Tarihin pek çok döneminde savaşlar sadece sıcak çatışmalarla kazanılmamıştır. Plan,
taktikler ve hileler bir savaşı kazanmanın en önemli unsurları olmuştur. Onun için
hasmınızı yenmenin taktiklerini sürekli olarak geliştirmeniz gerekiyor.
Tarihte birçok savaş bu plan, taktikler ve hilelerle kazanılmıştır. Bu taktikleri en iyi uygulayan halk Çinliler olmuştur. İşte bu taktiklere örnek bir hikâye;‘’Eski Çin’de Dük Wu Cheng, Hu krallığının her geçen gün giderek artan bir güce sahip olduğunu görüyordu. Bu güçlenmeyi kendi ülkesi için bir tehlike olarak görüyordu. Krallığı ele geçirmenin zamanı geldiğine karar vermişti ama nasıl?
Planından hiç kimseye bahsetmeyerek kızını Hu hükümdarıyla evlenmesini sağladı. Sonra devlet başkanlarını arayıp bakanlarına sordu: ‘’Bir askerî harekât düşünüyorum. Hangi ülkeyi istila etmeliyiz.?’’ beklediği gibi bakanlardan biri, ‘’Hu krallığı işkal edilmeli’’ diye cevap verdi. Dük Wu Cheng öfkelenmiş gibi görünerek, ‘’Hu krallığı artık kardeş bir ülke. Neden onu işkal etmeyi öneriyorsun?” dedi. Politik olmayan bu önerisi için bakanını idam ettirdi. Hu krallının güvenini kazanmak için plan güzel işliyordu. Hu kralı bu olayı duydu. Bunu Dük Wu Cheng’in dürüst, güvenilir ve kızıyla evli olması nedeniyle düşmanlık besleyen bir davranış içinde olmadığına olan inancını pekiştirdi. Bu olay üzerine Hu kralı, Chenge karşı savunma anlamında hiçbir önlem alma gereği duymadı ve kendini savunmasız bıraktı. Artık Hu krallığını ele geçirmenin vakti gelmişti.
Dük Wu Chenge hazırlıklarını tamamladı. Bir hafta sonra Hu ülkesine ani bir baskın düzenleyerek bir daha bırakmamak üzere Hu krallığını ele geçirdi.” Düşmanlarınızı alt etmek için önce onlara güven duygusu vermelisiniz, bu güven duygusu düşmanınızın rahat bir şekilde davranmasını ve size karşı kendini savunmasız bırakmasını sağlayacaktır. İşte bu güven duygusunu sağladıktan sonra artık son hamlenizi yapmanızın önünde bir engel kalmamıştır. Şunu da bilmelisiniz ‘’dost uyur düşman uyumaz’’ bir halkın ve devletin temsilcisiyseniz hissiyatla olaylara bakmamalısınız. Uyanık olmalısınız ve halkın çıkarını her şeyin üzerinde tutmak ve düşünmek zorundasınız. Ülkeler arası hukukta ‘’ebedi dostluk, ebedi düşmanlık’’ yoktur. Çıkar ilişkisi esastır
Tayyar ÖZBEY/29.10.2024