadelerinde bulundu. TÜKSA Tanıtım Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen “Eczanelerle Güçlenen Özbakım Kültürü: Erişilebilirlikten Etkin Danışmanlığa”, “Türkiye’de Tüketici Sağlığında Değer Zinciri”, “Aktif Yaşlanmada Özbakımın Rolü” ve “Sağlık Okuryazarlığının Güçlendirilmesinde Sağlık İletişiminin Rolü” başlıklı panellerde; öz bakım yaklaşımının sağlık sistemindeki yeri çok boyutlu bir çerçevede ele alındı. Eczanelerin danışmanlık rolünden üretim ve düzenleyici yapıya, aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifinden doğru ve bilim temelli sağlık iletişimine kadar uzanan başlıklar; kamu, akademi, sektör ve sivil toplum temsilcilerinin katkılarıyla kapsamlı biçimde değerlendirildi.

ÖZ BAKIM VE KÜRESEL SAĞLIK POLİTİKALARINDA YENİ DÖNEM Toplantı kapsamında gerçekleştirilen “Tüketici Sağlığı Nedir? – Globalde OTC Mevzuatı”, “Koruyucu Sağlık Modelinde Özbakımın Yeri” ve “Özbakım Eksikliğinin Sosyal Güvenlik Sistemi Üzerindeki Yükü” başlıklı sunumlarda; öz bakımın hem küresel sağlık politikaları hem de Türkiye’deki sistem üzerindeki etkileri farklı boyutlarıyla ele alındı. Global Self Care Federation Genel Direktörü Greg Perry, öz bakımın dünya genelinde sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği açısından stratejik bir alan haline geldiğini vurgularken, kanıta dayalı reçetesiz ürünlere erişimin artmasının birincil sağlık hizmetleri üzerindeki yükü azalttığına dikkat çekti. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur ise koruyucu sağlık yaklaşımının önemine işaret ederek, sağlığın tedavi aşamasına gelmeden korunması gerektiğini belirtti; bireysel yaşam alışkanlıkları, erken müdahale ve doğru zamanlamanın kronik hastalık yükünü azaltmada belirleyici rol oynadığını ifade etti. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç de öz bakım eksikliğinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde artan bir mali yük oluşturduğunu vurgulayarak, koruyucu uygulamaların güçlendirilmesinin hem kamu kaynaklarının etkin kullanımı hem de sistemin sürdürülebilirliği açısından kritik olduğunu dile getirdi.

Para transferinde yeni dönem 15 Mart’ta başlıyor: Yapmayana işlem yok

ETÜ’de Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Açıldı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: SİYASETTE REKABET KALİTE GETİRİR

Altının gramı 7 bin 271 liraya yükseldi

Erzurum'da 2 ayrı zincirleme kaza: 1 ölü, 31 yaralı

YUNANİSTAN’DA TÜRKLERİN BAYRAM ÖNCESİ ALTIN VİZE TALEBİ PATLADI

RAMAZAN AYINI SAĞLIKLI GEÇİRMEMİZİ SAĞLAYAN 5 ÖNERİ!

DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar: “Türkiye üretimi kaybederse, rekabet gücünü de kaybeder”

TÜRKİYE’DE ÖZ BAKIM POLİTİKALARINDA YENİ PERSPEKTİF

Dicle Elektrik’ten 7,5 Milyon kWh Tasarruf

Kış Koşullarında Güvenli Sürüş İçin Lastik Kadar Hizmetler de Önem Kazanıyor

DEDEMAN HOSPITALITY’DEN KIBRIS’TA BİR İLK: SUITES & RESIDENCES SAHİPLERİNE 200 MİLYON MİL VE KONAKLAMA AYRICALIĞI

Elite World INN İstanbul Mahmutbey için Geri Sayım Başladı

Sabancı Üniversitesi COP31 Öncesi İş Birliği Gündemiyle Bakanlıkla Bir Araya Geldi

Alfemo, Galatasaray ile forma sponsorluğu anlaşmasına imza attı

Kötü bir ağız ve diş sağlığı, kalp-damar hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklara neden olabiliyor

Hüseyin Baş: Çukurova gibi verimli bir ovanın göbeğine neden havalimanı yapıldı?

Gümrükte rüşvet tarifesi ortaya çıktı: Çok sayıda memura gözaltı

Uzmanlardan zehirlenme riski uyarısı: Sosyal medyadaki “virüs üretme” trendi okullara ulaştı

Başkan Uçar sahurda Gençlerle buluştu.

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: “MADE IN EUROPE SÜRECİNE UYUM SAĞLAYAN KAZANACAK”

“ÇATLI” Afişi Yayınlandı: SERİNİN İLK FİLMİ 20 Mart’ta VİZYONDA

TOPLU ULAŞIMDA DÜZENLEME

Baharın ikinci müjdecisi yolda: Cemre suya düşecek

Bakan Göktaş depremzede genç için kız istedi

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 'ramazan genelgesi' açıklaması

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli Takıma Seçilen Özel Sporcuları Misafir Etti

European University Sports Association Genel Sekreteri ETÜ’yü Ziyaret Etti

Fonksiyonel Donma: Vücudun Görünmeyen Alarmı

İBB, ATIL DURUMDAKİ BAKIRKÖY CEVİZLİK PARKI’NI BAŞTAN AŞAĞI YENİLEDİ

Yükleniyor

Para transferinde yeni dönem 15 Mart’ta başlıyor: Yapmayana işlem yok

ETÜ’de Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Açıldı

Erzurum'da 2 ayrı zincirleme kaza: 1 ölü, 31 yaralı

YUNANİSTAN’DA TÜRKLERİN BAYRAM ÖNCESİ ALTIN VİZE TALEBİ PATLADI

DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar: “Türkiye üretimi kaybederse, rekabet gücünü de kaybeder”

TÜRKİYE’DE ÖZ BAKIM POLİTİKALARINDA YENİ PERSPEKTİF

Dicle Elektrik’ten 7,5 Milyon kWh Tasarruf

Kış Koşullarında Güvenli Sürüş İçin Lastik Kadar Hizmetler de Önem Kazanıyor

DEDEMAN HOSPITALITY’DEN KIBRIS’TA BİR İLK: SUITES & RESIDENCES SAHİPLERİNE 200 MİLYON MİL VE KONAKLAMA AYRICALIĞI

Elite World INN İstanbul Mahmutbey için Geri Sayım Başladı

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: SİYASETTE REKABET KALİTE GETİRİR

Hüseyin Baş: Çukurova gibi verimli bir ovanın göbeğine neden havalimanı yapıldı?

Yerli ve Milli Parti, oyun yasağına karşı çıkan ilk siyasi parti oldu

BTP'den oruç ve açlık açıklaması

Başkan Demir Ramazan Ayı kardeşlik ayıdır

Hüseyin Baş: Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Aşkale’de Türk Mak Madencilik Kapanıyor mu?

“Viyana Milli Ekonomi Modeli'ni konuşurken Ankara'da tekme tokat kavga vardı”

Meclis’teki kavganın psikolojik arka planı nedir? “Meclis’teki kavga, kamusal düşmanlıktaki artışa işaret”

-Laiklik insanların dinini yaşama hürriyetidir

Uzmanlardan zehirlenme riski uyarısı: Sosyal medyadaki “virüs üretme” trendi okullara ulaştı

“ÇATLI” Afişi Yayınlandı: SERİNİN İLK FİLMİ 20 Mart’ta VİZYONDA

TÜİK Verilerinin Görünmeyen Yüzü: Türkiye’de Evli Çiftlerin Sadece Yüzde 5’i Mutlu

ÇATLI: Çekimleri Tamamlanan “ÇATLI” filminden yeni yılın ilk fragmanı

2026’nın İlk Vizyonunda Yer Alacak Filmler Belli Oldu

Sormam Lazım’ın bu hafta konuğu Güldür Güldür Show ve Temel filmi serilerinden tanıdığımız Alper Kul…

“ÇATLI” GELİYOR: 20 Mart’ta Sinemalarda Yeni Fragman Yayınlandı

Çift Terapisti Sevilay Abudaram'dan 2026 Yılı İçin Çiftlere 6 Öneri

2. Uluslararası Afet Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Belli Oldu!

“İsimsiz Eserler Mezarlığı” Dünya Prömiyerini Tallinn Film Festivali’nde Yaptı!

RAMAZAN AYINI SAĞLIKLI GEÇİRMEMİZİ SAĞLAYAN 5 ÖNERİ!

Kötü bir ağız ve diş sağlığı, kalp-damar hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklara neden olabiliyor

Fonksiyonel Donma: Vücudun Görünmeyen Alarmı

ORUÇ TUTMAK İSTEYEN KALP HASTALARINA ÖNERİLER

Sessiz İlerleyen Genetik Hastalığa Karşı Erken Tanı ve Doğru Yönetim Hayat Kurtarıyor

Sabri Ülker Vakfı’ndan, “sahurda denge, iftarda ölçü” uyarısı

Ramazan’da Diyabet Hastaları Oruç Tutarken Dikkatli Olmalı!

Kalp Sağlığını Sessizce Tehdit Eden Gıdalar: Risk Sofrada Başlıyor

DİŞLER KONUŞUYOR: DİŞ RENKLENMELERİ NEYİN HABERCİSİ?

"Diyet Yapıyorum Yüzüm Çöküyor Ama Bacaklarım İncelmiyor" Diyorsanız Dikkat!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12